Pe urmele tatălui (8)

continuare

Un zâmbet sarcastic înflori pe buzele Jucătorului, întrerupt doar de fixarea paiului din cocktail în gură și sorbirea îndelungă a lichidului rece. E posibil ca această pauză să-i dea timp în a-și găsi cuvintele cele mai inteligente pentru răspuns, fără să-și slăbească nicio clipă interlocutorul din privirea cercetătoare. În fața lui părea să fie o victimă prea măruntă pentru capacitatea lui de atac, de aceea preferă să se joace cu prada, ca un antrenament distractiv.

– Șefii tăi știu că apelezi la ajutorul unui persoane dizgrațiate?, îl tachină el și apoi continuă fără să aștepte răspunsul. Îți amintești de cazul din Caracal, când un mahăr de la poliție a cerut informații de la un interlop local, iar apoi a fost luat în șuturi? Parcă tot despre niște fete tinere era vorba. Cred că tu vrei să rămână totul între noi, să-ți ofer tot sprijinul, iar tu să culegi laurii unui succes care să-ți aducă laude și poate o promovare? Cu ce mă aleg eu în schimb? Îi fi tu băiatul pe care l-am simpatizat mereu, dar tot trebuie să oferi ceva în schimb, că așa-i corect între două părți care se respectă.

Tivi își învinse timiditatea, ridicând privirea cu îndrăzneală și întărindu-și părerea prin cuvinte în care credea până în adâncul sufletului:

– Crima e cea mai gravă infracțiune, iar ceea ce se întâmplă acum se poate încadra în această categorie. O adolescentă și-a luat viața din această cauză, iar altele ar putea să facă la fel. Dacă dumneata ai avea o fată și ar păți așa ceva, cred că l-ai căuta și pedepsi imediat pe vinovat, cu mâna dumitale. Eu am datoria să-l găsesc sau să-i găsesc pe cei responsabili, înainte de a se mai întâmpla vreo nenorocire. M-am gândit că vrei același lucru și am acționat în consecință, de unul singur. Poți să mă ajuți, iar eu îți voi fi recunoscător, sau poți să mă trimiți la plimbare pentru că nu-ți pasă… sau nu poți.

– Ha-ha-ha!, se porni pe un râs zgomotos gazda, impresionat de discursul tânărului. Hai că îmi place curajul, dar mai ales tactica ta, atunci când insinuezi că nu pot. Se vede că v-au învățat ceva la școala aia de polițai, dar nici eu n-am rămas corigent la examenele vieții, băiete. Aș putea să joc cartea mirării, să-ți spun că povestea ta e fantezistă, iar fetele despre care vorbești au secretele lor, care atunci când ar fi dezvăluite ar duce la răspunsuri cât se poate de obișnuite. Aș putea și să te ajut, măcar cu o informație, dar numai dacă treci testul meu.

– Ok, dacă nu e nimic ilegal sau imoral, răspunse Tivi cu ceva destindere în glas.

– Ilegal nu e, dar cei mai puritani sau habotnici ar zice că-i imoral. Sunt sigur că tu nu faci parte dintre ei, deci hai să trecem la subiect, că-i partea cea mai plăcută a zilei. Pe scurt, iată despre ce-i vorba: alege un joc din zaruri, cărți sau șah, la care crezi tu că ai mai mult noroc sau… minte. Dacă mă învingi, ai o informație prețioasă de la mine.

– Și dacă nu?, întrebă tânărul cu oarece reținere.

– Dacă nu… va trebui să te omor, râse iar Jucătorul.

”Oare glumește sau vorbește serios?”, se întreba Tivi, încercând să decidă dacă merită să susțină acest pariu nebunesc. Se liniști la gândul că nu putea să omoare un polițist doar pentru că a pierdut la un joc, dar, pe de altă parte, renumele de ”Jucătorul” trebuia să aibă o justificare profundă. Își alungă temerile și se trezi spunând:

– Nu știu să joc șah, nici la cărți nu am prea câștigat, dar cu zarurile cred că-i mai simplu.

– Bună alegere, îl încurajă gazda în timp ce se întindea după un pahar auriu, cu doi șerpi sculptați pe dinafară. Aici sunt trei zaruri și nu trebuie decât să-ți iasă un număr mai mare ca al meu. Dacă-i egal, se repetă aruncarea până unul din noi câștigă. Înțeles? Tu dai primul.

Tânărul a primit cu strângere de inimă paharul strălucitor și zarurile la fel de prețioase, după care început să le agite de parcă voia să le amețească. A mai jucat el astfel, dar niciodată nu a simțit așa emoție, dată fiind și miza atât de…de…

Poze : dices, zaruri joc, jocuri de noroc, a juca, ghinion, avere ...

– 15!, a exclamat el fericit, după ce a ridicat paharul de pe colțul mesei.

– Bravo, băiete!, se arătă impresionat Jucătorul. Se vede că ești un norocos în viață, dar oare e destul?

Gazda preluă zarurile și le agită doar de două ori, după care răsturnă paharul pe masă.

– Hai, ridică-l tu și bucură-te dacă e cazul, îl invită pe Tivi în timp ce-și făcea comod pe scaun și gusta ultimele picături din băutura răcoritoare.

Tânărul era pregătit să exulte de fericire, dar vederea zarurilor l-a dezamăgit cumplit: 17, un număr cu greu de atins, dar nu în fața unui astfel de adversar!

– Noroc că-mi ești simpatic, altfel trebuia să plătești cu viața, zâmbi amăgitor Jucătorul. Am glumit, desigur, continuă el în aceeași notă. Oricum, zarurile au decis că nu trebuie să-ți dau informația pe care o așteptai. Îți doresc mult succes în rezolvarea cazului, nepoate!

30 thoughts on “Pe urmele tatălui (8)

 1. Interesant! Este foarte greu sa te descuci singur la inceputul carierei daca nu poti sa ai incredere in nimeni! O seara minunata iti doresc!:)

  1. Mai ales când e vorba de o carieră periculoasă, cum e cea de polițist în misiune, în care poți plăti oricând cu viața. Vreme bună, cu soare iubitor, îți urez, dragă Gabi! 🙂

 2. CE sa-ti mai spun ❓ Devine f. interesant dar ce ma fac cu rabdarea sa astept continuarea 🙂
  O zi de miercuri placuta cu soare sa ai Petru!

  1. Răbdarea e o calitate pe care ne-o punem la încercare în aceste vremuri, iar eu sper să ne-o întărim în toate privințele. 😉
   Săru-mâna pentru cafeluța înflorită și atât de drăguță, Anușka! 🙂
   Sănătate și mult spor în toate îți doresc din toată inima, dragă prietenă! 🙂

 3. In amintirea prieteniei cu nasul baiatului nu a vrut sa aplice ce a hotarat la incheierea pariului. Mai sunt si interlopii astia cu un pic de suflet cateodata insa cred ca o sa-i puna multe piedici lui Tavi in rezolvarea cazului. Astept continuarea si dovedirea maestriei baiatului desi e la inceput de drum (sper ca asa o sa fie, ha, ha, ha|).❤😀

  1. Tivi și Delia sunt amândoi tineri, lipsiți de experiență și relații, dar cred că ambiția și inteligența lor vor fi suficiente pentru a compensa celelalte neajunsuri. Firește că e nevoie și de un dram-două de noroc, dar de partea asta promit să mă ocup eu, cu puterea dată de tastatură și semnătură. 🙂

  1. Păcat că nu știe să joace șah, că nu mai mergea pe noroc. Dar și așa, fără riscuri nu prea sunt șanse de reușită, mai ales când ești tânăr. Mulțumesc pentru lectură și intervenție, Aura!

 4. HRISTOS A INVIAT!

  O zi de joi placuta si vesela! ❤
  ,,Ceea ce este mărunt, este întotdeauna trecut cu vederea.
  Ceea ce este mărunt, este întotdeauna considerat fără valoare.
  Ceea ce este mărunt, ne este întotdeauna insuficient.
  Uităm că fericirea adevărată stă ascunsă tocmai în aceste lucruri mărunte. Nu te-ai simțit niciodată plin de liniște și fericire privind zborul greoi al unei buburuze? Sau urmărind un strop de rouă care se prelinge pe un fir de iarbă. Cât de mărunt e zâmbetul tău, totuși îți luminează tot chipul și pe al celor din jurul tău! Cât de mărunt e irisul tău, totuși ascunde în el o mare de vise! Cât de măruntă e inima ta, totuși hrănește un întreg trup cu viață și iubire!
  Zâmbeşte şi vei avea prieteni. Încruntă-te şi vei avea riduri.”
  George Eliot

  1. Adevărat a înviat!
   Foarte frumos poemul lui George Eliot, care concordă cu ceea ce gândesc și eu, dar și cu ceea ce ar trebui să gândim cu toții și care se poate exprima pe scurt în expresia că bucuriile mici ne pot face viața fericită. Trebuie doar să le percepem și să le înmagazinăm în minte, pentru a le folosi ori de câte ori simțim vreo dezamăgire. 🙂
   Aleasă mulțămire și mulțumiri din cele mai călduroase pentru vizita atât de plăcută, la care răspund cum se poate mai recunoscător și cu urări din străfundul inimii, dragă prietenă! ❤

 5. Joaca tare…”Jucatorul” ! Îmi place stilul ! 🙂
  Un Weekend binecuvântat cu tot ce-i natural, frumos, curat si luminat !

  1. Rămâne de văzut cât de apreciat va fi caracterul lui până la sfârșit. Ultima impresie poate cântări foarte mult. 🙂
   Duminică benefică și îmbucurătoare!

 6. Să ajungi să joci zaruri, mizând pe propria viață? Au unii un curaj nebunesc? Numai nebunia poate să îl facă pe un om să riște atât. Sau cine știe ce încredere oarbă….
  Aștept continuarea, dragă Petru. Numai bine! 🙂

  1. Realitatea bate de multe ori imaginația oricărui autor sau scenarist. Vedem cu ochii noștri și auzim unele știri despre fapte care ne înfioară și nu ne puteam închipui că s-ar putea întâmpla nici măcar în filme. Și eu aștept să văd ce-mi mai sugerează muza. 😉
   Duminică de toată frumusețea și tihna, dragă Alex! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.