Starea de schimbare

Mai avem puțin și ieșim din Starea de Urgență, trecând în Starea de Alertă, iar apoi cine știe ce stări ne mai așteaptă. Cu virusul ăsta nou am ajuns să aflăm pe propria piele la câte stări sociale putem fi supuși prin lege, că acele din caracter sau imitație le-am văzut până acum și mulți ne-am minunat de ele. Stări de revoltă împotriva politicienilor și a legilor absurde, stări de inerție în care eram angrenați fără să ne împotrivim sau măcar să gândim, stări de îngrijorare pentru vremea din concediu și locurile rămase în stațiuni, stări de nervi că trebuie să mergem la serviciu sau la cumpărături, stări…

COVID-19 a venit cu mare tămbălău și multe victime într-un timp scurt. Dar și cu o schimbare esențială în modul nostru de viață, în libertatea de mișcare și socializare cu care eram atât de obișnuiți. Ne-am supărat rău când am văzut ce am pierdut, dar un om cu judecată trebuie să înțeleagă că virusurile au făcut mereu ravagii de-a lungul istoriei și vor face până ne vor extermina de tot. Prin ei a început viața și tot cu ei se va termina, depinde doar de timpul pe care-l mai putem câștiga până la final. Dacă-i subestimăm sau nu credem în existența lor – cum am văzut și în cazul de față -, numărul pierderilor de vieți poate fi enorm de mare.

Dar să lăsăm la o parte necazurile provocate și să căutăm partea bună, care există în orice lucru rău. În primul rând, am avut parte de un Paște mai liniștit, fără să fim deranjați de udători în stare de ebrietate cu un amestec de parfumuri care ajungeau să ne provoace greață. În schimb, am primit la ușă Paștele Sfințite și o urare binecuvântată. Nici mâncare nu s-a mai aruncat ca în alți ani, când fiecare gazdă voia să impresioneze cu platouri mari de bucate, din care nu se consuma o mare parte și astfel ajungea la gunoi. Ăsta chiar era un păcat mare în fața lui Dumnezeu și o risipă rușinoasă pentru cei care cumpărau fără măsură!

Nici Salvarea nu a mai avut atâția solicitanți, bolnavi de băutură sau îmbuibare. Omul bea și mănâncă mai mult când e într-un grup mai mare, parcă întrecându-se să arate cât de mult încape în burta lui. E cunoscut faptul că mâncarea în exces face mai mult rău sănătății decât fumatul și alcoolul la un loc, iar noi suntem în top și la acest capitol, după cum vedem pe siluetele multor concetățeni. Natura și Pământul ne mulțumesc în felul lor pentru liniștea oferită în această perioadă în care n-am mai umplut marea și muntele cu gunoaie, ca în anii precedenți.

10 peisaje de vis care te fac sa te bucuri ca vine primavara

Oamenii inventivi și răbdători au învățat multe stând acasă și punându-și mintea la contribuție. Despre cum se poate face școala prin Internet e un exemplu la început, dar care poate aduce o revoluție în învățământul modern. Unii s-au deprins să se tundă singuri și vor continua în viitor, alții au prins din nou gustul lecturii, a gătitului acasă, dar mai ales a lucrului la domiciliu, prin care se eliberează atâtea birouri și se economisesc bani și timp din deplasarea la locul de muncă.

O altă lecție importantă pe care ne-a impus-o noul coronavirus e că nu-i bine să ne bulucim cu diferite ocazii, nu neapărat necesare. Ne îmbulzeam la meciuri de fotbal care se terminau cu bătăi între suporteri, ne înghesuiam la mega-concerte unde se consumau băuturi și alte substanțe interzise, ne împingeam și ne călcam în picioare la pupatul moaștelor, mergeam oriunde se anunța un eveniment care adună laolaltă mulți oameni. Spre bucuria hoților de buzunare, a cerșetorilor și a teroriștilor, ultimii acționând tot mai des în țările occidentale. Cred că au intrat în șomaj și aceste categorii sau trebuie să se reprofileze.

Suntem în stare să ne schimbăm obiceiurile sau ne vom tot plânge cu gândul la ce am pierdut? Avem răbdarea și judecata să alegem ce e bine și să mergem mai departe sau vom tot arăta cu degetul spre cei pe care-i considerăm noi vinovați pentru această situație? Omul s-a adaptat de-a lungul mileniilor la alte stiluri de viață și astfel a supraviețuit. Avem ocazia să fim printre primii care trebuie să suporte o nou stil de viață, iar asta poate fi o oportunitate pentru cei tari și conștienți. Hai să fim cât mai mulți din aceștia!

56 thoughts on “Starea de schimbare

 1. Categoric a avut părți bune care mie îmi vor lipsi. Nici o clipă nu mi s-a părut că “eram fericită și nu știam”… Și, din păcate, nici în “omul nou” nu am crezut.

  1. Am evidențiat doar câteva ”beneficii”, dar sunt mult mai multe învățăminte prin care putem scăpa și evolua. Mai depinde și de oamenii pe care îi alegem să ia decizii în această criză, iar aceștia, după cum s-a văzut, nu sunt toți cei mai ”inspirați”.

 2. Eu cred că cel mai mult, așa cum ai spus și tu la un momendat, a fost natura care sa bucurat și a început să respire pentru că miii de avioane au rămas la sol, miii de firme și industrii și-au pus lacătul și mai bine de 80 la % dintre automobile au rămas la garaj pentru aoroximativ două luni, ceea ceveste enorm pentru planetă..
  Până la urmă tot răul spre bine..

  Bravooo pentru acest articol..
  Multe Salutari, dragă Petre !

 3. Natura și-a arătat ”recunoștința” prin animalele care au avut curajul să intre chiar și în orașe, respectiv căprioare, urși, cerbi sau chiar crocodili. Firește că nu sunt întotdeauna bine-veniți, dar trebuie să recunoaștem că noi le-am acaparat teritoriul, iar ei cred că îl dăm înapoi. Păcat că o să-i dezamăgim, în curând.
  Să fii iubit și fericit, dragă Ștef! Și mai mănâncă, din când în când, câte o slană cu brânză de oaie! 🙂

 4. Ai tu dreptate, fiecare dintre noi a putut învăța câte ceva din această criză, nu în ultimul rând ce înseamnă distanța… socială.
  Pe mine m-a uimit un lucru. Anul acesta au murit mult mai puțini oameni afectați de boli pulmonare și infecțioase decât în anii precedenți, aici însumând și victimele noului virus. De unde putem trage concluzia că spălatul pe mâini face adevărate minuni. 😀

  1. Spălatul pe mâini e încă o lecție necesară pentru mulți dintre noi. Am auzit și cred cazuri concrete în care persoanele folosesc pentru prima dată săpunul la spălarea pe mâini și pe față de dimineață.
   Desigur că nu-i cred nici pe cei care se laudă că se spală de 30 de ori pe zi, câte 11 minute. E bine să fim rezonabili, totuși.
   Sănătate și iubire, că mult contează!


 5. Cel mai mult si mai mult dupa parerea mea, natura i-a multumit Domnului ca a putut in sfarsit sa-si traga sufletul si sa mai respire si ea fara mizeriile care proveneau de la oameni si o sufocau. Oamenii, care au vrut si au putut au invatat niste lectii care le vor fi de folos in rest eu nu am suferit ca am stat mai mult acasa si asa la varsta mea nu ieseam prea mult si tot numai de casa si sot ma ocupam pentru ca doar atat ma mai duc puterile (am uitat sa spun ca si de florile din ghivece si animalutele mele 3 la numar, ha, ha, ha).

  1. Adevărat a înviat!
   Și eu eram obișnuit cu statul acasă, dar acum, când ieșirea în oraș a devenit o excepție cu reguli stricte, parcă simt o dorință mai mare să văd orașul și piața, după cum e firea omului când i se impun restricții. Doar că am puterea să-mi înfrâng poftele și să număr cu răbdare zilele până la ”plimbarea” absolut necesară, când trebuie neapărat să ies, pentru a-mi rezolva problemele stringente.
   Între timp, mă bucur să număr în fiecare zi florile și bobocii orhideei mele: 7+7, mai multe ca anul trecut. ❤

 6. Pentru mine aceasta perioada a insemnat mers in continuare la munca si ceva mai mult stres(poate chiar mai mult decat mult, dar nimeni nu si-a dorit sa se intample asa, indiferent de ce parte a baricadei s-ar fi aflat).
  Nu stiu cum as fi trecut peste aceasta perioada daca as fi stat acasa, dar in mod sigur nu m-as fi plans, pentru ca sunt atatea lucruri pentru care imi doresc mai mult timp. Dar am vazut si oameni care si-au schimbat obiceiurile si din cei care au luat totul in ras si au sfidat orice ar fi presupus respectarea unor reguli, asta in timp ce se plangeau de tot si de toate, asa incat chiar imi este greu sa cred ca ne vom schimba toti din mers, desi ar trebui macar sa incercam. O mare parte o vor face, dar vor fi destui care isi vor relua vechile obiceiuri, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
  Cat despre decizii la varf… asta e o alta poveste
  O zi frumoasa!

  1. Vrem nu vrem, schimbarea se va face. Pentru unii mai brusc și mai dureros, iar pentru alții mai lent și fără să simtă prea mult. Depinde de caracterul omului, de activitatea pe care o desfășoară, de vârstă și de numărul de persoane cu care locuiește. Pentru cei care sunt obișnuiți deja cu singurătatea e mai ușor, dar povara noilor reguli o simt aceia care ieșeau zilnic la o șuetă, la o cafea cu prietenii sau pur și simplu la plimbare și cumpărături. Viața nu va mai fi la fel niciodată, pentru că acest virus e fără precedent de periculos.
   Și totuși, să auzim de bine!

 7. Partea buna pentru mine a fost ca am avut si zile de linsite cu mine insumi.
  Cat tine de servici, acolo am avut iarasi parte sa constat ca din zece vorbe noua sunt minciuni. Intr-adevar, cine a muncit si munceste, are parte de foarte mult stres in aceasta perioada decat inainte.
  Eu nu sunt lamurita cu starile politice, parca au limba incurcata 😉 sau poate ca eu nu stiu sa inteleg, in special acum in ultimile zile.
  O zi linistita! ☕🤗🍀

  1. Mă bucur că ai avut parte de liniște interioară, iar asta s-a reflectat foarte frumos și în versurile pe care le-ai așternut cu spor și inspirație.
   Cei care pot să muncească acasă sunt mai câștigați, iar mulți dintre ei vor continua să o facă, chiar dacă restricțiile se vor mai destinde. Politica ne-a dat întotdeauna dureri de cap, dacă am luat-o prea în serios. Așa că ar fi mai bine să o consumăm în doze mici. 😉
   Sănătate și pace sufletească în continuare! 🙂

   1. Buna ziua! Ai dreptate, eu va trebui sa merg la servici, la mine nu se poate lucra de acasa cand vine vorba de linia intai cum numesc politicieni 😉, dar mai am cateva zile si profit de ele…😉
    O zi Binecuvantata! ☕🍀

 8. O să fim mai atenți cu noi înșine, mai prudenți. Poate o să prețuim mai mult viața sub toate aspectele ei. Dar mai e până să vorbim la trecut.

 9. Chiar aveam nevoie să citesc și așa ceva. E gura de aer curat. Că am renunțat să mai citesc articolele pline de venin și de absurd. Dar ăsta a venit ca un pansament. Minunat punct de vedere, minunat expus! Vezi, Petru, cred că până la urmă asta e esența, cu asta rămânem.

  1. Tare mă bucur că ți-am transmis gânduri benefice și mai ales că avem același punct de vedere în această problemă atât de dezbătută. De asemenea mă bucur că, dacă cineva a avut mai mult de câștigat, aceea este natura și planeta în general. Iar pe ea nu o putem acuza de complot împotriva noastră, după câte rele i-am pricinuit.

 10. Foarte bine ai punctat situatia care sa creat din cauza virusului,fiecare ne-am gandit cum trebuie sa traim in continuare si ce merita sa pretuim in viata si ce are importanta pentru noi si pentru cei dragi nou cu care am tinut relatia stiam ce se intampla cu ei si slava domnului suntem bine, chiar ca multi ne lipsesc dar cred ca trecem si peste aceasta cu bine!O seara faina iti doresc!:)

  1. Trebuie să credem că vom trece cu bine și peste acest examen, dar mai ales că vom învăța ce trebuie din el. Sunt atâtea lucruri nepotrivite pe care le-am făcut până acum, crezându-ne stăpânii absoluți a planetei și uitând că de fapt suntem doar chiriași. Iar chiria trebuie plătită prin fapte benefice naturii, nu prin ciuntirea ei. O zi cu soare plăcut îți urez, dragă Gabi, așa cum este și la mine! 🙂

 11. Binecuvântare si blestem, aceasta pandemie covid 19 ! Depinde de fiecare dintre noi, individual, sa alegem personal, sub ce forma sau cum ne tratam în real, pragmatic, obiectiv, rational-sentimental, sau doar de suprafata, aparent, iluzoriu, imaginar, în aspectul literal virtual…!
  Un Weekend binecuvântat, real, original, obiectiv, adevarat !

  1. Eu zic să alegem binecuvântarea sau cel mult un avertisment pe care îl primim noi, oamenii. Pentru că animalele și natura nu sunt afectate negativ, tocmai fiindcă ele nu au păcătuit ca noi.
   Zile senine și benefice, cu gânduri din cele mai optimiste, Iosif!

 12. Hristos a Inviat ! Dragilor
  Petru draga mi-a placut articolul ,dar iti repet ,eu sunt Toma necredinciosul,pana nu vad ,nu cred ca lumea in Romania se va schimba ,tot mafioti si nemernici vor fi,avari dupa bani,etc.,tot saracul are de suferit si omul modest care este obisnuit sa fie dramuit si sufletist.Sti este un proverb ,,lupul isi schimba blana,dar naravul ba” asa si romanul
  Mai tare ma tem de virusii PSD-isti si altii ca ei 🙂
  Dar NATURA a inspirat si ea aer curat,m-as bucura daca va fi mereu asa .
  O cafeluta ptr. o zi buna !

  1. Adevărat a înviat!
   E bine pentru noi să ne facem speranțe în mai bine, chiar dacă împlinirea lor o să dureze mult. Să ne gândim că, cel puțin în această perioadă, corupții și hoții nu au mai putut să-și facă mendrele ca în vremurile bune pentru ei. Poate că nici în viitor nu vor mai avea aceeași libertate de a înșela și fura din zestrea țării și a poporului.
   Săru-mâna pentru cafeluță și multe urări benefice, dragă prietenă! ❤

   1. Esti optimist,Doane ajuta asa sa fie ,dar Toma necredinciosul din mine nu mai crede ,pana nu vede 🙂

  1. Mii de mulțumiri pentru un adevărat Corn al Abundenței pe care ni l-ai oferit cu dărnicie, dragă prietenă! Toate cele bune și frumoase și din partea mea! ❤

 13. Din motive partial explicabile, de când ies mai rar din curte beau mai putina cafea. De la 3-4 cesti/zi am ajuns ca in unele zile să ramana cafeaua de dimineata băuta pe jumătate, iar cea de dupa masa tot mai rar. O explicatie ar fi ca nu am chef sa beau la aparatele din sat, care ma tentau inainte…
  Asadar, iti dau dreptate: se vor schimba multe obiceiuri si deprinderi!
  Să ai bucurii!

  1. Să știi că nici eu nu mai pot bea cafea ca înainte, ci am ajuns doar la o ceașcă… pe săptămână. Cred că de vină sunt ieșirile în oraș rărite la minim și implicit lipsa mișcării în aer liber. Ideal ar fi ca schimbările inevitabile să fie și benefice sau măcar cât mai puțin frustrante.
   Zile cu bune și cu bine!

  1. Am mari speranțe că ne vom adapta și de această dată, având în vedere experiențele precedente. Începutul e mai greu, dar apoi intrăm într-o altă rutină.

 14. ♥**”˜˜ZI”*°MINUNATA,
  ¨˜“ª¤.¸.(_^_)♥ . *”˜˜”*° SI
  BINECUVANTATA CU MULTE REALIZARI!
  De la mine❥❥❥❥❥ numai gânduri bune.
  ❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥❥

  1. Săru-mâna la cafeaua matinală de sâmbătă, Anușka! 🙂
   Am primit gândurile bune odată cu licoarea revigorantă, iar amestecul acesta mi-a transmis o stare efervescentă, propice unei activități susținute. Aleasă recunoștință și urări de calibru mare și din partea mea pentru tine, dragă prietenă! ❤

 15. Cred că mi-am pierdut puțin optimismul. În starea de alertă vom fi obligați să purtăm masca și…. vine vara cu căldurile ei. Apoi alt virus, altă mască și tot așa până vom ajunge la niqab 😦
  Nu te lua după cele zise de mine. O să-mi treacă. 😦

  1. Chiar aștept să-ți treacă starea asta mai pesimistă, pentru că mă bazez și pe optimismul tău. Nu suntem prea mulți din ăștia și de aceea e bine să (ne) transmitem cuvinte de încurajare, că și alea contează, ca bancurile și glumele. 🙂

 16. Ce frumoasa analiză a vremurilor care le trăim, dar și cele de viitor cred că vor fi nu prea roze, la început am fost foarte speriați, cu timpul oamenii au început să se obișnuiască !!! Pentru mine, cel mai greu a fost atunci când fata mi_a spus, mami mi_e dor sa te iau în brațe, până și cumpărăturile, le luam de la ușă, acum situația este puțin îndulcită !!! 😥 Te felicit Petru pentru cum ai narat aceasta poveste a vieții noastre adevărate !!! ❤️

  1. Exemple vedem de tot felul: în timp ce unii s-au obișnuit, alții se revoltă și se întâlnesc în grupuri tot mai mari și mai numeroase. E nevoie de mult timp pentru a ne învăța cu noul stil de viață, atâta timp cât eram obișnuiți cu altul, iar multe din bucurii le simte omul tocmai fiindcă vin din ceva cunoscut dinainte, ca o nostalgie benefică.
   Mulțumesc frumos pentru aprecierile frumoase și îți doresc o stare cât mai îndulcită, dragă Mica! ❤

 17. Tot ce traim ACUM mi-a intarit visul ca la o anumita varsta (50…55), sa spun ”fk off ” lumii, sa ma retrag intr-o casuta ca cea din poza ta si sa nu mai fiu atins de mizeriile altora

  1. Deduc că mai ai mult până la 50 de ani, când s-ar putea să amâni perioada de ”retragere”, așa cum ni se întâmplă multora. Eu îți doresc să ai motive plăcute pentru cât mai mulți ani!

 18. Peste multe pot trece, Petru, dar lipsa concertelor mă va face să le duc dorul. Una e să asculţi cd-ul sau să privești videoclipul pe YouTube și alta e să fii la concert.🙂

  1. Te înțeleg perfect pentru că și eu am simțit aceleași frustrări când, din cu totul alte motive, nu am mai putut vedea un concert sau o piesă de teatru în sală.

 19. Întru totul de acord cu dumneata, dragă Petru! Multe lucruri se cer puse la punct, odată cu acest prilej oferit de Covid. Plângem noi după vechiul stil de viață, dar erau prea multe excese și lucruri în neregulă, pe care oamenii nu aveau de gând să le corecteze, de bună voie. Cumva trebuie să o facem, de voie, de nevoie… Să fim mai înțelepți, mult mai altruiști, mai omenoși unii cu alții . Și atenți la problemele pe care le are fiecare, căci egoismul ne face să nu ne mai intereseze decât de noi.
  Mă bucur că ai punctat faptul că unii nici acum nu cred în realitatea acestui virus periculos. Chiar aseara, un vecin, care are multe probleme de sănătate, făcea pe viteazul, zicând că el nu crede că există acest virus!!!? Când te lași intoxicat de știrile false ale unor posturi tv dubioase, de îndemnurile la revoltă absurdă împotriva regulilor de prevenție… nu poți să fi decât o biată victimă a dezinformării, pentru care cei ce o fac ar trebui aspru pedepsiți.
  Sănătate și numai bine! 🙂

  1. Sunt încântat de fiecare dată când constat că mulți dintre noi gândesc sănătos și cu capul lor, așa cum o faci tu și foarte mulți dintre colegii de blog. Virusul acesta – ori de-unde vine, că toți suntem oameni – ne-a adus la un numitor comun, indiferent de funcții și de averi, dar nu și de capacitatea de a discerne știrile false de cele credibile. De aici, dar și din încăpățânarea de a crede doar în ce/cine ne convine, se ivesc polemici aprinse și dispute ce pot fi periculoase.
   Natura a marcat de data asta și ar trebui să luăm aminte la ce ne transmite, înainte de a merge mai departe. Schimbarea era necesară, dar omul nu prea vrea să o facă de bunăvoie. Nici măcar spălatul corect pe mâini nu-l aveau mulți în obicei. Poate că așa trebuia să se întâmple și sper că nu vom plăti prea mult pentru această lecție.
   Salutări efervescente din Seini, dragă prietene! 🙂

 20. Petru,eu nu cred ce spui tu.Lumea nu a început și nici nu se va finaliza cu un virus. Viruși au fost viruși vor fi,până la resetarea finală. Însă,cel mai crunt virus ,este,Păcatul primordial.Omul fără de Dumnezeu! Cineva forțează nota și se joacă de’a Dumnezeu. Atenție,însă,toți și toate au timpul și vremea lor.

 21. Eu mi-am exprimat doar un punct de vedere, fiind conștient că adevărul complet despre originea vietii de pe planeta noastră încă este căutat și dezbătut de oamenii de știintă. Principalul e ca acest miracol să persiste cât mai mult, să nu ne jucăm de-a Dumnezeu, cum bine zici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.