Pe urmele tatălui (9)

continuare

Au fost argumente care au împins-o pe tânără să-și descarce oful, ca în fața unui părinte ocrotitor și povățuitor. Bărbatul a ascultat-o cu atenție, dând din cap a înțelegere, de fiecare dată când se cuvenea și afișând pe chip stările emoționale pe care cuvintele le transmiteau. Mâna lui se întinse de-a latul mesei și cuprinse cu afecțiune pe cea a Deliei, transmițându-i și pe această cale că o înțelege și îi va fi mereu alături. Când destăinuirea făcută ca în taină se încheie, nea Matei îi strânse ușor degetele finuțe a încurajare și tot în acel scop îi vorbi:

 

 

Masculino mão tocar a mão feminina enquanto encontro romântico no ...

– Să nu crezi că ăsta-i un capăt de lume, draga mea. Și nici pe ce spun doctorii să nu te bazezi prea mult. Am văzut cazuri concrete, cât am stat la fiul meu, Robert, și m-am tratat prin spitale din cele mai moderne, cu specialiști apreciați pe plan mondial. Chiar și ei sunt reținuți în a da verdicte de infertilitate, recunoscând că organismul uman este miraculos și imprevizibil încă pentru știința contemporană. Femei și bărbați, despre care se credea că nu au șanse să aducă pe lume urmași, i-au uimit pe cei care făcuseră astfel de diagnostice, prin sarcini ce păreau imposibile. Și nu numai datorită tratamentelor de fertilizare, atât de complexe și îndelungate, ci prin răbdare și ajutor din partea lui Dumnezeu. Crezi în El și în puterea Lui de a te ajuta?

– Mama mea este o credincioasă pătimașă, dar tatăl meu era mai reținut, se confesă tânăra polițistă. Eu mă rog în fiecare zi acasă, iar uneori merg și la biserică, deși pe Răzvan nu-l pot convinge să mă urmeze.

– E suficientă credința ta, copilă. Crede în ceea ce îți dorești și vei fi răsplătită cu împlinirea pentru care te rogi, la care sperați amândoi. Asta e valabil și pentru primul tău caz, unul destul de neobișnuit, după părerea mea. Te rog să mă ierți dacă-s indiscret, dar mai am și eu surse de informare în secție, și nu e vorba numai de Cosmin.

Delia își retrase mâna și încercă să se abțină de la vreun comentariu pe această temă. Cuvintele se auziră tot din aceeași parte:

– Îl pot convinge pe Marele Mic să-ți ia de pe cap țiganul acela incompetent și să lucrezi cu feciorul meu. El are cunoștințe prin tot orașul, vechime pe teren și curaj în abordarea celor mai mari nelegiuiți. Deși sunt sigur că nu-i cazul să vă complicați, fetele alea s-au jucat cu sexul și apoi s-au ascuns în spatele unei virginități pierdute.

– Nu-mi mai schimb partenerul, nea Matei, rosti cu hotărâre tânăra. Cred că ne înțelegem din ce în ce mai bine și am făcut unele progrese împreună. Tivi e băiat bun…, cunoaște și el lumea interlopă.

– Poate că-i cunoaște prea bine, Deliuța mea. Sângele apă nu se face, iar el are în gene disprețul față de lege și simpatia pe care le-o poartă răufăcătorilor. Te poate trăda când ți-e lumea mai dragă, după cum spunea tatăl tău: ”Să n-ai încredere niciodată în puii de năpârcă, până la urmă tot te mușcă”. Nici nu-ți dai seama câtă putere au cei doi capi ai interlopilor pe care vrei să-i abordezi. Jucătorul e inteligent și nemilos, iar despre Viperă nici nu se știe cum arată, dar s-au auzit multe despre ”mușcăturile” lui… sau ale ei. E o lume dură pentru tine, dar nu zic că-i imposibil s-o înfrunți, dacă ai alături un polițist cu sânge curat și mintea ascuțită.

– Tocmai pentru că e greu îmi place să merg mai departe, îl încredință tânăra cu mândrie. În echipa de la început și despre care aud în spate ironii și glume de prost gust, alimentate de tinerețea noastră, de lipsa de experiență, de părul meu blond și pielea bronzată a colegului. Dacă-l schimb prin intervenția dumitale, înseamnă că îmi recunosc neputința, iar această rușine o transmit și lui Tivi. Nu cunosc motivul exact pentru care ni s-a dat acest caz, dar s-ar putea să fie unul din două: ori Micul Mare a crezut că-i o nimica toată și nu merita să angreneze alți agenți doar pentru atâta; ori s-a vrut de la început să pic la primul examen de acest fel. Oricum ar fi, nu voi ceda și nici nu voi schimba componența în timpul jocului.

Nea Matei își retrase la rândul lui mâna și goli cu ajutorul ei ultima gură din cafeaua care se răcise. După care concluzionă:

– Ești leită taică-tău la fire: încăpățânată și ambițioasă. Ceea ce nu-i rău, de obicei, dar uneori trebuie să-ți dai seama când trebuie să faci un pas înapoi pentru a merge înainte cu succes. Ești și tânără, pe deasupra, iar asta îți dă aripi care pot fi prea mari ca să permită o aterizare optimă. În schimb, eu sunt un om călit de viața în slujba legii și pot să te înțeleg, să am răbdare până te va convinge realitatea dură. Atunci, vei ști unde mă găsești pentru un ajutor și un sfat, ca de la un tată la fiică.

32 thoughts on “Pe urmele tatălui (9)

  1. Nu pot să mă pronunț, dar ar fi normal ca experiența să aibă un cuvânt de spus, după circa opt ani de povestit pe blog. Mulțumesc frumos, Zaraza!

 1. Drăguț episod, m_am obișnuit cu felul cum scrii tu draga Petru, dar pentru că nu am urmărit și celelalte episoade, îmi este mai greu sa intru pe firul povestirii !!! O seară plăcută îți doresc în continuare !!! ❤️🌺

  1. Te înțeleg și cu atât mai mult apreciez popasul tău, dragă Micuța. Cred că episodul viitor o să-l poți înțelege, deoarece nu va face referiri la trecut, aproape deloc. ❤

  1. La capitolul acesta nu va mai urma nimic, dar promit că începe unul mai alert.
   Săru-mâna pentru cafeluță, Anușka! Cu aleasă mulțumire și urări de vreme și vremuri pe placul sufletului tău, dragă prietenă! ❤

 2. Frumoasa si placuta conversatie,e bine sa stii ca te poti baza pe cineva cand ai nevoie!Astept cu mare drag continuarea! O zi minunata iti doresc! 🙂

  1. Aici cred că ar merge de minune citatul ”ține-ți prietenul aproape, iar dușmanul și mai aproape”. O să vedem pe parcurs cum se traduce asta în această poveste. Până atunci, să auzim numai de bine, dragă Gabi! 🙂

  1. Cred că e de bine să nu fim niciodată pe deplin mulțumiți de exprimarea noastră. Doar așa putem tinde spre o perfecționare continuă. Mulțumesc frumos!

   1. Adevărat a înviat!
    E semn bun că am apucat să savurez cafeaua ta înainte de a ieși din casă, Anușka! 🙂
    Mulțumesc din suflet și îți doresc, la rândul meu, o zi din cele mai apreciate! ❤

 3. În aceasta activitate politieneasca scriitoriceasca, pica bine aceste mici pauze de partasie “socializare” relaxanta la o cafea, rezervând fiintei momente de odihna introspectiva personala, mai ales pentru mentinerea în permanenta a unui echilibru continuu cât mai stabil posibil, între extremmele gândirii obiestiv-rationale si cele sentimentale.
  O zi buna, relaxanta, binecuvântata cu sanatate si pace, draga Petru !

 4. Tare bine-mi pică o astfel de evaluare, având în vedere starea de calm dintr-o povestire pe care o vreau plină de acțiune și mister. Cu atât mai călduroase sunt mulțumirile mele, dragă Iosif, precum și încrederea că vei fi părtaș cu mine la aventurile care vor urma. Promit să fac tot ce pot ca să fie palpitantă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.