Pe urmele tatălui (10)

continuare

Șpil continua cu justificările, pomenind toate necazurile pe care le-a avut în ultimele zile și subliniind constant câte sacrificii a făcut pentru ca afacerea să meargă, doar că nimeni nu recunoștea și nici ajutor nu a avut. Jucătorul nu-l mai asculta, fiind ocupat să admire câteva albine dintr-un borcan, apărut de undeva în mâinile lui. Plângărețul sesiză în cele din urmă ciudata preocupare a șefului său, iar asta îi tăie elanul oratoric, reinstaurându-i teama de la început. Tăcerea care s-a așternut putea fi întreruptă doar de Jucător, iar acesta o savură pe îndelete înainte de a-și expune gândurile.

– Mă simt ușor confuz, Șpilule, rosti cu un glas moale șeful. Ce-aș putea eu înțelege din averea pe care o porți la tine într-o geantă, laolaltă cu două pașapoarte? Primul și cel mai logic gând ar fi că mă furi. Altfel de unde ai avea atâția bani, dacă afacerea merge prost?

– Am pus eu bani, maestre, se repezi omul cu lămuriri. Din ce-am câștigat la cărți, doar știi că sunt bun la asta. Am vrut să fii mulțumit de mine… de-aia…

– Ahaaa…, chiar uitasem că ești mare cartofor. Și eu mai joc, din când în când, dar nu am câștigat niciodată ca tine. Întâmplarea face să am la mine un pachet de cărți, așa că-mi poți dovedi pe loc cât de norocos ești.

Jucătorul își așeză cu grijă borcănelul cu insecte între picioare și scoase din buzunarul interior al sacoului un pachet de cărți lucioase, dându-i și mai mulți fiori interlocutorului. Apoi, în timp ce le amesteca pe îndelete, continuă:

– E drept că eu nu joc pe bani. Ia și taie-le, ca să nu am reproșuri, iar apoi alege o carte de deasupra. Dacă o să fie mai mare ca a mea, înseamnă că ești de bună credință și poți să pleci cu tot ce ai avut asupra ta. Nu mai trebuie să-ți spun ce se întâmplă altfel.

– Șefule, eu am fost și voi fi mereu un ghinionist, se milogi din nou Șpil. Câștig la jocuri doar când trișez, așa că nu mă condamna dinainte. Te implor!

– Nu face nimic, poți să trișezi și acum, doar să nu te prind, îl tachină Jucătorul, afișând un zâmbet sarcastic. Hai, ia o carte că n-avem toată ziua la dispoziție.

Grăsuțul se șterse iarăși de transpirație, după care își duse mâna tremurândă spre pachetul întins cu generozitate. Chipul i se lumină doar când văzu ce carte i-a fost hărăzit să nimerească: damă de treflă.

– Vezi că ești norocos?, îl lăudă partenerul. E aproape imposibil să te întrec, dar nu ar fi corect să renunț.

Mâna șefului nu șovăi deloc și întoarse lejer o carte care-l făcu pe Șpil să suspine: popă de inimă roșie.

– Uuups, roșie ca sângele!, exclamă cu surprindere câștigătorul. Ăsta trebuie să fie un semn al sorții.

– Șefule! Maestre! Fac orice numai lasă-mă în viață!

Micuțul ar fi căzut în genunchi dacă spațiul din mașină i-ar fi permis, ar fi sărutat mâinile Jucătorului dacă ar fi ajuns până la ele, ar fi promis luna de pe cer, dar urechile care trebuiau să asculte erau ca astupate. Însă cuvintele persoanei care le avea în dotare veneau ca niște porunci sacre:

– Fii liniștit, că eu n-am să-ți pricinuiesc niciun rău. Trebuie doar să faci ce-ți zic, pentru a îndrepta greșelile. Ia-ți telefonul, sună-o pe Cora și spune-i să transmită fetei noi că o aștept la mine pentru o discuție de afaceri. Acum!

Șpil se conformă imediat și transmise mesajul în câteva cuvinte, după care reveni cu o întrebare către Jucător:

– Diseară, pe la ora opt e bine, maestre?

– E OK, aprobă acesta, luându-i mobilul din mână. Acum să revenim la oile noastre… sau mai degrabă la albinele noastre. Nu-i așa că sunt niște ființe extraordinare? Trudesc toată viața pentru o regină, fără să se revolte sau să aibă pretenții. Multe am avea de învățat de la ele, nu crezi? Chiar și când înțeapă, o fac doar pentru a-și apăra comunitatea, cu riscul de a muri. Acum îmi dau seama că-i o cruzime să le ținem închise în borcan pe căldura asta, pot să se streseze și apoi să atace pe oricine le iese în cale.

Jucătorul învârtea din nou borcănașul în mâini, privind fascinat la zbaterea insectelor din interior. După un timp, deșurubă lent capacul din tablă găurită, gest care-l alarmă și mai mult pe Șpil.

– Șefule, te rog eu să nu-l desfaci aici, că sunt alergic la înțepătura lor și intru în șoc anafilactic. Deschide un geam și dă-le drumul afară…

Micuțul rotofei aproape că plângea când îl implora astfel pe cel în mâinile căruia simțea că îi este viața și care se juca acum atât de crud cu ea.

– Extraordinară coincidență!, exclamă Jucătorul. Să mă pici cu ceară dacă știam de alergia ta, dar o fi iarăși mâna destinului. Să vedem ce îți este hărăzit în continuare, dar eu cred că nu trebuie te temi, dacă stai liniștit și nu transpiri. Oricum nu te vede nimeni prin geamurile fumurii și nici nu o să te audă în vacarmul de afară.

Cu zâmbetul pe buze, șeful eliberă insectele și îndreptă gura borcanului spre fața leoarcă de sudoare a lui Șpil. Când primele albine se așezau pe chipul îngrozit al victimei, apicultorul de ocazie deschise portiera din partea și ieși la în aerul mai răcoros de afară. Nu-i plăcea să vadă lupta inegală care se ducea înăuntru, însă avea de gând să elibereze curând bietele zburătoare.

Imagini de fundal : albină, insectă, in dungi, antene, corp ...

 

27 thoughts on “Pe urmele tatălui (10)

  1. Îmi pare rău, dar acestea au fost circumstanțele. Sper că amatorii consecvenți să reintre în ritmul povestirii, apelând eventual la lecturarea episoadelor anterioare. Așa cum fac și eu. Mulțumesc pentru înțelegere, Potecuță!

   1. Cu siguranţă vor intra uşor în atmosferă, prea ne-a prins pe toţi!
    Nu trebuie să îţi pară rău, ştiu că motivul ne va bucura pe toţi 🙂

 1. Cît sadism la unu si cîtă nimicnicie la amîndoi… și e și un episod fără femei!
  Ca-n viață uneori.
  Îl aștept și eu pe următorul 😁

  1. Cred că nu am exagerat cu nimic, doar nu degeaba se spune că viața bate orice scenariu, cât ar fi el de groaznic. Mulțumesc pentru popas și răbdare! 🙂

 2. Adrenalină 😉 Aștept și eu următorul! Mulțumiri, Respect și Succes! Citesc cu drag și tot aș citi, să văd ce urmează, asta e, esența! Felicitări! O după amiază frumoasă 🤗🍀

  1. Avem nevoie de adrenalină, iar cea din proză e mai puțin riscantă decât din aventuri pe munte sau între valurile zbuciumate ale mării. Firește că nu se exclud unele pe altele. 😉
   Mii de mulțumiri și gânduri bune! 🙂

 3. Asteptam cu nerabdare sa citesc povestirile de pe blogul tau Petru 🙂 dar si cu mai multa nerabdare astept continuarea 🙂
  O zi de vineri excelenta savurand din cafeluta proaspat facuta ! ❤

  1. Săru-mâna cu recunoștință pentru cafeluța matinală, Anușka! 🙂
   Fragmentul acesta l-am scris în urmă cu două săptămâni și am așteptat cu interes să văd cum e primit. Acum, să sperăm că nu vor mai fi întreruperi. 😉
   Pe aici e o vreme întunecată și amenințătoare, dar ție îți doresc o zi cu mult mai plăcută, dragă prietenă! ❤

 4. Neplăcut episod, dar asta e viața! La un moment dat așa se întâmplă când te însoțești cu cine nu trebuie. E un episod care ne aduce brusc, dur, înapoi în lumea zugrăvită cu talent, de scriitor!

  1. Trebuie să trecem și prin lumea dură a jucătorilor din afara legii, pentru că ea există și nu-i bine să închidem ochii ca și cum nu ne-ar putea afecta. În fiecare oraș mai mare și cu chipuri mai mult sau mai puțin ascunse de măști.
   Mulțumesc frumos, Zaraza!

 5. Nota (10)Zece cu felicitari pentru condimentele de suspans care confera fiecarui episod o savoare specifica aparte, atragând cititorului curios pasiunea pentru carte.
  Un sfârsit de saptamâna binecuvântat cu inspiratie, pace, bucurii si multa Lumina Divina în Suflet, draga Petru !

  1. Mulțumesc mult pentru nota îmbucurătoare și aprecierile atât de frumoase, dragă Iosif! Îmi place mâncarea bine condimentată și povestirile cu suspans, iar dacă mi-a reușit, sunt cum nu se poate mai mulțumit.
   Zile cu soare în priviri și senin în suflet îți doresc din toată inima!

  1. Soarele îl simt mai aproape în urma urării și cafelei cu care ai poposit, Anușka! 🙂
   Mii de mulțumiri și tot atâtea urări benefice, dragă prietenă! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.