Fata de la prima masă

 

Local: Concurs de sah la Iulius Mall organizat de Palatul Copiilor ...

Am observat-o de cum am intrat în sala mare a Casei de Cultură, iar ca mine cred că au făcut și ceilalți șahiști, indiferent că erau jucători sau spectatori. Era așezată deja pe un scaun de la prima masă, din cele două rânduri  de câte zece la care se desfășura finala pe echipe a județului Maramureș: o echipă din Sighet, una din Vișeul de Sus și două din Baia Mare. Această fată tânără și fermecătoare făcea notă discordantă cu zecile de copii, tineri și tinere, doamne și domni sau persoane de vârsta a treia. Părul ei părea un nimb de un negru strălucitor ce i se lăsa maiestuos pe umerii gingași de înger fără aripi. Ochii mari și misterioși își arătau culoarea căpruie doar când privirea i se prelungea spre capătul opus al tablei de șah… și te copleșeau de senzații greu de definit. Parcă și piesele de lemn așteptau cu emoție să fie rearanjate de mâinile ei mici și delicate, să simtă fiorul atingerii înainte de a pleca la luptă și să se sacrifice pentru o astfel de regină. Aș fi vrut să fiu măcar unul din pionii ei, dar pentru că era imposibil, mi-am zis că trebuie neapărat să joc o partidă cu fata aceea.

Gurile rele spun că bărbații preferă relațiile cu femei mai puțin inteligente, probabil din mai multe motive, doar de ei cunoscute. Pe mine, în schimb, m-au atras mereu cele frumoase și cât se poate de deștepte. Din primele am găsit destule, din cele cu minte mai rar, dar să întâlnesc una cu ambele calități era o performanță în ce mă privește. Iar această minune se petrecea acum, cu siguranță, ținând cont de înfățișarea divină pe care o admirau toți cei de față, dar și poziția în care era pusă să joace: la prima masă a echipei campioane de până acum, fapt care demonstra că era cea mai bună. Pe acest considerent, m-am dus glonț la căpitanul nostru de echipă și l-am rugat să mă pună și pe mine la masa întâi. Domnul ing. Pop Gheorghe s-a uitat lung la mine, încercând să-și dea seama dacă glumesc sau m-am trezit cu toane.

– Ce te-a apucat, de dimineață bună?, se răsti el. Știi foarte bine că nu ești jucător de prima masă, ci de a șasea, la cei de sub douăzecișicinci de ani. Acolo ai adversari foarte buni, pe care ar fi bine să-i bați sau să faci măcar remiză. Unul din ei e candidat de maestru, deci fii pregătit pentru o luptă grea.

– Domnu’ Pop, vă implor să mă puneți la prima masă, măcar când jucăm cu A.S. Cuprom. Promit că nu vă voi dezamăgi.

– Aaaa, ți s-au aprins călcâiele după Mandina, zâmbi căpitanul. Fii serios, că nu-i de nasul tău, din toate punctele de vedere. E maestru și are șanse să devină mare maestru, deci nici vorbă să ai vreo șansă în fața ei. În plus, are un principu foarte strict: nu discută cu băieții pe care-i bate la șah.

– Dacă-i așa bună, nici Pârvu nu poate să-i facă față, deci n-avem nimic de pierdut. Hai, vă rog…

– Îl supărăm pe Pârvu, pentru că-i dreptul său. Dar uite cum facem, să nu zici că-s neînțelegător: noi avem meci cu ei în ultima rundă, iar dacă tu vei câștiga cele două partide de până atunci, îți conving colegul să te lase în locul lui.

– Promit să joc cum n-am mai jucat vreodată, am exclamat eu cu bucurie. Mulțumesc!

– Nu-mi mulțumi, du-te și câștigă, altfel rămâi la masa ta.

Am iuțit pasul spre locul unde mă aștepta tabla aranjată, dar tot am mai admirat-o o dată pe Mandina, care tocmai dădea mâna cu adversarul, înainte de prima mutare. Mi-am promis că peste două zile voi simți și eu atingerea aceea delicată, concomitent cu privirile care ni se vor întâlni pentru prima dată. Niciodată n-am fost atât de motivat ca atunci în a obține două victorii cu orice preț. Aveam, într-adevăr, parteneri foarte tari și hotărâți să câștige, doar că eu m-am contopit complet cu fiecare partidă, calculând și recalculând strategii și combinații de multe mutări. Fiecare test de acest fel a durat mai bine de patru ore, timp în care nu mi-am permis să mă ridic de la masă sau să gândesc la altceva. Probabil că am avut și noroc, un ingredient necesar oricând și oricui, dar, după două zile de duel mintal, am exaltat de bucurie când și candidatul de maestru a întins mâna și s-a recunoscut învins. Acum, meritam să o întâlnesc pe cea mai frumoasă și inteligentă fată!

Căpitanul s-a ținut de cuvânt, altfel aș fi făcut o criză de nervi și n-aș mai fi jucat deloc. M-am prezentat devreme la prima masă, pentru a nu pierde nicio clipă din acea întâlnire copleșitoare, o luptă în care trebuia să înving o fată minunată, altfel treceam prin viața ei ca o cometă insignifiantă. Ea a apărut precum o stea orbitoare și m-a topit prin căldura mâinii pe care mi-a întins-o formal. Inima îmi bătea mai tare decât ceasul de joc așezat între noi, iar eu mă temeam să nu explodeze sau să leșin. Trebuia să mă concentrez, să predau controlul minții și să ferec sentimentele într-un ungher cât mai ascuns. Am închis ochii și mi-am propus să-i folosesc numai pentru careul cu pătrățele albe și negre. S-a auzit un fâșâit, iar când am ridicat pleoapele, prima mutare fusese făcută. Doamne ajută-mă!, mi-am zis și apoi am intrat în transa partidei.

Patru ore și jumătate au trecut parcă într-o clipă, iar poziția de pe tabla de șah era indecisă. Conform regulamentului, i s-a solicitat Mandinei să dea mutarea în plic, iar a doua zi dimineață să continuăm partida. Am revenit la realitate tocmai când ea scria mutarea secretă, nu înainte de a-mi adresa un zâmbet discret, însă mai valoros decât un diamant. A fost ca o încurajare de care aveam nevoie pentru a o invita să luăm masa împreună, iar acceptul ei m-a trimis într-un cer foarte înalt.

Am mâncat la restaurantul cel mai apropiat, doar noi doi și o sumedenie de gânduri împărtășite. Gânduri și povestiri care ne-au apropiat în două ore cât în doi ani. Pasiuni comune și plăceri identice prin care ne regăseam unul în celălalt și ne miram adesea cum de nu ne-am întâlnit până atunci. Poate că am fi rămas la acea masă până la cină, dar eram conștienți că trebuie să ne pregătim pentru continuarea partidei, iar după aceea lumea putea fi a noastră. Despărțirea a venit cu un sărut dumnezeiesc pe colțul buzelor, un desert cum nu am mai gustat vreodată și care nu se uită nicicând.

Ziua a continuat cu o analiză la sânge a poziției, la care au participat cei mai mulți colegi de echipă. Unii ziceau că am șanse să câștig, alții vedeau doar o remiză, ca mine. Căpitanul echipei mi-a cerut răspicat să mă bat până la ultimul pion, pentru că numai prin victoria mea putem câștiga titlul. Cina am luat-o în cameră, iar apoi noaptea mi-a fost albă și extenuantă. Gânduri bune și îngrijorări se perindau prin mintea mea, anulând efectul pastilei pentru somn.

Dimineața a venit ca o izbăvire, iar micul dejun mi-a luat doar cinci minute, fiind nerăbdător să ajung în locul unde trebuia să-mi întâlnesc viitorul. Doar că fata visurilor mele nu era acolo și nu a mai venit. Arbitrul a deschis plicul și a citit însemnarea făcută de mânuța îngerească: ”Propun remiză”. Conform regulamentului, dacă nu acceptam și se scurgeau două ore fără ca Mandina să apară, se socotea punct pentru mine și, implicit, echipa mea devenea campioana județului Maramureș. Eram confuz, mai ales când îmi vedeam colegii pregătindu-se de sărbătorire. Ceasul ticăia enervant, iar pe ușa de la intrare nu intra cea care m-ar fi salvat. Când mai erau doar două minute până la expirarea timpului, i-am făcut semn arbitrului să vină la masă și am semnat că accept remiza. Apoi am ieșit val-vârtej din sală, lăsând în urmă apostrofările căpitanului de echipă și chipurile dezamăgite ale celorlalți.

Pe Mandina nu am mai întâlnit-o, dar am auzit că în acea dimineață fusese găsită fără cunoștință, după un AVC sever. Apoi a ajuns la un spital din Budapesta, unde a fost operată și paralizia i s-a ameliorat. De jucat șah nici nu mai putea fi vorba, poate nici să mă recunoască n-ar fi fost posibil. Dar eu n-am s-o uit niciodată, așa cum a fost ea în acele momente memorabile.

46 thoughts on “Fata de la prima masă

  1. Dacă nu era ceva trist, probabil nici nu mi-aș fi amintit și, cu atât mai mult, scris. Parcă bucuriile vieții le uităm prea repede.
   Toate cele bune! 🙂

 1. Aș fi vrut să nu fie acest final..
  Deja eram pregătit cu un alt mesaj, însă finalul ma durut tare de tot..
  Îmi pare rău că “regina” a fost compromisă pe tabla vieții..
  Numai bine dragă Petre !!!

   1. Povestea e reală, în mare parte, Issa. Doar că am mai modificat câte ceva – pe ici, pe colo -, nu neapărat în părțile esențiale. 🙂

  1. Nu am umblat mult prin țară și poate că de aceea nu am mai întâlnit o fată/femeie atât de frumoasă și deșteaptă, măcar în șah. De atunci am mai jucat de multe ori la masa întâi, dar niciodată cu o jucătoare. Și mie îmi pare foarte rău, dar am ales să mă gândesc mai mult la partea plăcută din această experiență. Oricum, nu puteam și nici nu mai pot schimba nimic.
   Să fii iubit, dragă Ștef!

   1. Așa ceva nu-mi doresc nici măcar într-o metaforă, darămite să trăiești asemenea dramă.. Sigur că încercăm să ne concentrăm pe ce este frumos, dar rămâne cicatrici care nu se vor pierde.. Îmi pare rău, dar sper ca Dumnezeu într-o zi să te ajute să stai la masa vieții cu cea care să-ți fie, iubită, soție și colegă de șah 🤗 Numai bine, Petre.!!!

   2. Mulțumesc din toată inima pentru gândurile și urările atât de plăcute, dragă prietene! Niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța.

  1. Tristețea are darul de a transmite mai eficient emoțiile, după cum s-a văzut în povestiri și poezii care ne-au marcat de-a lungul vieții. La fel faci și tu, iar pentru asta ai toată prețuirea mea, George!

  1. Pe vremea aceea, era cam greu să treci granița, chiar și în Ungaria. Apoi a trecut timpul și nici până astăzi nu am ieșit din țară. Mandina e un nume mai rar întâlnit, dar tot nu cred să aibă vreo legătură cu restaurantul din New Orleans.

 2. O povestire frumoasa pe care am citit intr-o suflare,trist ca na fost sa fie! Un weekend minunat iti doresc!:)

  1. Multe posibile iubiri am pierdut de-a lungul vieții, dar asta a fost printre cele mai tragice. Să ai parte de o duminică răcoroasă, așa cum se arată și pe la mine, dragă Gabi! 🙂

  1. Regret mult, dar cam de-astea am pățit eu de fiecare dată când mă simțeam atras de cineva. Poate că, dacă relația aceasta ar fi continuat, tot la o despărțire tristă ar fi ajuns. Necunoscute sunt căile iubirii…
   Mii de mulțumiri pentru cafea și tot atâtea gânduri bune pentru tine, dragă prietenă! ❤

 3. O poveste si experienta de viata originala, surprinzatoare, imprevizibila, paradoxala, din care putem extrage o autentica morala, constatând cât suntem de vulnerabili pe tabla de sah a pamântului, dincolo de pozitia spatio-temporala, în care ca jucatori combatanti ,suntem afectati rational-sentimental de energii si forte invizibile, libere, atotputernice, incontrolabile, necunoscute, care pot produce fiintei rational-sentimentale stari de agregare atemporale, tentante, atragatoare, irezistibile, magice, supreme, extreme, paradoxale uneori distrugatoare sau chiar mortale. Aviz amatorilor ! 🙂
  O seara binecuvântata !

  1. Suntem fire de iarbă în bătaia vântului, dar ne credem stejari puternici și bine înfipți în pământ. Până vine o furtună mai serioasă și ne culcă la pământ, amintindu-ne astfel cât de repede se poate schimba totul. Cu toate acestea, dacă reușim să ne ridicăm la loc, uităm ce-am pățit și o luăm de la capăt cu încrederea în invincibilitatea noastră. Toată aprecierea pentru avertismentul tău, atât plastic și convingător! 🙂
   O săptămână benefică!

 4. Ce întâmplare emoționantă! Asemenea întâlniri „meteorice” sunt tocmai acelea pe care nu le uităm niciodată. Acele chipuri care ne-au impresionat profund pentru o clipă, râmân împietrite în amintire pentru totdeauna, deși știm că nu le vom mai revedea vreodată…
  Mulțumiri pentru ceea ce ne-ai dăruit aici, dragă Petru, din „cufărul cu amintiri”….

  1. Ai exprimat foarte bine și concis exact ceea ce gândesc și am redat în mai multe povestiri scurte de acest gen. Oamenii cei mai impresionanți sunt aceia cărora le-am văzut doar strălucirea, apoi au dispărut din viața noastră, înainte de a le percepe și partea mai puțin luminoasă, presupunând că fiecare are. Cam la fel ne amintim și de o mâncare bună, din care n-am mai apucat să ne săturăm. Ne va rămâne în memorie ca o delicatesă inegalabilă.

 5. Eu in ultima vreme mi-am format o impresie, sper eu, mai reala asupra vietii. Observand cum a decurs viata mea si cum a decurs a acelora a caror viata am putut-o cunoaste in amanunt, pot spune asa: fiecare a avut in viata tot felul de evenimente, dar nu conteaza ce evenimente a avut – mai fericite sau mai putin fericite, ci conteaza ce a facut cu ele. Daca ai avut fericire, nu trebuie sa te culci pe o ureche, daca nu a fost chiar fericire, nu trebuie sa te lasi cuprins de deznadejde. Dimpotriva, acele evenimente din viata sunt destinate sa ne ridice pe inaltele culmi ale umanitatii, sa cunoastem cat mai bine realitatea si pe noi insine. Tu, Petru, ai imortalizat superb toate sau aproape toate aceste scânteieri ce au trecut prin viata ta. Din toate aceste scântei a apărut flacăra care ești tu. (dar desigur că erai o flacăra și înainte, dar nemanifestată) Sunt absolut convinsa ca viata fiecaruia este fix asa cum trebuia sa fie, doar noi sa punem bucurie in ea. Daca ar fi trebuit sa fim in alta parte, am fi fost!… Dar asa suntem unde suntem si e perfect! ❤

  1. Cred că avem cam aceeași concepție despre formarea caracterului fiecăruia și amprenta pe care și-o pune fiecare experiență de viață în această zidire spirituală. Ceea ce-mi întărește convingerea că și tu ai trecut prin tot felul încercări, fericite sau dureroase, din care s-a alimentat flacăra sufletului tău, cu o ardere intensă și benefică pentru cei care-ți sunt aproape. Iar pentru ca formarea persoanei să fie completă, aceasta trebuie să cunoască atât necazuri cât și bucurii, sărăcie și prosperitate, oameni buni și oameni răi, fericire și disperare. Doar așa poate să discearnă calitatea oamenilor și a vieții, să dea mai departe din căldura flăcării sale, celor care vor să primească.

   1. Judecând după viața mea și după a altora, mai degrabă cred că aduc cu mine o zestre din alte vieți. Altfel nu pot înțelege de ce sunt diferențe mari între mine și alte persoane, exclud însă cele de față. 🙂

   2. E bine dacă ai ales ce-i mai bun din zestrea altor vieți, la fel cum sper că am făcut și eu. Nu suntem inventatori, dar și colecționarii au un rost benefic pentru cei din jur.

 6. Superbă descrierea dar finalul…foarte trist.
  Mă întreb dacă e reală povestea?
  Și dacă nu e,ești chiar de felicitat pentru emoțiile pe care reușești să le transmiți…sincer ,așa aș vrea, să fie doar poveste .

  1. Povestea e inspirată din realitate, dar am mai schimbat, scos și adăugat câte ceva, pentru a nu fi un simplu reportaj. Iubirea a fost și va rămâne mereu reală.

 7. Interesanta poveste ne_ai adus, meritul este al tău, mai ales fiind adevărată, iar noua ne_ai captat atenția, felicitări draga Petru!!! 🌺😔❤️

  1. Mă bucur mult că ți-a plăcut povestirea, cu tot dramatismul ei. Cred că astfel de experiențe am trăit cu toții, într-un fel sau altul, dar le-am uitat sau nu le-am pus la suflet. Mulțumesc frumos, dragă Micuța! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.