O chestiune de principiu

 

Ce salarii plătesc marile reţele de super şi hipermarketuri ...

– 9,99, răsună sec vocea casieriței.

Distinsul domn din fața mea a întins o bancnotă și, după ce-și strecură săpunul în plasa cu cumpărături, continuă să aștepte.

– Mai doriți ceva?, îl întrebă doamna corpolentă de la casă.

– Restul, firește. Doar v-am dat zece lei.

Mirarea se citea nu numai pe chipul femeii, ci și pe a celorlalți cumpărători care așteptau la rând. Bărbatul avea o vârstă respectabilă, era îmbrăcat decent și inspira un aer de intelectual rezonabil. Probabil că din această rațiune a venit și dojana casieriței:

– Dumneavoastră glumiți, dar oamenii așteaptă la rând. Vă rog să le dați voie.

– Nu glumesc deloc!, răspunse foarte serios domnul cu pricina. Săpunul acesta costă nouă lei și nouăzecișinouă de bani, iar eu vreau să plătesc exact cât costă. Nici mai mult, nici mai puțin.

Doamna corpolentă nu voia să se enerveze, așa că scoase din casă o monedă de cinci bani și o întinse clientului problematic.

– Poftim! Acum sunteți mulțumit?, rosti ea cu certitudinea că a rezolvat problema.

Doar că omul refuză politicos moneda, justificându-se:

– Nu am nevoie de reducere, ci doar să plătesc prețul corect. E o chestiune de principiu. Dumneavoastră aveți obligația să dispuneți de banii necesari pentru a da restul până la ultimul bănuț.

Nervii casieriței aveau o limită, iar aceasta părea atinsă, din moment ce vocea ei se auzi cu mult mai strident:

– Sunteți culmea, dom’le! Încă n-am mai văzut așa ceva, și lucrez aici de peste zece ani. Să faceți scandal și să țineți oamenii la coadă pentru un ban!

– Nu pentru un ban, doamnă, ci pentru un principiu. Dacă afișați un preț atât de pretențios, trebuie să vă asigurați că-l puteți respecta întocmai.

Aici a început și polemica printre oamenii din jur, unii criticându-l pe bărbatul care n-avea altceva mai bun de făcut decât să le răpească din timpul lor, în timp ce alții apreciau logica protestului. Nici pe mine nu mă deranja conflictul, ba aș putea spune că mă amuzam răbdător și curios să văd cum se va încheia. Rezolvarea se aștepta din partea casieriței, iar aceasta făcu un apel către un om de ordine.

– Du-te la șefă și spune-i să vină urgent până aici, a fost tot ce i-a trecut prin cap doamnei.

Discuțiile de la rând au continuat și mai vehemente, în timp ce clientul problematic stătea neclintit în capul rândului, iar casierița fierbea în suc propriu. O tânără drăguță a apărut în curând și a fost întâmpinată cu o voce tânguitoare:

– Domnișoară Raisa, omul acesta nu vrea să plece din fața casei până nu primește un ban rest. Nici mai mult, nici mai puțin. Ce pot să fac în situația asta?

Tânăra șefă găsi de cuviință să-i zâmbească bărbatului cu pricina, vorbindu-i cu delicatețe:

– Domnul meu, v-a supărat ceva la noi? Spuneți cu ce vă putem ajuta.

Bărbatul își plecă puțin capul în semn de apreciere și răspunse la fel de amabil:

– Totul e bine, stimată domniță. Și ar fi perfect dacă aș putea plăti exact prețul scris pe eticheta acestui săpun. Vă rog să înțelegeți că e o chestiune de principiu.

– Vedeți?, accentuă doamna corpolentă de la casă.

– Înțeleg, dar și dumneavoastră ar trebui să știți că nu se mai găsesc monede de un ban, vorbi cu glas domol șefa. Luați cinci bani ca rest și o să se calculeze în cumpărăturile viitoare pe care le veți face la noi.

– Nu pot, refuză din nou clientul. Sunt în trecere prin oraș și s-ar putea să nu mai vin.

– Of, of, of…, căzu pe gânduri domnișoara Raisa. Știți ceva? Așteptați-mă puțin, că am în birou un sertar cu monede mai puțin uzitate.

Șefa se grăbi cât se putea de tare să ajungă la birou, să caute prin sertare și apoi să se întoarcă în locul unde se adunase o mulțime de curioși. Veni radiind victorioasă și cu o mâna ridicată, din care se putea distinge o monedă minusculă, purtată ca un trofeu. I-o întinse oficial bărbatului și lumea din jur aplaudă finalul fericit. Totul a revenit la normal, iar eu mi-am descărcat și achitat cele câteva produse. Eram încă marcat de acest incident când, în timp ce-mi așezam cumpărăturile în plasă, aud din nou vocea casieriței:

– Avansați, doamnă, că s-a făcut coadă lungă.

– Nu plec până nu-mi dați restul.

– Care rest?

– V-am dat douăzeci de lei, dar produsul costă doar 19,99.

– Și dumneata?! Dumnezeule, eu nu mai rezist!

Mi-am întors privirea și am văzut-o pe doamna corpolentă părăsindu-și în fugă postul.

47 thoughts on “O chestiune de principiu

 1. Acum vorbind serios, nu cred că mai există în circulație monede de 1 ban. Veţi zice că, dacă nu există, nici astfel de preţuri n-ar trebui afișate.
  Păreri și păreri. Eu înţeleg reclama din preţ, alţii, după cum se vede, nu.
  Dar am un sfat pentru cârcotași: să plătească cu cardul.😃

  1. Mintea mi s-a obișnuit să nu mai citească cifrele de nouă, le rotunjește automat, ca și cum nici n-ar exista. Chiar dacă nu prea fac cumpărături din magazine, ci mai mult din piață.

 2. Tot universul perceptibil de catre ratiunea omului muritor, a fost facut dintr-un punct imperceptibil de catre cele cinci simturi din dotare.
  ,,Daţi-mi un punct de sprijin şi voi muta Pămîntul din loc” – Arhimede –
  „Adevărat vă spun că, dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice muntelui acestuia: ‘Mută-te de aici colo’, şi s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinţă.” – Ev. Matei –
  Un Weekend binecuvântat cu bucurii si pace sufleteasca, draga Petru !

  1. Mulțumesc frumos pentru contribuția spirituală, dragă Iosif. Citate pe care e bine să ni le amintim mereu și să cugetăm la ele.
   Să ai parte de o duminică cu gânduri bune și emoții binefăcătoare!

  1. Există o vorbă în popor, prin care omul se mândrește cu cinstea lui: ”nu am furat în viața mea nici măcar un capăt de ață”. Echivalentul unui ban. Mulțumesc!

 3. Parcă m-ai descris :)))) cînd mi se pune pata, firește, că altfel aș avea mandat de restricție în orice magazin :))
  O narațiune perfectă ❤

 4. 150 de ani. De acum pana sa intelegem faza cu ”e chestie de principiu” – la toate domeniile. Unele tari au parcurs deja perioada asta.. de mult. Asta da si nota tragica a timpuriilor in care se zbate Romania.. Dar dupa o perioada in care a nu pleca de la munca ”cu mana goala” era lege, e greu sa inveti chestia de mia sus.. iti ia cam 150 de ani…

  1. Important e să facem primul pas, dar mă tot uit în jur și nu văd decât cum batem pasul pe loc, iar în unele cazuri chiar dăm înapoi. Și nu mă refer la amărâtul acela de ban, ci la sume pe care nici nu le putem cuantifica.

 5. Chiar mi-a placut cum a procedat domnul acela. As proceda la fel intr-o situatie similara, mai ales ca am avut surpriza ca la un supermarket vanzatoarea sa refuze sa imi primeasca monede de 1 ban, pentru ca, zicea ea, nu are ce face cu ele. In general sunt un om pasnic. Nu a fost cazul si atunci. Intr-un final si dupa multi nervi, am avut castig de cauza. Nu era vorba de suma, as fi putut cu usurinta sa o rotunjesc in plus, dar, vorba domnului, era o chestiune de principiu. Este unul dintre motivele pentru care fac platile cu cardul, dar inca mai sunt magazine unde nu au dispozitive POS…

  1. O dovadă că ar exista suficiente monede de un ban, măcar pentru cazuri de genul celui de mai sus. Doar că intervine comoditatea unor comercianți, care pot astfel recurge la scuza că nu se mai pun în circulație. Principiile unui om ar trebui respectate, ele fiind exemple de educație sănătoasă care riscă astfel să dispară, lăsând loc năravurilor.

 6. Da foarte corect sa comportat ca nu sa lasat,era dreptul lui! Eu odata pentru cativa banuti a trebuit sa schimb suta de lei,desi cumparam zilnic cate ceva in acel magazin! O seara excelenta iti doresc!:)

  1. Și aici a fost vorba doar de un bănuț. Sunt, însă, multe cazuri, mai ales la țară, unde ți se rotunjește suma de plată a facturii până la șapte-opt bani. Nici asta nu-i mult, dar nouă ni se cere să plătim până la ultimul ban. Duminică de poveste să ai, dragă Gabi! 🙂

 7. Desi ma inclin sa dau dreptate acelui domn,dar stiind ca in zilele noastre nu mai exista acea moneda de 1 ban ,mi s-a parut amuzanta povestea 🙂
  Pe mine ma enerveaza cel mai tare cand vad acele preturi cu 2,99,etc. 🙂

  Oduminica placuta sa ai Petru! ❤

  Haideţi să bem o cafea!
  Aşa cum ne-am învăţat
  Totul va fi minunat,
  Dupa ziua ce-a plecat,
  Bună dimineaţa! ❤

  1. Mă bucur că partea amuzantă e cea care te-a atras cel mai mult, fiind vorba de un pamflet. Noi, cei din vechea generație, nu prea suntem obișnuiți cu cifre ciuntite, dar probabil că tineretul le-a asimilat și chiar se bucură când nu vede un zero la urmă. 😉
   Mii de mulțumiri pentru cafeaua îndulcită cu versuri atât de drăguțe, Anușka! 🙂
   O zi cu soare permanent îți doresc în această duminică, dragă prietenă! ❤

 8. Eu sunt de părere că răul trebuie tăiat de la rădăcină. Nu în fața unei casierițe și a unui întreg rând de oameni trebuie să-ți impui principiile. Pe ea caseierița nu o întreabă nimeni cum să se pună prețurile la raft. Și nici pe șefa ei directă. De altfel toți îi dăm dreptate domnului cu principii, dar doar atât…îi dăm dreptate!

  1. Oamenii reacționează imprevizibil și protestează fiecare după cum îl duce mintea. De aici și victimele colaterale, așa cum se întâmplă când grupuri de manifestanți blochează șosele și întrerup circulația, doar ca să fie băgați în seamă. Sau când CFR-ul face grevă, iar noi rămânem cu biletele în mână. E greu cu dreptatea asta!

 9. Inchipuie_ti Petru ca am primit și rest banutul la hipermarket, dar ce drăguț ai pus tu discuția de la casa, în încurcătură fiind casiera, eu câteodată ma trezesc în timpul unei publicități vorbind, ce ne mai păcălesc ei, asa din “principiu”! 🌺😏

  1. Se mai întâmplă și minuni, ma sunt și magazine care își procură mărunțișul necesar, iar casierițele au mai multă răbdare să restituie restul până la ultimul bănuț. Dar, în aceste vremuri trepidante și stresante, acestea sunt mai degrabă excepții, nicidecum o regulă. Și, după cu bine spui tu, Micuța, fiecare vrea să păcălească pe cine poate. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.