Justiție de ochii lumii

– Domnule Plevușcă, avem suficiente probe să ajungi după gratii între cinci și zece ani, îi spuse pe șleau procurorul, imediat ce s-a așezat în fața acuzatului și a etalat pe masă un dosar impresionant. Dar eu sunt un om înțelegător, dispus la o înțelegere din care să ieșim amândoi în câștig. Spune-mi pentru cine ai falsificat cifrele în care se raportau achiziții fictive sau prețuri de patru-cinci ori mai mari decât în realitate, iar eu te asigur că nu faci nicio zi de închisoare.

Omul din fața lui era palid și tremura ca o frunză în bătaia vântului. Gândul că ar putea fi privat de libertate ani de zile, să fie despărțit de familie, departe de viața fastuoasă cu care se obișnuise, îl făcu să-și dea frâu liber mărturisirilor. Viața lui era mai importantă decât secretele pe care le deținea.

O altă zi, un alt inculpat, un dosar și mai voluminos, același procuror.

– Poate credeți că sunteți acoperit, dar vă înșelați amarnic, domnule Clean. După cum o să vă convingeți, am aici declarații complete și documentate despre sume încasate pentru produse pe care nu le-ați livrat sau nu în cantitatea și la calitatea conformă. Toate aceste dezvăluiri vă pot priva de libertate cel puțin zece ani, plus confiscarea banilor însușiți ilegal. Dar… eu nu am nimic cu dumneavoastră, ci vreau peștele cel mare. Îmi spuneți cine a condus această operațiune, iar eu vă promit că scăpați cu o condamnare de formă.

Domnul în cauză aflase că cineva ciripise despre el, fapt care-l făcea să transpire în fața acuzatorului. Nu ar fi rezistat câțiva ani ”la răcoare”, așa că trebuia să facă orice pentru a scăpa de această umilință. Șeful putea să se descurce, doar avea bani destui și relații din cele mai influente.

După câteva luni, procurorul Avat se prezentă în fața superiorului cu un caz soluționat.

– Domnule Baracudă, dosarul despre frauda de 40 milioane de euro poate fi considerat rezolvat.

– Spune-mi, pe scurt, care-s vinovații și pedepsele pentru fiecare.

– Plevușcă a mărturisit și, în consecință, a primit un an de închisoare cu suspendare. Clean a fost și el cooperant și a beneficiat de aceeași pedeapsă. Dar Știucă a fost principalul artizan și beneficiar al fraudei. Prin urmare, după ce l-am confruntat cu dovezi clare, a trebuit să mărturisească. Sentința lui a fost mai dură, dar am ținut cont de faptul că ne-a scutit de un proces lung, așa că s-a ales cu doi ani de condamnare la închisoare… cu suspendare.

– Bravo, Avat! Ești un profesionist eficient care nu tergiversează dosarele ani de zile. Ține-o tot așa și poți să ajungi sus de tot!

Baracudă mare - Wikipedia

45 thoughts on “Justiție de ochii lumii

  1. Ar fi o justiție la care visăm de multă vreme, așa cum ne dorim eliminarea pensiilor speciale, a imunității parlamentarilor și alte favoruri pe care și le-au dat aleșii.
   Duminică binefăcătoare, Ina!

  1. Bună să-ți fie inima, precum ți-s gândurile și cafeaua din fiecare dimineață, Anușka! 🙂
   Sărut mâna și pentru trifoiul norocos de lângă ceașca inimoasă! Să-ți fie duminica o oază de liniște, de iubire și zâmbete luminoase, dragă prietenă! ❤

 1. @ Salutare, Petru ! 🙂
  Dureros de ADEVĂRAT ,
  TITLUL sus postat ! 😦
  Așa este ,ai dreptate ,în România ,JUSTIȚIA e ” de ochii lumii” 😦
  iar a EXEMPLIFICA m-ar critica NEBUNII 😦 așa că , mai bine mă opresc aici ,
  nu înainte de a ura din toată inima un sincer și călduros
  La Mulți Ani , Armatei ROMÂNE 🙂 🙂 🙂
  care a LUPTAT, luptă și va LUPTA pentru APĂRAREA nației străbune !!! 🙂 🙂 🙂
  ” EROI au fost, EROII sunt încă ,și-or fi în Neamul ROMÂNESC ” !!! 🙂 🙂 🙂

  Mai multe pe
  http://amintiriamintiri.wordpress.com/2020/10/25/
  Cu salutări cordiale ,
  Alioșa ! 🙂

  1. Bună dimineața, Alioșa! 🙂
   Armata română merită toată prețuirea, cu atât mai mult astăzi, când este sărbătorită. La mulți ani ei, cu dotări cât mai moderne și sacrificii umane cât mai puține!
   O zi de sărbătoare măreață îți doresc, Sandule! 🙂

 2. Tot rechinii si balenele, ramân regii si reginele, speciilor pestilor, marilor si oceanelor !
  O duminica sublima si senina, cu bucurie, pace si multa Lumina Divina !

 3. Avem din toate speciile si toate culorile curcubeului, însa poarta masti, dându-se drept pesti, sunt nevazute în Marea (gaura) Neagra a sistemelor românesti carteziene, perene.

  1. Cu măști sau fără, tot noi suntem cei momiți și ușor de prins în cârlig sau chiar în plasă. Mai ales când umblăm în bancuri, dar nu din alea care ne provoacă râsul.

 4. Foarte tare Petru, le ai ales nume în funcție de priceperea lor în rele, fie inculpati “Plevusca, Clean, procurorul Avat și șeful Baracuda”, învârtelile acoperite de justitie!!! 🤔 O seara frumoasa îți doresc!!! ❤️

  1. În lumea interlopă se folosesc porecle din cele mai sugestive, însă acea lume a ajuns să influențeze autorități și persoane care ar trebui să împartă justiția. Prin urmare, putem zice că joacă la două capete și merită să fie ”botezați” ca atare. Mii de mulțumiri și gânduri bune, dragă Mica! ❤

 5. Foarte tare episod, „rupt” din realitatea cruntă de pe la noi… Din păcate, realitatea bate ficțiunea. De ochii lumii, justiția „taxează” doar plevușca. Marii „balauri” stau liniștiți, la adăpost, căci de ei nu se atinge nimeni. Sunt… intangibili! Oameni care controlează totul în țara asta și care au făcut tot ce au vrut cu avuția unui popor întreg. Au distrus tot, fără să le pese de nimeni și de nimic. Pentru unii ca ei, e bună doar o singură variantă de „pedeapsă cu suspendare”: în ștreang! Acolo să stea suspendați, nu acasă, râzând batjocoritori de poporul prostit în 30 de ani, numai cu minciuni și promisiuni deșarte. Dar cine să facă dreptate? Efectiv nu are cine! Iar oamenii s-au obișnuit să închidă ochii și să nu vadă adevărul…
  Trist… Trist de tot…
  Numai bine, dragă Petru și feilicitări pentru subiectele abordate, atât de actuale. O zi frumoasă! 🙂

 6. Din păcate împărțim aceeași revoltă interioară în fața furturilor pe față și a nedreptăților în ce privește justiția, care ar trebui să fie oarbă, după cum îi vedem statuia. Cel care fură de foame este condamnat aspru, în timp ce aceia care își mai adaugă câteva zeci de milioane în cont, din avutul public, primesc pedepse doar de ochii lumii.
  Iar această situație, atât de vizibilă, tinde să se perpetueze în rândul noii generații, care vede că numai cei șmecheri pot să se îmbogățească, iar munca nu e suficientă pentru a trăi cinstit. Electoratul reacționează în consecință, alegându-i pe cei care au știut cum să fure (că le-a făcut și lor câte ceva sau le-a dat un oscior), în timp ce tinerii vor să plece din această junglă, încotro or vedea cu ochii.
  Și totuși, gânduri bune și speranțe nemuritoare îți doresc, dragă Alex! Cu mulțumiri pentru frumoasele aprecieri! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.