Libertatea cu mască

Libertatea, de oricare ar fi ea, face parte din democrație. Doar că noi nu am fost obișnuiți cu așa ceva, timp de o jumătate de secol auzind doar de ea, din diferite surse. În momentul când ne-a fost permisă, am început să o interpretăm fiecare după cum îl ducea mintea. Însă mintea poporului nostru, trebuie să recunoaștem, că lasă de multe ori de dorit. Astfel, cum simte vreunul că-i călcat pe vreo bătătură, începe să țipe că-i este furată libertatea, că e lipsit de drepturile democratice. Purtarea măștii devine pentru el o intenție a autorităților de a-i pune botniță; interzicerea petrecerilor în grup, a pelerinajelor întinse, o dovadă de îngrădire a democrației de către autorități. Iar atunci se înfoaie cocoșul din el și exprimarea prin rebeliune devine o șansă de a-și arăta mușchii și de a fi băgat astfel în seamă. Știe el mai bine ce se întâmplă, că nu prost!

Am văzut bătrân sexagenar, cu un singur plămân, care purta mască de câte ori ieșea din casă. I-am spus că ar putea obține dovadă de la medic, prin care să fie scutit de acest inconvenient. S-a uitat la mine cu mirare și mi-a răspuns: ”Nu văd niciun neajuns în purtarea măștii, dar mă întristează când observ oameni sănătoși care nu o fac”. Mi-a mai spus că nu respiră mai greu cu ea și se miră cum, mai ales cei tineri, se plâng că-i deranjează. Trebuie să fie e o reacție psihică, de respingere a ceea ce ți se impune din afară și nu din proprie convingere. A purta mască doar de frica amenzii, e o lipsă de înțelegere a situației, un efect a propagandei conspiraționiste care i-a afectat pe cei mai ușor de manipulat.

Și nu e vorba numai de mască, ci și de întruniri fără respectarea regulilor de protecție, fie ele religioase sau laice. S-a văzut clar că Dumnezeu nu te apără dacă nu o faci tu însuți. De unde și cugetarea: ”Oricâtă credință ai avea în Dumnezeu, e bine să te asiguri când traversezi drumul”. S-au îmbolnăvit și au murit mulți preoți și călugări, unii dintre ei crezând că ei vor fi feriți de Cel de Sus. Alții au luat virusul și dacă s-au protejat, însă nu i-a ajutat deloc mulțimea neglijentă care se îmbulzea în jurul lor. Se poate spune că acei enoriași și-au băgat în groapă prelații, din nesocotință. Cu atât mai mare îmi e mirarea când îl văd pe veșnicul răzvrătit împotriva regulilor IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care se afirmă iar prin declarații belicoase de incitare împotriva legilor și a combaterii bolii. Legi de care a scăpat prin intermediul funcției din cadrul Bisericii, altfel ajungea și el în ”Beciul Domnesc”, lângă fostul primar Mazăre.

Mulți ”viteji” s-au exprimat în lunile de pandemie, și nu numai în țara noastră. O parte dintre ei au ajuns în spitalele Covid, unii în secțiile ATI, iar alții chiar au decedat. Doar când au simțit cât de chinuitoare pot fi suferințele provocate de acest coronavirus, și-au recunoscut prostia de a-l ignora, atunci când se bucurau de sănătate. Dar Covid-19 nu iartă și nu ține cont de părerile de rău sau rugăciuni. El circulă printre noi și profită de fiecare iresponsabil, pentru a se înmulți și a se întări. Și are noroc că ignoranți se găsesc cu duiumul, îmbolnăvindu-le prietenii și rudele, care au încredere în cei apropiați.

Rafila: ”Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă”

50 thoughts on “Libertatea cu mască

 1. Acest virus cu coroana supranumit CoVid,
  pe cei mai multi a îngenunchiat si saracit.
  Cei smecheri, ipocriti, parsivi si speculanti,
  au devenit cu mult mai tari si mai bogati…

  Un Weekend binecuvântat si luminat, cu pace si întelepciune din Cuvântul Viu si Sfânt, AAAE, draga Petru !

  1. Prioritățile se schimbă-n timp,
   Că om fi oameni sau zei în Olimp,
   Oportuniști vor apărea mereu,
   Să facă milionul dintr-un leu.

   O duminică senină din toate punctele de vedere, dragă Iosif!

 2. P.S. Din câte am cercetat si aflat din Scripturi, exista la ora actuala pe Terra doua popoare “blestemate”, din cauza carora acest “blestem” s-a prpropagat peste toata lumea, iar unul dintre acestea este chiar poporul român.

 3. Port mască nouă ore pe zi, mai puțin în weekend. Da, la început a fost foarte neplăcut, dar sunt o persoană ambițioasă și nu m-am lăsat până nu m-am obișnuit. Nici nu m-am sufocat, nici migrene nu am avut, nici bube pe față nu mi-au ieșit. Scuzele invocate sunt copilării. Reacția unor copii mari, lipsiți de autocontrol, care nu vor să respecte regulile și se dau cu fundul de pământ. Deja pentru mine părerea cuiva față de purtarea măștii și față de pandemie în general a devenit o carte de vizită. Multe măști au căzut în această pandemie și nu mă refer la cele textile. 😉

  1. Te felicit pentru perseverență și conștiinciozitate! Problema unora e că sunt prea comozi și nu vor să se obișnuiască, mai ales dacă nici nu cred în eficacitatea măștii. Pe aceștia nu-i poate convinge nimeni, în afară de propria experiență. Doar că, până când vor simți pe propria piele, mulți pot suferi din cauza lor.

 4. Și eu sunt de acord! Mi se pare că masca, igiena sau statul mai răsfirat, e cel mai ușor tratament la orice suferință. Sunt convinsă că orice bolnav de o boala grava, ar face schimb de medicație cu acest tratament, oricând.
  Weekend plăcut! 🙂

  1. Văd că aproape toți vizitatorii și prietenii de pe blog au aceeași părere ca tine și înțeleg necesitatea regulilor atât de la îndemână. Dar, dacă facem un raid pe FB, vom vedea, cu dezamăgire, multe opinii contrare și dăunătoare. De parcă masca ar fi un stigmat sau o pedeapsă pentru prostime.
   Duminică binecuvântată și benefică!

 5. Apreciez postarea ta, măcar de-ar ajunge și la urechile celor care nu cred în Covid.
  Cât despre Teodosie, născocitorul celei de-a doua învieri a Domnului, ar putea avea pe conștiință îmbolnăvirea multor enoriași.

  1. Teodosie e încă un exemplu de personalitate pe care l-a orbit puterea și aroganța. Nu m-aș mira dacă și senilitatea ar da amploare acestor manifestări, tot mai dese și scandaloase.

  1. Lipsa de educație e un fenomen des întâlnit pe la noi, iar dacă la asta se adaugă mândria și aroganța, omul devine un adevărat pericol pentru cei din jur, pentru societate.
   Bună dimineața, cu soare pe cer și în priviri, Ane!

 6. Bine scris, bine punctat, parca acum în sfârșit au înțeles oamenii, știu sa fie și corecți eu asa cred Petru!!! 🌺

 7. Doamne cat m-am bucurat cand am citit acest articol cu mult adevar .
  Eu cu boala de plamani imi era rusine sa port masca si trebuia sa o port,dar acum o port ,ca nu as dori sa mor inca 🙂
  O zi de duminica vesela sa ai Petru draga !

  1. Sărut-mâna și La Mulți Ani și pe această pagină, Anușka! 🙂
   Nici mie nu mi-e ușor să fac efort cu masca pe figură, dar vreau să dovedesc că nu-s slab sau ignorant. În plus, viața și sănătatea trebuie protejată, fiind cele mai de preț daruri.
   Mulțumesc frumos pentru cafeluță și îți doresc o zi însorită, ca pe la mine, dragă prietenă! ❤

  1. Mă bucur că ești de aceeași părere și sper ca măsurile de siguranță să te ferească de surprize neplăcute! Gânduri bune și urări pe măsură, dragă prietenă! 🙂

 8. De prin Martie stau intr-o semi izolare.. Ma uit la TV si ma minunez cum plang unii despre ”veata soceala” sau cum au plecat ei in concedii dupa doua luni de facut gaura in canapea la Netflix.. Da, aveam MARE nevoie de concedii.. Apoi toata povestea aia cu bucata de panza care le lua ”libertatea”. Eu sunt pentru selectia naturala.. Cei care sunt prudenti atat cu ei cat si cu altii, sa treaca mai departe, care nu… sa-si incerce norocul la ATI, mai ales la un ATI din RO, unde se moare la o rata de 95% (din cate am inteles).. Asa si cu vaccinul.. alta discutie.. Selectie naturala : cine vrea sa si-l faca OK, cine nu, sa dea cu zaru la ATI. Ce e foarte interesant de observat e cum ”medici” oftalmologi urla ca ei nu-i poate garanta nimeni ca acel vaccin e sigur, ”poate dupa 10 ani… HAI 5!”, adica asa de la ea… Insa interesanta nu e afirmatie, ci faptul ca ASTFEL DE SPECIMENE vor sari PRIMELE pe o doza, sa se puna la adapost, dupa ce au influentat mii sau zeci de mii de oameni SA NU o faca… Stiti ce va spune ? ”A.. pai sunt medic si la noi e obligatoriu da NU.. eu nu mi-as fi facut”.

  1. Pertinent și de înțeles atitudinea exprimată mai sus. Și eu mă gândesc adesea că nu are rost să-mi mai pierd timpul și să mă stresez cu tot felul de argumente pentru cei care oricum nu vor să înțeleagă necesitatea măștii și existența reală a virusului. Măcar dacă s-ar curăța pământul numai de ei, dar produc multe victime în juru lor, umplu până la refuz spitalele și necesită cheltuieli uriașe din bugetul și așa sărac al țării. Noi, oamenii, trăim într-o comuniune care ne poate ridica în piscuri sau coborî în abisuri, datorită sau din cauza concepțiilor unor indivizi.

   1. Asa e.. Si eu am avut o perioada de inceput cand incercam sa dau argumente, sa conving persoane… Cum spuneati, e aiurea ca nepasarea lor poate ucide… si a inceput sa se intample. Acum sunt la stadiul la care imi pasa DOAR de cel cu care’mi petrec viata..

 9. Tocmai de aceea, pentru ca suntem… “poporul ales” si am parasit “Izvorul apelor vii” alergând dupa dumnezeii straini, “moa(r)(s)te” materie obiectiva si idolatrii ! 🙂

  Treceţi în ostroavele Chitim şi priviţi! Trimiteţi la Chedar, uitaţi-vă bine şi vedeţi dacă s-a întâmplat acolo aşa ceva:
  şi-a schimbat vreodată un popor dumnezeii, măcar că ei nu sunt dumnezei? Dar poporul Meu şi-a schimbat Slava cu ceva care nu este de niciun ajutor!
  Miraţi-vă de aşa ceva, ceruri, înfioraţi-vă de spaimă şi groază”, zice Domnul.
  „Căci poporul Meu a săvârşit un îndoit păcat: M-au părăsit pe Mine, Izvorul apelor vii, şi şi-au săpat puţuri, puţuri crăpate, care nu ţin apă.
  …………………………………………………………………….

  „Cum poţi să zici: ‘Nu m-am spurcat şi nu m-am dus după baali’? Priveşte-ţi urma paşilor în vale şi vezi ce ai făcut, dromaderㆠiute la mers şi care baţi drumurile şi le încrucişezi,
  măgăriţă sălbatică, deprinsă cu pustia, care gâfâie în aprinderea patimii ei! Cine o va împiedica să-şi facă pofta? Toţi cei ce o caută n-au nevoie să se ostenească: o găsesc în luna ei.
  Nu te lăsa cu picioarele goale, nu-ţi usca gâtlejul de sete! Dar tu zici: ‘Degeaba, nu! Căci iubesc dumnezeii străini şi vreau să merg după ei.’ – Ieremia Cap. 2 –

 10. Mare dreptate ai, dragă Petru! Sunt de acord 100% cu dumneata. Una e libertatea asumată, conștientă și responsabilă și alta e libertinajul sau convingerea că poți face doar ce-ți trece prin cap, fără să-ți pese de ceilalți. După atâtea luni ar fi trebuit ca toți să ne dăm seama cât de ciudat acționează acest virus, care „alege” pe unii, după „legile” lui. Tocmai de aceea trebuie să fim atenți, prudenți și responsabili, mai ales cu gândul la cei vulnerabili, pe care trebuie să-i protejăm. Zilele trecute am aflat de o cunoștință, care a avut Covid. Cu toate acestea, nu a învățat nimic din experiență și îi trăgea în continuare cu tâmpenia că e o… „simplă răceală”. În condițiile în care atât de mulți oameni mor de la acest virus. Iar în ultima vreme și mulți dintre aprigii contestatari, care se credeau scutiți de pericole. Este multă lipsă de educație în poporul ăsta. Și un egoism acerb! Să nu-ți pese de ceilalți chiar deloc? Unde mai este omenia? Mi-a plăcut mult răspunsul acelui om fără un plămân. Un om înțelept!
  Multă sănătate și numai bine! Felicitări pentru articol. 🙂

  1. Mulțumesc mult pentru punctul de vedere și observațiile de bună credință pe care le-ai făcut pe această temă. Din păcate e încă un subiect care ne dezbină, pe lângă multe altele. De parcă așteptăm cu nerăbdare o știre cu care să facem pancarte prin care să ne impunem părerea, să intrăm pe siteuri cu tot felul de dovezi dubioase prin care să ne etalăm cunoștințele. Îi combatem pe epidemiologi, pe sociologi, pe cercetătorii din diferite domenii, chiar dacă nu avem studiile necesare. Știm noi mai bine ca ei, ”din surse sigure”. Toată lumea complotează împotriva noastră, deci n-ar trebui să credem nimic. Numai teorii din cele mai fanteziste! Cam așa se manifestă prejudecățile maselor isterizate și ușor de manipulat.
   Să auzim de bine și să ne bucurăm de frumuseți, dragă prietene! 🙂

 11. Ai atins foarte clar toate aspectele legate de purtatul sau ne purtatul acestor măști..
  Deși am văzut și fanatism în purtarea exagerată a măștilor, dar și radicaliști care nu țin cont de nici o regulă, măsură, distanțare sau ceva care să se protejeze pe ei înșiși și pe alții..
  O zi bună îți doresc, Petre dragă !

  1. La rândul tău, ai amintit un nărav foarte des întâlnit la noi, nu numai în cazul de față: extremismul. Prea ne e greu să alegem calea de mijloc, normalitatea. Unii nu vor masca deloc, pe când alții (mai puțini, ce-i drept) nu o dau jos nici în casă. Așa ne comportăm și în alte situații, cum ar fi cea de dietă sau post. Mâncăm ca o vrăbiuță, o perioadă, iar după aceea băgăm în noi zeci de sarmale, mici și șaorme.
   Să auzim de bine, cu sănătate, dragă Ștef!

 12. Bine punctat !
  Din pacate, cei mai bolnavi fac ceea ce trebuie, cei ce sunt… inca sanatosi, iau in deradere totul, iar toate astea ii vor costa.
  Nu vad o tragedie sa ne prodejam.
  Eu am nepotelul la scoala, merge zi de zi cu masca, sta cu masca la scoala, stie despre ce este vorba si este foarte precaut, chiar daca are doar 7 anisori ! In Spania unde sunt eu acum, se respecta in totalitate, e bun simt .
  Acum ca… mai facem o gluma, mai exagereaza astia de la putere pentru a baga bani in buzunare…
  Noi, sa ne protejam ! Doamne ajuta !
  O dupa amiaza faina Petru ! ☕🍀🤗

  1. Se tot invocă faptul că prin mască și distanțarea socială ni se știrbește dreptul la libertate. Dar foarte mulți nu știu ce presupune această libertate și acea democrație prost înțeleasă. Atunci când, prin ”libertatea” lor, ne pun sănătatea noastră în pericol, acela e deja abuz. Cum ar fi insistența unora de a intra în magazine și în alte locuri aglomerate, fără protecția măștii.
   Dacă vrea libertate, meargă să alerge pe câmpii și prin păduri, unde nu poate îmbolnăvi pe nimeni. Însă, genul acesta de oameni, aduc daune și naturii, prin gunoaiele pe care le lasă după picnic, prin focul nesupravegheat și tăierile unor arbori frumoși, tot în numele libertății.
   Și totuși, să auzim numai de bine, Ileana! 🙂

 13. Libertatea adevarata este “necesitatea inteleasa”, cum s-a exprimat un celebru filosof. Dar asa si este, Doar avand discernamant te poti elibera de riscantul balast din gandire si atitudine” : Cine-s ei sa-mi spuna ce sa fac?” Cui ii pasa doar de sine insusi, face rau celor din jur. Articolul tau este foarte bine argumentat logic atat in privinta iresponsabililor celor care fac pe grozavii in fata Covid-ului cat si cu referire la “Teodosie cel Mare”, care se crede “alesul lui Dumnezeu”. Doamne fereste-ne!
  Un weekend luminos, draga Petru, cu pace in suflet si bucurie in inima !

  1. În aceste zile, când județul Constanța are o cotă record de îmbolnăviri cu Covid, mă gândesc că o vină trebuie să o aibă și acest patriarh mereu pus pe harță și foarte rar cu mască de protecție. În schimb, el poartă mereu o mască a fățărniciei și a lăcomiei față de foloasele materiale.
   Joi, când am ieșit în piață, am văzut că masca prinde bine în frigul de afară: nu mi-a mai înghețat nasul, iar aerul respirat nu mai era atât de rece. 🙂
   Să ai parte de un sfârșit de săptămână liniștit, dar cu bucurii și frumuseți în jurul tău, dragă Cristina!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.