Bătrânul tren

Calcă trenul greu pe șine,
Și când merge, și când vine,
Calcă greu și apăsat,
Că-i bătrân și prea uzat.

Trece-o garnitură scurtă,
Dar și așa e prea multă
Pentru o cale ferată
Veche și degenerată.

Nu mai e Acceleratul
Ce zbura iute ca vântul,
De-l priveam cu încântare
Cum se disipează-n larga zare.

Astăzi, trenul se târăște,
Merge-un pic, iar se oprește,
Ba că-i vara caldă tare,
Ori iarna sunt fulgi în cale.

Trece trenul prin tunel
Ca degetul prin inel,
Într-o nuntă cu un ”naș”
Pentru oricare ”nuntaș”.

Imagini pentru imagini cu trenuri

 

48 thoughts on “Bătrânul tren

  1. Nimeni nu va uita melodia asta, dar, din păcate, voiam să amintesc doar despre generația noastră. Nădăjduiesc, cu puțină speranță, că vom avea din nou trenuri care să ne poarte liniștiți și fără întârzieri. Până atunci, eu o să mai pomenesc de Occident Expres, dacă tot mi-ai dat o idee. 🙂

  1. Aș fi vrut să fie versuri duioase, romantice, cu nostalgii plăcute, așa cum îmi place să-mi amintesc. Dar mintea mea nu-mi face întotdeauna pe plac, și a ieșit un fel de pamflet. Mă bucur că ți-a fost pe plac și îți doresc călătorii plăcute cu CFR, Ina! 🙂

   1. Pai este așa real, pamflet trebuie. Eu mai circulam cu trenul și uneori mă întrebam de ce nu ne plătesc, că îi lăsăm să ne plimbe, în asemenea conditii. 😁

 1. CFR-ul e implicat de mulţi, foarte mulţi ani, într-o campanie numită: “să ne cunoaştem ţara”. A luat-o foarte în serios şi vrea să le ofere călătorilor şansa să admire fiecare pietricică de la fiecare margine de drum. De aia merge cum merge, e intenţionat, e cumva chestie de aprofundare a cunoştinţelor, cum ar veni.

  1. Uite cum ne informăm unii pe alții, dar e păcat că nu am știut asta dinainte. Altfel, poate îmi veneau niște idei de proslăvire a CFR-ului, cu toți nașii și conducătorii lor. Mulțumesc pentru perspectivă, Potecuță!

 2. Ce frumos…! Nostalgia ta caldă și defensivă aș recunoaște-o, cred, și fără să-ți văd numele.
  O remarcă… în glumă: normal că s-au dus toate trenurile vechi, azi sunt… săgeți și interregionale!

  1. SĂGEATA ALBASTRĂ
   Comparația-i hilară,
   Când ”Săgeata” de la noi,
   Merge-alene și nu zboară,
   De parcă-i un car cu boi.

   Oricât de performante ar fi trenurile, ele nu pot prinde viteză pe o cale ferată neîntreținută și incompletă pe alocuri. Ce mare diferență este între noi și chinezi, de exemplu, la acest capitol!

 3. Pacat inainte era o placere sa calatoresti cu trenul acuma abia observ cativa in tren! O seara faina iti doresc! 🙂

  1. Și eu îmi amintesc cu plăcere acele vremuri când trebuia să deschidem și iarna geamul, pentru că era prea cald în compartiment. Iar trenul parcă zbura peste câmpii. O zi cu soare generos îți urez, dragă prietenă! 🙂

 4. Putina lume mai circula cu trenul,au masini acum.Am niste vecini la blocul din fata mea au cate 3 masini ,oare ce or fi facand cu atatea ,le ia cu el in Univers ❓ 🙂

  Am pregătit cafeaua…am pus în ea multe gânduri frumoase și speranța că azi vei avea o zi minunată!
  De la mine numai gânduri bune draga Petru ptr. un sfarsit de saptamana frumos! ❤

  1. Românii sunt obsedați de mașini, mai ales din anii ’90 încoace. Văd și eu cum merg cu autoturismul până la piață, chiar dacă e la câteva sute de metri depărtare. Iar acolo se ceartă pentru locul de parcare și pierd mai mult timp decât ar fi mers pe jos, sănătos.
   Sărut-mâna pentru cafeluța adusă pe această pagină, Anușka! 🙂
   Să ai parte de o zi feerică de iarnă, așa cum o văd și eu pe fereastră! Cu zâmbete și bucurii, dragă prietenă! ❤

 5. Neața buna Petru !!!❤️ Îmi plac tare mult versurile, chiar daca ii spui “Bătrânul tren”, cât de bucuroasa eram când treceam prin defileul Jiului, spre Uricani, ani la randul, frumoase amintiri, dar și mai frumoasa comparația trecerii trenului prin tunel, cu degetul prin inel!!! 😀👋

  1. Bună dimineața, dragă Micuța, cu mulțumiri pentru apreciere! ❤
   Îi spun ”bătrân” cu dragoste și nostalgie, pentru că m-a dus în multe locuri din țară, încă din copilărie și până la maturitate. Văd că și tu ai amintiri plăcute, cu anumite trasee care nu se uită, chiar dacă astăzi or fi arătând altfel și parcurgerea lor nu mai e la fel de plăcută.

  1. Bună să-ți fie inima și vigurosu trupul, Anușka! 🙂
   Iar ziua luminată de un soare darnic, chiar dacă se spune că-i cu dinți, tocmai pentru că ne zâmbește și pe vreme friguroasă! ❤

 6. Eu nu vreau să merg cu un asemenea tren, nici măcar pentru a admira în voie orice detaliu.
  Prima dată nu gândisem că versurile chiar sunt scrise la propriu, cu dedicație pentru starea trenurilor și a căilor ferate, ci mă gândisem la o persoană trecută de o anumită vârstă… Majoritatea ajungem acolo.
  Să-ți fie ziua frumoasă, Petru! 😊

  1. Despre ”trenul vieții” s-a scris și se va mai scrie, mai ales în poezie. Acela e pentru fiecare altfel, în funcție de cum își trăiește zilele și îngrijește sănătatea. Trenul acesta, însă, necesită întreținerea unor oameni aleși, care nu își îndeplinesc misiunea și îl folosesc până cade de pe… roți.
   Un sfârșit de săptămână binecuvântat și benefic îți doresc, Dana! 🙂

 7. Daca cei din ministerul transporturilor ar mai fi oameni originali, naturali, reali, cu bun simt, si ar citi aceste versuri, sunt aproape sigur ca ori ti-ar taia “linia virtuala” ori s-ar apuca, repara si renova linia ferata din tara, însa cum la vârful sistemelor puterilor nationale (si mondiale), sunt doar clone fabricate, de sistemele comercialê nerascumparate, având simturile anesteziate, turmentate, moarte, sansa de a vedea în viitorul apropiat schimbari esentiale, scade direct proportional cu marea revolutie universala în care omenirea iluminata (cu viteza accelerata 5G) este atrasa spre “gaura neagra” a inconstientei mondiale si universale.
  Un Weekend minunat, binecuvântat, luminat de Cuvântul lui Dumnezeu vesnic si …AAAE !

  1. Nu cred că vreunul din cei care au atribuții însemnate în cadrul Ministerului Transportului are timp sau interes să citească literatură, nici măcar pe bloguri. Ei sunt ocupați cu alte probleme, și nu neapărat de îmbunătățire a circulației pe cale ferată, pe șosele sau în aer. Năravul lor a rămas la fel de intact, pentru că-i întreținut de baronii din umbră, care conduc de fapt guvernele și parlamentul.
   Să ai parte de o duminică încărcată cu iubire și alte sentimente benefice inimii și spiritului!

 8. Un cantec de iubire vreau sa va ofer in aceasta zi speciala. Este ziua indragostitilor, este ziua in care sufletul renaste si isi reinoieste juramantul de credinta !

 9. Fii gata, inima mea
  si-avanta-te-nainte
  lasa-i sa intarzie pe cei ce vor
  Numele tau a fost strigat
  in cerul diminetii.
  Bobocului de noapte-i este dor de roua
  dar floarea inflorita striga
  dupa libertatea luminii.
  Sparge-ti invelisul, inima mea
  si-avanta-te-nainte !

  (R. Tagore)

  Happy Valentine’s Day!

  1. Sărut-mâna pentru cafeaua asortată cu versuri care merg la inimă și o stimulează în a bate drăgăstos, dragă prietenă! Să te bucuri de o zi cu emoții din cele mai plăcute, ca în adolescență! 🙂

 10. Dacă în urma cu ceva ani speram să avem peste tot trenuri ”Săgeata”, acum m-aș mulțumi cu acceleratele anilor 1970…
  Mulțumesc pentru frumoasele imagini poetice!

  1. Aceleași speranțe le-am avut mulți dintre noi și, din păcate, tot aceleași dezamăgiri. Ne rămân doar amintirile.
   Mulțumesc și eu pentru mini-călătoria cu ”Bătrânul tren”!

 11. Foarte faină poezia. Da, ne trezește nostalgii amare. S-au dus demult vremurile când trenul Rapid zbura cu peste 120 km pe oră!!! Dacă erai pe peronul vreunei gări mai mici și trecea Rapidul, te fereai cât mai mult, căci îți zburau și hainele, așa viteză avea. Nu am mai mers cu trenul de aproape 15 ani… Și fost ani când am străbătut țara în lung și în lat cu trenul… Amintiri…
  Numai bine, dragă Petru! 🙂

  1. Mulțumesc pentru compliment!
   Nici eu nu am mai fost cu trenul de două decenii, dar mă bucur că nu trebuie să o fac în aceste condiții, văzute atât de des la TV. În schimb, amintirile mă fac să oftez după călătoriile frumoase din copilărie, adolescență și apoi maturitate. Ba chiar și după orele petrecute în sălile de așteptare sau pe peronul plin de oameni diferiți și fascinanți în felul lor.
   Salutări din Seiniul în carantină, dar însorit la ora asta, dragă Alex! 🙂

   1. Așa e! Călătoria cu trenul avea farmecul ei. Asteptarea în gară, lumea pestriță, al cărei „spectacol” era fascinant pentru orice privitor atent. Și mai ales acele discuții care se iscau ad-hoc în compartimente, cu ceilalți călători și care făceau călătoria mai frumoasă. Nu mai zic de pățaniile amuzante! Și acum râd cu poftă, când îmi amintesc cum am adormit odată în tren, împreună cu un alt coleg de compartiment și ne-am trezit amândoi la… Călărași, unde era capăt de linie!!! 😀 Și câte și mai câte!
    Numai bine îți doresc din toată inima și la toți seinenii sănătate și să scăpați de carantină! 🙂

 12. Am fost cu trenul saptamana trecuta de la Bacau la Foscani si invers. Chiar mi-a placut. Am cumparat bilete on-line pentru prima data. Vagoane moderne, luminate, calduroase. Ai locuri special amenajate unde poti sa-ti incarci telefonul, tableta, laptopul sau ce mai ai de incarcat. Destul, de multa lume, insa toti respectau regulile anticovid. Descriu aici un InterRegio, care nu a avut intarziere. Imi place sa merg cu trenul si imi plac versurile, pe care le-as vedea cantate de cineva priceput la romante. O saptamana frumoasa !

  1. Am văzut și eu, la TV, câteva garnituri moderne, pe anumite linii, dar mă tem că sunt doar excepții, deocamdată. Cele mai multe reportaje rămân tot despre întârzieri cu orele, vagoane neîncălzite sau pe post de cuptoare – în funcție de anotimp -, accidente din cauza liniilor învechite și aglomerațiile din timpul vacanțelor. Sper ca exemplul despre care mi-ai vorbit să devină tot mai întâlnit, iar calea ferată să fie înnoită în toată țara. Puțin câte puțin, dar consecvent și cu bună credință.
   Toate cele bune și frumoase!

   1. Asa ar trebui, sa se innoiasa si CFR-ul. Au aparut operatorii privati care au trenuri foarte bune si care concureaza cu CFR-ul. In plus, trebuie sa ne gandim ca stirile pozitive nu intereseaza pe nimeni, nu fac rating si nimeni nu are niciun interes sa vorbeasca despre ele. Toate cele bune ! ❤

  1. Multe s-ar putea spune despre starea deplorabilă în care se află transportul feroviar, în versuri, proză sau chiar în… pictură. 🙂
   Critica e bună și ar trebui să fie constructivă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.