Rămas bun, doamnă profesoară

 

Tocmai am aflat, cu nețărmuită tristețe și durere, că ieri, la ora 15:30, s-a stins din viață doamna Rodica Scutaru Milaș, profesoara mea de limba română. Ea mi-a fost mentor și părinte spiritual într-ale scrisului, cea care m-a molipsit cu dragostea pentru literatură și m-a determinat să scriu prima poveste, primele poezii. Nu ne-am mai văzut de când am plecat de la internatul școlii generale, dar, în urmă cu câțiva ani am reluat legătura online și telefonic. În acest mod a continuat să mă susțină, iar la ultima mea carte – ”Fetița care visa pentru alții” – mi-a făcut prefața și a contribuit la copertă. De altfel, această publicație i-am dedicat-o cu recunoștință, dar e păcat că nu a mai ajuns să o țină în mână și să se bucure de rezultatul final.

Doamna Rodica a stimulat mulți elevi în a învăța bine românește, a citi mult și a scrie, unii dintre ei fiind acum membrii în Uniunea Scriitorilor din România. A păstrat legătura cu toți cei care s-au arătat interesați și a avut mereu un caracter optimist și sfaturi pentru fiecare elev, indiferent de vârstă. A scris mult și frumos, în special poezie, a pictat cu un har aparte și a încântat viața celor care au cunoscut-o. Filiala clujeană a Uniunii Scriitorilor din România se mândrea cu ea, la fel cum ne mândream și noi, cei pe care ne-a păstorit cu răbdare și dragoste. Ne vom aminti mereu de ea, cu aceeași dragoste și mândrie, pentru că operele îi rămân pe pământ: volumele, tablourile și oamenii pe care i-a modelat cu atâta pricepere.

Vă mulțumim cu toții, doamnă profesoară! Pentru noi nu ați murit decât trupește, sufletul dumneavoastră este viu și e împărțit între toate sufletele pe care le-ați influențat de-a lungul școlii și a vieții!

55 thoughts on “Rămas bun, doamnă profesoară

 1. Mă alătur și eu celor care o omagiază în aceste triste clipe! Am avut mereu un respect aparte față de profesori, tatăl meu fiind și el un dascăl care a venit cu primele noțiuni de biologie pentru elevii de gimnaziu. Să ne respectăm profesorii, deoarece ei sunt, sau ar trebui să fie, cei care sădesc în sufletul copilului dragostea de patrie, dragostea de frumos, îi îndreaptă spre cunoaștere și le insuflă respectul pentru valorile morale!

  Condoleanțe familiei!

  1. Mă consider un norocos că am avut parte de un dascăl bine pregătit și foarte devotat profesiei sale, cu ambiția de a le transmite cunoștințe solide elevilor, dintr-o materie esențială în pregătirea pentru viață. Poate că nu ne-am dat seama atunci de valoarea acestei munci, dar mai târziu am realizat cât de mult a însemnat dăruirea profesoarei noastre.
   Mulțumesc pentru gândurile bune!

 2. Deci nu din postarea mea ai aflat. Cred că a aflat de carte, chiar dacă nu a apucat să o vadă. L-am rugat pe fiul ei să îi spună chiar imediat după ce s-a îmbolnăvit. Știam că se va bucura.
  Dumnezeu să o odihnească în pace! A fost un om bun și frumos și a lăsat în urmă urme frumoase.

  1. M-a bulversat – de la prima oră – e-mailul trimis de o prietenă bună de-ale dumneaei, în care îmi anunța tragedia. Din acel moment, gândurile mi-au fost acaparate numai de această pierdere. Doar astăzi am parcurs cu atenție rândurile tale, care mi-au mai alinat tristețea. Mulțumesc frumos, dragă prietenă!

 3. Dumnezeu sa o odihneasca! Va fi un nou veghetor in inalt…

  Atat de rar am auzit aceste cuvinte: mentor si parinte spiritual intr-ale scrisului…

  1. Și eu mă gândesc că oamenii buni pe care i-am cunoscut și s-au stins din viață, veghează asupra noastră și ne îndrumă gândurile. Mulțumesc frumos pentru popas și cuvintele așternute!

  1. Firește că un astfel de om nu se uită, ba dimpotrivă, devine un simbol de neprețuit pentru cei care l-au cunoscut.
   Mulțumesc călduros pentru cafeluță, pe care o gust deodată cu apariția soarelui în Seini, Anușka! 🙂
   Un soare prietenos, pe care ți-l doresc și ție, ba chiar mai puternic, dragă prietenă! ❤

  1. Îți mulțumesc că îmi ești alături și în această încercare, dragă Mica! Să-i fie țărâna ușoară și zâmbetul nepieritor în amintirile noastre! ❤

  1. Sunt sigur că, din partea celor care au cunoscut-o, va avea o amintire neprihănită, iar Dumnezeu ține cont de aceste aprecieri. Pentru că asta e ceea ce contează la urmă.
   Vă mulțumesc cu aleasă recunoștință!

  1. Mare dreptate ai și îți mulțumesc că ai zăbovit să-i cunoști o mică parte dintre calități! Au fost mult mai multe, dar poate voi avea ocazia să vorbesc despre ele la rece, după ce trec de acceptarea realității dureroase.

 4. ☀️🌹 BUNĂ DIMINEAȚA! Petru
  (¯`*•.¸🍃 🌺 🌺🍃 ¸.•*´¯)

  Începe ziua cu un zâmbet. Pentru semeni, o față veselă în fiecare zi este ca o rază de soare.
  O zi de joi bună, cu gânduri și sentimente frumoase! ❤

  1. Cu un zâmbet am început această zi de joi, doar știi că-i preferata mea, dragă Anușka! 🙂
   Trebuie să accept pierderea celei mai generoase dintre profesoarele mele și să merg mai departe, onorând-o prin realizări de care s-ar putea mândri.
   Sărut-mâna pentru cafeluța magică și insist să îți urez un soare de care eu nu am parte, dragă prietenă! ❤

 5. Emoționant omagiu, pentru un om deosebit! Astfel de oameni sunt adevărați „arhitecți” ai sufletelor tinere, modelatori de caractere și mentori care nu vor fi uitați niciodată, de către cei care au avut norocul să-i aibă prezenți în viața lor.
  Dumnezeu să o odihnească în pace!

  1. Sunt sigur că fiecare dintre noi am întâlnit măcar un dascăl de valoare și l-am păstrat apoi cu respect în amintirile noastre, mai ales dacă ne-a și ajutat în pregătirea pentru viață. Ei mai există încă, deși sunt tot mai puțini și asta se vede.
   Mulțumesc pentru gândurile bune!

 6. Regretele mele Petru!Și eu despre profesoara mea de Limba Română amaflat că este internată cu blestematul ăsta de Covid19!Trăiește dar pe viață și pe moarte!Nu noi putem alege după merit cine rămâne cine pleacă!Odihnească-se în lumea îngerilor unde e cu siguranță profesoara ta!Pe-a mea s-o ajute Dumnezu să se vindece!

  1. Mulțumesc din toată inima pentru gândurile bune, Fluturaș! De asemenea, îi doresc însănătoșire completă profesoarei tale și sper să trecem peste această perioadă de pandemie! Pentru asta e nevoie să cooperăm cu toții, iar vaccinarea e etapa cea mai importantă.

   1. Sunt înscrisă de 2 luni pe lista primăriei din localitatea mea…la sat echipele mobile ajung mai greu.Sunt Pro vaccinare, dar cu acordul medicului în caz de alta afecțiuni preexistente!

   2. Eu am fost programat pentru marți, împreună cu soră-mea. Ea e mai temătoare în ce privește reacțiile adverse, dar acestea au existat la orice alt vaccin, ba chiar și la banalele antibiotice injectabile.

 7. Odihneasca-se în pace.
  Mi-ai amintit de anii de liceu si, desi uram scoala din tot Sufletul meu, nu pot uita discursul de la ora de chimie a d-nei prof. Cirt, despre Dumnezeu si de banchetul de la restaurantul Minerul B.M. unde pe toata durata lui am purtat o discutie cu profesorul de biologie despre originile speciilor si teoria evolutiei, cu simpaticul dar severul profesor Dombrowolski, care mi-a confirmat ca era un credincios sincer al Cuvântului, cerându-mi în final o Biblie, pe care i-am oferit-o cu mult drag !

  1. Eu am îndrăgit școala din primul și ultimul an, dar cu chimia nu m-am împăcat niciodată. Poate din cauza faptului că nu aveam profesori atât de buni, precum cei de la română, matematică, geografie și istorie. Multe seri am petrecut la restaurantul Minerul, când aveam nevastă și cânta o formație care ne făcea adesea să intrăm primii pe ringul de dans. Frumoase amintiri!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.