Mama noastră

Am crescut sub ochiul ei strălucitor,
Mă hrănea cu dulceața poamelor dulci,
Îmi încălzea trupul cu raze blânde,
Și mi-l mângâia cu adieri binefăcătoare.

Când mă vedea prea zburdalnic,
Mă altoia cu palma frunzelor late,
Punea vântul să mă tragă de păr
Și grindina să mă biciuiască.

Mi-e dor de acele lecții educative,
Dar am devenit adult, pe cont propriu;
Acum eu trebuie să am grijă de mama noastră natura,
Alături de toți copiii pe care i-a crescut.

Suntem frați de la aceeași mamă,
Căreia ar trebui să-i fim recunoscători,
Să o îngrijim, la rândul nostru,
Pentru că i-am secătuit sânul.

FOTO 17 imagini puternice care arată efectele devastatoare ale suprasolicitării mediului - Green Report

25 thoughts on “Mama noastră

 1. Aprob pozitiv, dragă Petru!
  Și bine ar fi ca și instituțiile abilitate să procedeze asemeni nouă, protejând, iar nu mergând pe calea costurilor minime și profiturilor maxime.

  1. Mă bucură mult reacția ta, dragă Mugurel!
   Instituțiile sunt conduse de oameni care, la rândul lor, sunt conduși de vraja universală a banului. După cum vedem – sau mai bine zis nu vedem – din lipsa măsurilor drastice care ar trebui aplicate intreprinderilor otrăvitoare la propriu a apelor și naturii în general. Dar o mare parte din mizeriile cu care e înecat mediul înconjurător provine de la indivizi fără educația corespunzătoare, turiști prea comozi să-și curețe mizeriile pe care le provoacă, oriunde se duc.

 2. Suntem prea mulți Cain-i. Și, mai grav, ne întoarcem în ultimul ceas, cerându-ne iertare (în cel mai bun caz) și spălându-ne pe mâini cu asta.

  1. Am sărit peste multe lecții de viață, cu gândul doar la diploma care să ne asigure un loc comod și bine plătit. Educația bună nu aduce decât onoare, iar onoarea și cinstea nu au mare trecere într-o societate flămândă după câștiguri materiale.

 3. Foarte adevarat ,trebuie respectata,pacat ca unii si sunt multi cam certati cu educatia si o supara pe mama Natura

  Izvorul Tamaduirii sa iti aduca sanatate in trup,bucurie in suflet si o zi fericita! ❤

  1. E foarte probabil ca aceia care o supără pe Mama Natură să supere pe mulți alții din jur, inclusiv pe mama care i-a crescut. Educația se vede în toate, iar la noi lasă mult de dorit.
   Mii de mulțumiri pentru vizită și cafeluță, Anușka! 🙂
   Gânduri bune și urări pe măsură, dragă prietenă! ❤

 4. Ce ne facem, cu adevarat, nu sunt pretuite, toate darurile oferite de “Mama natura”, o tema dureroasa, deaga Petru!🤔❤

  1. Fiecare putem face câte ceva, chiar dacă pare neînsemnat la prima vedere. Să fim atenți cu deșeurile și să atragem atenția celor care-s neglijenți. E drept că, uneori, e nevoie de curaj. 🙂 ❤

 5. Porunca a V-a:
  “Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie”
  Cred ca aceasta porunca, (si nu numai) daca ar fi inoculata în mintea copiilor începând de la primele semne de constientizare, daca ar continua învatarea si cunoasterea Legii lui Dumnezeu la toate nivelele din învatamânt, (în functie de nivelul de întelegere) România ar beneficia în prima generatie crescuta si educata astfel, ajunsa la maturitate, de Oameni capabili sa conduca si schimbe la 180° fata mânjita (la propriu si la figurat) a pamântului României…
  O zi frumoasa, binecuvântata cu liniste, pace si bucurie învesmântata, draga Petru !

  1. Așa ar fi ideal, iar în unele țări sistemul acesta de educație dă rezultate, după cum pot vedea turiștii români care trec pe acolo. Învățătura de acasă trebuie împletită armonios cu cea de la școală, numai că la noi amândouă lasă mult de dorit. Observăm concetățeni de toate vârstele cum se debarasează de resturi în fața blocurilor, pe trotuare, pe șosele și în locurile unde poposesc, indiferent că-i plajă, pădure sau iarbă verde. Și sunt mulți, ca o gașcă, că ți-e frică să le atragi atenție, fiind și violenți. Numai amenzile aspre și dese pot educa astfel de oameni, în timp.
   Gânduri bune și urări călduroase, de sub cerul senin al Seiniului, dragă Iosif!

   1. Minunată poezie, dragă Petru! Așa este, Natura este mama noastră, a tuturor. Ne crește, ne adăpostește și ne hrănește cu atâta drag, iar noi uităm să-i întoarcem iubirea și respectul.
    Foarte bine ai punctat în comentariul de mai sus că educația celor mici trebuie armonios împletită între cea de acasă (cei 7 ani de-acasă…) și cea de la școală. Numai așa se poate împlini efectiv, ori asta nu înțeleg foarte mulți părinți, că degeaba le învață odraslele tot felul de lucruri bune la școală, dacă exemplul din familie nu întărește și confirmă ceea ce primesc la școală. Mai mult sau mai puțin, copilul este în primul rând o „oglindă” a părinților lui! Ceea ce vede acasă, aia face și copilul. Ce să mai vorbim de „corectarea” unora, care se întrec în năzbâtii, pe stradă, în natură? Greu să le faci vreo observație, fără să primești apostrofări obraznice sau… chiar mai mult! Și e păcat. Căci copiii de azi sunt cetățenii viitorului, pe care ar trebui să se sprijine întreaga societate! Și pentru asta nu trebuie precupețit niciun efort!
    Numai bine și zile frumoase!

   2. M-au uns la suflet cuvintele tale, dragă Alex, care rezonează perfect cu gândurile mele, ca de fiecare dată de altfel. Ce bine ar fi ca toți părinții să aibă concepțiile tale, am vedea numai copii bine educați, iar natura s-ar bucura de ființe care să o respecte și să o protejeze. Dar până vom sesiza asta, ne rămâne speranța că fiecare gest sau cuvânt pe care-l facem, respectiv exprimăm, va contribui la o societate tot mai conștientă, chiar dacă va dura mai mult timp decât putem noi să-l percepem.
    Să fii iubit și mereu iubitor!

  1. Bună să-ți fie inima, frumoasă ziua și mereu pur sufletul, Anușka! 🙂
   Mulțumesc pentru cafea și urare, cu aleasă prețuire și sentimente nobile, dragă prietenă! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.