Trăiește, adună și împarte

CARE ESTE SCOPUL VIEȚII?

Este o întrebare pe care și-o pun aproape toți oamenii și la care nu s-a găsit încă un răspuns convingător. Unii renunță să-l mai caute și consideră că-i un mister pe care nu suntem pregătiți să-l înțelegem. Alții vin cu concepții și demonstrații diferite, de la caz la caz, încercând să ne lămurească de unde venim și unde trebuie să ajungem. Dar nimeni nu poate aduce dovezi concrete, așa cum nu ne poate dovedi că există viață după moarte, singurul argument fiind credința.

Atunci de ce aș mai aduce în discuție această crucială preocupare, un fel de ”a fi sau a nu fi” care obsedează de mii de ani specia umană? Pentru că, oricum, nu o să vin cu marele răspuns, neavând de unde să-l iau. Pot să apelez doar la logică, lăsând la o parte legendele, misticismul și tonele de presupuneri, mai mult sau mai puțin fictive. Iar cea mai simplă explicație constă într-un singur cuvânt: EVOLUȚIA. Cea pe care Darwin a studiat-o și prin care a șocat lumea cufundată în prejudecăți.

Tot universul evoluează, ființele pământului au făcut la fel și o vor face atâta timp cât vor exista. Pământul a fost sterp, dar a prins viață, mai întâi prin ”supa primordială”, bacterii și microorganisme care s-au tot transformat și dezvoltat în organisme tot mai complexe. Toate viețuitoarele din jurul nostru au evoluat, doar că viața noastră e prea scurtă pentru a sesiza acest proces. Cea mai rapidă transformare s-a produs asupra speciei umane, datorită inteligenței și inventivității sale. Omul a apărut doar în urmă cu circa 150.000 de ani, iar astăzi stăpânește planeta, în timp ce animale cu mai multă ”vechime” aproape că au rămas neschimbate în acest timp. Cum ar fi crocodilii sau rechinii.

Am ajuns în vârful lanțului trofic, dar asta nu înseamnă că avem dreptul să ne purtăm de parcă am fi niște stăpâni egoiști. Dimpotrivă, această poziție ne obligă să monitorizăm planeta, să o ajutăm cu judiciozitate în menținerea echilibrului și evoluția celorlalte specii, partenere de viață cu noi. Altfel, am ajunge niște paraziți care trebuie eliminați pentru a salva viața de pe planetă, milioane de specii care au evoluat în sute de milioane de ani.

Evoluția noastră a devenit tot mai rapidă și mai sesizabilă, după cum spuneam mai sus. Nu numai spiritual, cultural, dar și fizic. În urmă cu milenii, era mare lucru când se inventa câte ceva, dar astăzi se realizează minuni tehnologice în fiecare an. Trenul, autoturismul, avionul, rachetele cosmice, calculatorul, celularul, sunt doar câteva din realizările aproximativ recente ale omului, iar pe măsură ce trec anii, acestea devin mai numeroase și cu un impact decisiv în schimbarea speciei noastre și, implicit, a planetei.

Oare unde ne va duce această tehnologie? Poate să fie benefică până la un anumit punct, după care ne poate distruge lent sau brusc, prin apăsarea unui buton roșu. Din nefericire, avem un caracter prea competitiv, mergând până la agresivitate și comportament violent. Nu vreau să generalizez, dar tocmai acele persoane sunt alese în a lua decizii privind destinul multor state, așa cum s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei. Ei știu cum să manevreze turmele de oameni prin lozinci și declarații care par convingătoare, transformându-i astfel în idoli și patrioți aparent incoruptibili. Am zis ”turmă”, pentru că oamenii se transformă cu adevărat în așa ceva când sunt adunați laolaltă. Chiar de nu vor să recunoască, nu sunt cu nimic mai presus decât oile.

Am observat asta încă de pe vremea când eram la școală. Aveam printre noi un coleg bătăuș, care-și adunase o gașcă de admiratori cu care stăpânea toată clasa. Niciun sfat sau avertisment nu avea efect asupra lor, cel care avea curajul s-o facă fiind în pericol să fie linșat. Atunci, m-am gândit să-l abordez pe fiecare în parte, iar metoda a început să dea roade. Băieții din anturajul lui – cărora le-am explicat între patru ochi că prin încurajarea violenței vor ajunge să aibă probleme în societate, zăbovind în detenție sau la casa de copii – au devenit mai liniștiți și îl evitau pe recalcitrant. Bătăușul s-a văzut tot mai singur fără susținerea admiratorilor săi și astfel am ajuns și la sufletul lui, care s-a dovedit la fel ca al nostru, însă mai rănit și speriat de încercările vieții.

Dar să nu divagăm, ci să revenim la titlul atât de cuprinzător încât ar fi nevoie de multe volume pentru a-l dezvolta. ”Trăiește, adună și împarte” sunt trei activități care pot fi făcute deodată, chiar din copilărie. Trăind primii ani din viață, adunăm iubirea oferită de părinți, de frați, de oamenii din jur, în timp ce oferim ca recompensă iubirea noastră, zâmbetele și bucuria cu care-i întâmpinăm pe cei dragi. Adunăm, de asemenea, cunoștințele și educația, pe care le asimilăm și prin care începe să ni se formeze caracterul. E primul pas spre evoluția spirituală, sentimentală, cea mai importantă dintre toate. Pentru că această evoluție e bine să se facă armonios, nu doar în ceea ce privește acumularea de cunoștințe și de bunuri materiale.

Sărăcia e cel mai important stimulent pentru afirmare, iar bogăția moștenită de mic poate fi o frână în calea rolului benefic în societate. Cea mai tentantă și spectaculoasă realizare pare a fi cea de acumulări materiale, după cum vedem că se întâmplă adesea. Nu e rău să ajungi bogat, dacă știi cum să folosești acest succes prin a da mai departe, celor mai puțin norocoși. Doar așa poți demonstra că ai evoluat cu adevărat. La fel ca și celelalte specii, nu putem să trăim și să ne autodepășim decât ajutându-ne unii pe alții. Să învățăm de la furnici sau albine, care-și sacrifică viața pentru mușuroi sau regină. 

Dacă evoluția tehnologiei e mai rapidă decât cea spirituală, devine un pericol pentru întreaga specie și întregul Pământ. Când ai la dispoziție invenții pe care nu ai capacitatea să le folosești doar spre îmbunătățirea vieții tuturor, înseamnă că s-a produs un dezechilibru cu un potențial auto-distructiv. Din păcate, am ajuns în această situație și doar o schimbare de optică poate să redreseze această anomalie. Educația și preocuparea pentru aproapele nostru trebuie să fie la fel de importantă ca pentru propria noastră persoană. E necesar să înțelegem că suntem un tot unitar și ținta noastră este să ajungem la o gândire comună, ca un mecanism în care fiecare piesă contribuie la buna lui funcționare.

Ne apropiem cu pași repezi de o răscruce periculoasă, iar noi continuăm să luptăm unul împotriva celuilalt. Ignorăm evoluția cea mai importantă, salvarea prin generozitate, și continuăm să fim atrași de strălucirea banului, de cea a succesului individual. Viața ne pune astfel la încercare, dacă merităm sau nu să mergem mai departe. Se presupune că a mai existat cel puțin o specie similară cu a noastră, și sunt multe dovezi în acest sens. Dar e posibil să fi dispărut tocmai din cauza greșelilor pe care le facem și noi. În schimb, fiți siguri că există în Univers civilizații care au știut să-și regleze evoluția și astfel să ajungă un tot în unde fiecare își aduce o contribuție egală în evoluția continuă și pentru a călători pe mii de alte planete. Probabil ne-au cercetat și pe noi, dar și-au dat seama că nu le merităm atenția. Poate au avut dreptate, dar încă mai este ceva timp să demonstrăm că s-au înșelat.

Evolutia Omului

44 thoughts on “Trăiește, adună și împarte

  1. Cred ca, asa cum ai scris, tehnologia folosita cu discernamant ar ajuta planeta…insa nu cred ca asa ceva e posibil.
    Si ,poate, civilizatiile despre care ai scris ca pot calatorii, au suferit de pe urma tehnologiei dezvoltate pentru a ajunge la stadiul calatoriilor interplanetare.
    Un subiect fierbinte aici: credinta si tehnologie!
    Toate bune sa iti fie, Petru!

    1. De aceea se spune că ea, credința, poate muta munții. Pentru că dă posibilitatea realizării unor lucruri ce păreau imposibile… până intervine credința. Credința că se poate! De această credință e vorba.

    2. Știu că nu prea am dovezi, dar eu tot optimism voi fi până în ultima clipă. Trebuie să existe și un ”buton albastru”, care să ne trezească la realitate și să ne unească.
      E cât se poate de probabil ca acele civilizații superioare să fi suferit, la rândul lor, de-a lungul evoluției. Important este că au trecut peste momentele dificile și au ajuns mult mai departe.
      O zi pe placul tău și a culturilor tale, Ana!

  2. Așa e, Petru, și după părerea mea! E un adevăr simplu: forța centrifugă împrăștie, forța centripetă adună. Vrem să sfârșim dezbinați, sfâșiați sau să găsim ceea ce ne apropie? Secretul de a schimba perspectiva este acela că din momentul în care credem că se poate, găsim calea și soluțiile. Omul este o ființă care se poate adapta multor situații, de aceea putem păși pe calea unirii și nu a dezbinării. Ar fi multe de spus… băgați de seamă că ei, conducătorii, s-au depărtat de oamenii simpli și singurul lor interes e să își păstreze privilegiile, săpând astfel o prăpastie între noi și ei. Ca să le reușească, ei au grijă să ne inducă ideea că avem mereu de luptat împotriva a ceva, ca să nu putem da atenție ideilor de unire și fraternitate. Dar dacă ne dorim, reușita e doar o chestie de timp. Și nici măcar nu mult timp, deoarece nimic nu e veșnic… domnia celor care subjugă e pe terminate, depinde de noi cât de repede ne trezim și ne luăm puterea înapoi.

    1. Succesul e un drog de care omul a devenit dependent. Atunci când ajunge în vârf, uită de unde a pornit și cum ar putea să rămână un om generos, așa cum au fost sau ar fi vrut să fie și alții cu el. Firește că sunt excepții, cu oameni care au dat mai departe, ignorând luxul și faima, dar ele ar trebui să devină o regulă. Atunci când te lupți pentru o viață mai bună, e bine să o faci nu numai pentru tine, ci și pentru necunoscuții care au avut mai puțin noroc sau nu și-au găsit menirea.
      Mă bucur că ai și tu speranța într-o nouă viziune salvatoare, dar e nevoie să simtă la fel și conducătorii, cei care pot face ceva efectiv. Însă, după cum sunt aleși ei acum, sunt slabe șanse să-i găsim pe aceia care ar corespunde. Tocmai pentru că suntem o turmă ușor de manipulat. Rămânem, totuși, cu speranța că se va întâmpla ceva, va suna un clopoțel înainte de ultimul minut al ultimului ceas.

  3. Tu spui că ne apropiem de o răscruce, iar eu mă întreb dacă nu cumva am depășit deja acea răscruce, unii mergând în dreapta iar alții pe stânga, direcții diferite care nune vor mai aduce împreună și nici benefică nefiind această separare.
    Sper să mă înșel, deși ceea ce văd în jur, în întreaga lume, nu pare să mă contrazică.

    1. Dacă aș crede că am trecut de acea răscruce, părerile mele nu ar mai fi avut vreun rost. Îmi amintesc cum, anul trecut, parcă s-a reîmprospătat natura numai pentru că oamenii nu au mai ieșit buluc să o polueze. E și ea ca și plămânii sau ficatul, dacă ne oprim la timp, se vindecă, iar ăsta ar fi primul examen pentru omenire.
      Mulțumesc frumos pentru lectură și apreciere, Mugurel!

      1. În felul tău ai dreptate, doar că, trecând perioada critică, lumea tot ca înainte se comportă.
        Ca un mic exemplu, eu de ani de zile refuz pungile din plastic (atunci când nu sunt strict necesare), dar ele îmi sunt oferite cu obstinație de fiecare comerciant, ca să îmi pună în ele o pungă de orez sau trei morcovi, care stau foarte bine și doar în sacoșa mea din pânză, pe care o port permanent la mine. Să mai spun că nu îmi las deșeurile în locurile de campare? Este unul din modurile mele de a avea grijă și de aproapele meu

      2. Din păcate cunosc și eu destule persoane (prea multe), foarte apropiate și cu școli superioare, care nu fac nici cel mai mic efort pentru a păstra curățenia și a recicla ce se poate. Uneori fac câte o aluzie când văd că aruncă mucul de țigară pe trotuar sau hârtiile pe geamul mașinii, dar fără vreun efect notabil. Chiar dacă sunt ei în vârstă, cred că educația nu trebuie să înceteze niciodată.

  4. Apropo, tehnologia are două tăișuri (vezi vaccinurile actuale). Binele și răul sunt despărțite, uneori, de o muchie ca de cuțit.
    Civilizații? Nu cumva ele fac doar experimente aici, la noi?
    Sunt supoziții ca urmare a întrebărilor pe care mi le pun și eu uneori.

    1. Dacă există alte civilizații care fac experimente pe noi, înseamnă că ne sunt superioare. Și noi experimentăm pe bietele animale, iar uneori le condamnăm pe nedrept la moarte.

  5. Foarte interesantă analiza ta, Petru. Nu ştiu ce să zic, oare odată ce-ai gustat din succes, mai eşti dispus să te opreşti săţ împarţi cu alţii, să contribui la bunul mers al lumii? Nu ştiu, dar e de analizat.

    1. Știu că ar părea imposibil pentru concepțiile pe care le avem, dar tocmai de aceea ar fi un pas important spre evoluția spirituală. Bogații lumii se iau la întrecere cu numărul de miliarde acumulate și se zbat pentru un loc cât mai fruntaș în revista Forbes. O vanitate efemeră care poate ține doar o viață, după care averea rămâne altora, iar fostul miliardar va deveni o amintire. Mai important este dacă specia umană a evoluat cu ajutorul lui, dacă a lăsat în urmă valori spirituale care pot ajuta la progres.

  6. Eu am o teorie mult mai simplă. Dacă ai în tine și lîngă tine ceea ce te împlinește, nu-ți trebuie în us. Dar, cum 99,9 la sută nu avem… ducem războaie, omorîm, scriem, cîntăm, fiecare ce putem și cum ne lasă inima, cînd o avem 🙂

    1. Cred că sunt foarte mulți semeni de-ai noștri care au tot ce le trebuie ca să se poată simți împliniți. Problema e că ori nu-și dau seama, ori nu vor fi niciodată mulțumiți.

  7. Cei acare conduc lume sunt pe cale să schimbe omul, radical. O lume nou creată de cei bogați. Depindem de tot ce se petrece în lume, nu luăm decizii noi, România, de multă vreme.
    O noua eră e pe cale să se nască, socialismul!

    1. Nu știm cât va dura această stare de fapt, dar e din ce în ce mai vizibil că nu-i potrivită pentru viitor. Miliardarii sunt tot mai mulți, săracii tot mai săraci, iar apa noastră cea de toate zilele tinde să devină o marfă scumpă. Din cauza poluării și a încălzirii globale pe care continuăm să o tratăm cu indiferență. Mă tem de o anarhie sau de un război cutremurător.

  8. Foarte interesanta problema ai abordat,nu stim ce ne asteapta,asa este! O seara faina iti doresc!:)

  9. Bun articol,dar eu cred ca scopul nostru pe paman este sa nu facem rau celui de langa noi,sa ne respectam,etc. ,dar nu se poate din cauza lumii care este f. inraita si vom pieri dupa cum vrea Universul
    Zi placuta sa ai Petru cu o imbratisare ! ❤

    1. Exact despre asta vorbeam și eu: evoluția spirituală incluzând-o și pe cea sentimentală. Prin care să oferim fiecare ce avem bun: iubire, bunătate, înțelegere, învățăminte, educație… ajutoare materiale. Nicio bucurie nu e mai mare decât aceea de a dărui și a vedea că gestul tău e bine primit.
      Pupici și de aici, alături de urări de bine din cele mai eficiente, dragă Anușka! ❤

  10. Da, este o temă foarte interesantă, atât de veche și totuși actuală. Omul s-a întrebat mereu asupra acestor subiecte. Ceea ce mi se pare mai trist este că omul „tehnologizat” al zilelor noastre nu prea mai e interesat de aceste teme filosofice: cine suntem, de unde venim, care e rostul nostru pe acest pământ? ”Trăiește clipa!” – a devenit un adevărat slogan de viață și… atât! Despre „evoluție spirituală”… ce să mai vorbim? Mâncare, bani, distracție, plăceri, poziții sociale, mulțumiri egoiste, și… cam atât. O limitare tot mai drastică a orizontului existenței, la foarte mulți (cei mai mulți!) dintre semeni. Și atunci? Greu de prevăzut încotro se va orienta omenirea! Evoluția sau involuția speciei umane se va vedea într-un viitor nu prea îndepărtat. Și totul va depinde de alegerile pe care „homo sapiens” le va face. Într-o perspectivă strict apropiată, a unui prezent concret în care doar dorințele noastre contează, cu orice risc, sau o perspectivă mai îndepărtată, cu gândul la generațiile ce vor urma și cu responsabilitatea asigurării unei „moșteniri” viabile.
    Multă sănătate și numai bine, dragă Petru! 🙂

    1. Nu am nimic împotriva devizei ”carpe diem”, dacă nu este răstălmăcită în așa fel încât aduce atingere drepturilor celorlalți și naturii. Cam multe astfel de drepturi sunt prost înțelese sau exagerate în aceste timpuri, mai ales de tinerii care vor să demonstreze ceva, orice, numai să fie în primul rând. O atitudine care ar putea face mult bine dacă ar fi canalizată către scopuri nobile, cum ar fi strângerea deșeurilor și apostrofarea celor care le aruncă la întâmplare. Sunt și din aceștia, pe care îi admirăm de câte ori apar în emisiuni televizate, dar numărul lor e prea mic și acțiunile de ecologizare sunt prea rare ca să se poată vedea cu adevărat efectul.
      Putem trăi frumos toate clipele, dacă știm să alegem plăceri nevinovate și sănătoase. Fără mult tam-tam, fără acte de bravură, dar cu sufletul deschis și cu un anturaj care nu se transformă într-o turmă pusă pe fapte mari, demne de afișat pe site-uri.
      Dacă fiecare individ în parte face ceva bun pentru societate, aceasta se schimbă în ansamblul ei și îi educă pe cei rămași în urmă. Vor nu vor, ei trebuie să se adapteze.
      Salutări din Seini, cu urări și gânduri din cele mai bune, dragă Alex! 🙂

  11. Extraordinar articolul tău, Petru, te pune pe gânduri. M-a surprins mult și comentariul realizat de Zaraza care vorbea de forța centrigugă și de forța centripetă. M-a surprins pentru că fix în dimineața aceasta am citit acest fragment al lui Bertrand Vergely: „Vine o zi în care, după tot ce ai primit, trebuie să dai și tu. E un moment de singurătate și angoasă. Când accepți curajos acest moment are loc o transformare: centrul se deplasează, se răstoarnă: eram punctul centrifug ce aduna toate către sine și acum devenim un punct cetripet din care toate pleacă spre ceilalți.

    Cine refuză această transformare suferă o ruptură psihică și existențială și, regretând că nu poate să rămână copil, va disprețui realitatea și va idealiza mereu altceva, creând idoli. Omul imatur dă acestui altceva diferite aspecte: religios, moral, politic, estetic….”

    O zi plină de sens!

    1. Mă bucur mult că ți-a plăcut subiectul abordat, precum și comentariul prietenei mele, Zaraza, pe care îl apreciez și eu, la fel ca multe alte texte de aceeași factură venite din partea ei.
      Firește că acest punct de vedere poate părea o utopie, venind în totală contradicție cu principiile societății, dar tocmai aceste prejudecăți ne trag în jos și ne duc la sinucidere lentă. E nevoie de un declic pentru a schimba acest mod de gândire, până nu e prea târziu.
      Toate cele bune din partea mea!

      1. Când tot mai mulți utopici își vor aduna punctele de vedere și vor acționa conform propriilor valori utopia va putea deveni o realitate. Toate cele bune și din partea mea, Petru!

  12. Îți trimit toate gândurile mele optimiste și toată energia pozitivă ca să duci la bun sfârșit toate sarcinile pe care le ai de facut ! Te pup si imbratisez cu drag ! ❤

    1. Gândurile și energia ta pozitivă au avut efect, deci toate planurile mele pentru ieșirea de astăzi au fost încununate de succes, Anușka!
      Îți mulțumesc din toată inima pentru contribuția ta și îmi doresc ca și urările mele de bine să fie la fel de eficiente pentru tine, dragă prietenă! ❤

  13. Trăim zile interesante, zile când societatea și biserica sunt scuturate de revoluția tehnologiei.Tehnologia , ca fiecare domeniu are si parti bune si parti rele. Cei care au citit Biblia stiu ca se spune la un moment dat acolo ca omenirea o sa piara de prea multa stiinta a sa. Isus Cristos ne spunea ca putem muta muntii din loc cu mintea noastra daca dorim si avem credinta. Nu degeaba a venit sa ne ajute sa invatam ce este iubirea pentru ca odata ce iesim din Creatie si ne daruim cu totul partii masteriale, pierdem iubirea adevarata si cu ajutorul stiintei si tehnologiei ne putem desfiinta singuri. Felicitari pentru subiectul abordat este amplu si se poate discuta despre el cat un roman cu file multe, multe.
    O zi frumoasa sa ai draga Petru !

    1. Ai mare dreptate în ceea ce susții cu atâtea exemple istorice, dragă Anda! Credința e cea mai mare calitate a omului, cu condiția să nu fie alterată de prejudecăți sau dominată de concepții impuse de anumiți lideri religioși. Acceptați, de cele mai multe ori, fără să ne dăm seama.
      Eu sunt, după cum probabil ți-ai dat seama, adeptul științei, pe care Biserica a ignorat-o de mai multe ori. Cum a fost condamnarea lui Galileo Galilei pentru că a afirmat că nu Pământul e centrul Universului, sau ori de câte ori se dovedea ceva care contrazicea credința. Einstein era un credincios convins, dar tot a venit cu descoperiri în care religia nu era de acord.
      Prin urmare, știința nu contrazice religia, dar religia o face constant, până când nu mai poate face față. Dumnezeu este în noi, în știință, în iubire și în toleranța pe care trebuie să o avem unii față de alții. 🙂
      Te îmbrățișez cu iubire și credința într-o prietenie îndelungată, dragă prietenă! ❤

  14. (999)Noi unA credem ca “scopul vietii” este miscarea, cautarea, cercetarea, descoperirea, cunoasterea, comunicarea, relationarea, partasia, educatia si elevarea fiintelor rational-sentimentale multidimensionale, înspre binele comun al tuturor semenilor nostri, începând cu evaluarea propriului sine, raportat la “oglinda perfecta” a Cuvântul lui Dumnezeu (AAAE).
    O vara minunata, luminata, relaxanta, binecuvântata în toate aspectele si dimensiunile perceptiei vietii, draga Petru !

  15. E cum nu se poate mai adevărat, pentru că acțiunile enumerate mai sus (mișcarea, căutarea, cercetarea, descoperirea… ș.a.m.d.) duc împreună la evoluție. Aceasta din urmă e prezentă nu numai printre ființe, ci în întregul Univers, în fiecare ceresc, pentru că toate se mișcă și își modifică în timp forma.
    Zile din cele mai plăcute, cu soare, dar și cu câteva ploi de răcorire, îți doresc din toată inima, dragă Iosif!

  16. Mai avem ceva timp să demonstrăm că putem avea grijă de planetă și de evoluția noastră, dar nu prea mult.
    Răul pe care l-am făcut se vede în jurul nostru. Nu putem îndrepta ce am stricat, dar măcar ne putem opri din a distruge.

    1. E bine să credem că ne putem redresa în atitudinea față de planetă și societate. Și mai bine ar fi să vedem că optimismul nostru are ecou printre noi, printre semenii noștri. Ar fi o schimbare majoră de concepție, prin care s-ar face într-adevăr un pas major spre evoluție.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.