Rugăciuni și rugăminți

Sunt foarte multe lucruri cărora nu le apreciem valoarea, atâta vreme cât le avem. Dar cea mai importantă este, fără îndoială, sănătatea. Până nu avem probleme din cauza ei, cât timp cei din familie sunt viguroși și plini de viață, problemele generate de lipsa sănătății ni se par atât de îndepărtate încât nu merită să ne facem griji. Cu atât mai dureros este când buna funcționare a organismului este întreruptă brusc de un accident care dă peste cap toate visele și optimismul de care dispuneam. Iar când nenorocirea se întâmplă unui tânăr iubit și iubitor, care promitea mult în viață, părinții lui simt că trebuie să facă absolut orice pentru a-l readuce la starea dinainte.

Emil era lumina ochilor mamei sale și stâlpul de care-și sprijinea tatăl cele mai mari speranțe. Familia Isache mai avea un băiat și trei fete, la fel de frumoși și de cuminți ca fratele mai mare, doar că acesta din urmă avea ceva în plus: credința fără măsură în Cel de Sus, care-l făcea mai iubit de ai lui și de oamenii cu care relaționa. Părea un sfânt intangibil și tocmai de aceea nu le-a venit să creadă cunoscuților când au auzit de accidentul prăpăstios. Plăcerea lui cea mai mare era să se dea cu parapanta, momente în care se simțea mai aproape de cer, de Creatorul căruia i se ruga cu pasiune și dăruire. Atunci, trăia emoții de nedescris, zburând lin deasupra naturii sublime, purtat de aripi pe care le percepea crescute din trupul lui. Doar că, la ultima experiență de acest gen, aripile i s-au frânt inexplicabil, iar el a căzut ca o pasăre rănită. Salvamontul a fost alertat de colegii cu care ieșise pe munte, fiind apoi recuperat într-un timp relativ scurt. Viu, însă într-o stare gravă, cu multiple fracturi vizibile și posibile alte leziuni interne.

Familia îndurerată s-a prezentat la spital, de unde nu a plecat până nu a primit verdictul dureros: băiatul lor avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală complexă și de durată, dar sunt speranțe să scape cu viață. Șansa de reușită, și implicit de supraviețuire, era de cincizeci la sută, având în vedere că și inima dădea semne de slăbiciune. Domnul și doamna Isache erau oameni foarte credincioși, iar copiii lor le-au moștenit cu scrupulozitate evlavia. Toată noaptea s-au rugat, iar tatăl a luat legătura, prin telefon, cu părintele paroh pentru a-i chema la rugăciune pe toți enorașii. Lumea îl admira și iubea pe Emil, iar rugăciunile lor puteau face minuni în această situație.

Spre dimineață, s-au întâlnit în salonul băiatului cu preotul spitalului, un bătrân blajin și cu multă experiență în astfel de cazuri. După o altă serie de rugăciuni, făcute împreună, părintele Ștefan l-a sfătuit pe domnul Isache:

– Am auzit că operația băiatului dvs. are loc astăzi, pe la ora două. Știu că e una dificilă pentru orice medic chirurg, dar ar fi bine să-l rugați pe domnul profesor Antonescu să o facă, deși el iese din tură pe la amiază. E un om bun și o să vă înțeleagă, dacă veți apela la bunăvoința dumnealui.

Tatăl lui Emil reacționă imediat:

– Dacă e nevoie de bani, pot să-i ofer oricât, numai să-mi salveze fiul.

– Nu, nu de bani e vorba, ci doar de o discuție din care să vadă cât de mult sunteți afectat și cât ar însemna ajutorul dumnealui, îl lămuri bătrânul preot.

Domnul Isache a oftat cu amărăciune și i-a răspuns îndurerat bătrânului:

– Voi face tot posibilul să-l prind la timp pe chirurg, după ce vom termina rugăciunile pe care le vom ridica spre Dumnezeu, în Biserică, alături de enoriașii care l-au cunoscut pe Emil și ni se alătură astfel în greau încercare prin care trecem. Vom fi acolo cu toată familia și îl vom ruga pe Cel de Sus să ne ajute prin nemărginita lui milostenie.

Preotul l-a asigurat că și el se va ruga din spital și le va fi cu sufletul alături, după care familia Isache a plecat cu ochii în lacrimi spre lăcașul unde era planificată adunarea credincioșilor. Rugăciunile au ținut mai mult decât se presupunea, pentru că o serie lungă de prieteni au vrut să-și aducă mica lor contribuție prin cuvinte fierbinți de implorare a Divinității, întru ajutorarea celui mai supus dintre robii pământeni.

Domnul Isache a revenit la spital după ora două, când Emil era în operație cu un medic mai tânăr și mai puțin experimentat. S-a reîntâlnit cu părintele Ștefan și au continuat să se roage împreună pentru reușita intervenției, dar, după câteva ore, au fost anunțați că Emil s-a stins din cauza unui stop cardiac. Cu ochii în lacrimi și răvășit de veste, tatăl a ridicat ochii spre cer și a rostit cu reproș:

– De ce ne-ai pedepsit, Doamne? Eram cu toți credincioși și supuși credinței pe care o propovăduiam tuturor, ne-am rugat sute de oameni să ne ajuți în aceste momente, dar Tu ne-ai abandonat tocmai în aceste momente! De ce?

Bătrânul preot i-a luat mâinile într-ale lui și i-a răspuns cu vorbele lui blânde și înțelepte:

– Dumnezeu nu te-a părăsit, dar rugăciunile nu sunt întotdeauna îndeajuns. Uneori e nevoie și de câte o rugăminte adresată oamenilor potriviți, pentru că și ei sunt parte din Marea Lucrare a Domnului. Poate că, dacă ți-ai fi făcut puțin timp să-l rogi pe doctorul Antonescu să facă el operația, băiatul tău ar fi trecut cu bine peste ea. E un om bun și poate face minuni, dar are pretenția să vorbească înainte cu aparținătorii, să îi privească în ochi și să vadă cât de mult își doresc ajutorul său. O rugăminte către un semen de-al nostru e ca o rugăciune către cel căruia Dumnezeu i-a dat harul să te ajute în numele lui. În fiecare din noi e un mic Altar, prin care El ne ascultă și ne dă putere.

Domnul Isache a rămas descumpănit după despărțirea de preot, dar l-a înțeles după multe zile de cugetare. De atunci a devenit mai atent cu toți oamenii din jurul lui și crede că pierderea lui Emil a fost un mesaj pentru cei ca el.

 

Despre rugăciune – Alteritas

32 thoughts on “Rugăciuni și rugăminți

  1. Dumnezeu lucrează prin oameni, nu?
    Totuşi, pentru alinare, ar fi fost poate de preferat să ştie bieţii oameni că nu ar fi fost şanse. Cum să trăieşti cu gândul că dacă vorbeai cu cine trebuia copilul tău ar mai trăit?
    Să ai o zi frumoasă, Petru!

    1. Exact asta era ideea, că Dumnezeu lucrează prin oameni.
      Poate că a fost cam cinică explicația preotului, dar a crezut că numai așa îl poate convinge pe om că nu a fost părăsit de Dumnezeu, ci dimpotrivă, i-a dat un semn pentru îndreptare.
      O zi plăcută îți doresc și eu, Potecuță!

    1. Povestirea nu are continuare, dar ar putea face parte dintr-o serie de experiențe și analize ale vieții, reunite sub un titlu cum ar fi cel din articolul anterior: ”Trăiește, adună și împarte”.

  2. Ce trist…!
    Și, mă scuzi…, dar… întîi faptul că se putea ruga și în spital la fel de bine, iar apoi faptul că doctorul ăla opera relativ condiționat, toate astea fac și mai trist totul.
    Am comentat presupunând că e o ficțiune. La o știre reală nu aș fi scos un cuvînt.

    1. E adevărat că e vorba doar de o ficțiune, dar sunt sigur că aspectele ei se pot regăsi în multe cazuri din viață. Cum ar fi cel din bancul în care un om refugiază pe acoperișul casei, în timp ce apele mătură totul în jurul lui. El se roagă lui Dumnezeu să-l scape, dar refuză ajutorul oamenilor care vin cu barca după el, pe motiv că va avea grijă Domnul să-l salveze.

  3. Interesanta si cu un profund accent spiritual, aceasta proza scurta, care sper sa fie doar preambulul noului roman de dupa “Pe urmele tatalui” ! 🙂

    “Îţi voi răspunde că aici n-ai dreptate, căci Dumnezeu este mai mare decât omul.
    Vrei dar să te cerţi cu El pentru că nu dă socoteală fiecăruia de faptele Lui?
    Dumnezeu vorbeşte însă când într-un fel, când într-altul, dar omul nu ia seama.
    El vorbeşte prin vise, prin vedenii de noapte, când oamenii sunt cufundaţi într-un somn adânc, când dorm în patul lor.
    Atunci, El le dă înştiinţări şi le întipăreşte învăţăturile Lui, ca să abată pe om de la rău şi să-l ferească de mândrie, ca să-i păzească sufletul de groapă şi viaţa de loviturile sabiei.
    Şi prin durere este mustrat omul în culcuşul lui, când o luptă necurmată îi frământă oasele.
    Atunci îi este greaţă de pâine, chiar şi de bucatele cele mai alese.
    Carnea i se prăpădeşte şi piere, oasele care nu i se vedeau rămân goale; sufletul i se apropie de groapă şi viaţa, de vestitorii morţii.
    Dar, dacă se găseşte un înger mijlocitor pentru el, unul din miile acelea care vestesc omului calea pe care trebuie s-o urmeze,
    Dumnezeu Se îndură de el şi zice îngerului: ‘Izbăveşte-l, ca să nu se coboare în groapă; am găsit un preţ de răscumpărare pentru el!’
    Şi atunci carnea lui se face mai fragedă ca în copilărie, se întoarce la zilele tinereţii lui.
    Se roagă lui Dumnezeu, şi Dumnezeu îi este binevoitor, îl lasă să-I vadă Faţa cu bucurie şi-i dă înapoi nevinovăţia.” – Iov 33 –

    O seara linistita, relaxanta si o vara binecuvântata, draga Petru !

    1. Biblia e plină de pilde și învățăminte, din care omul trebuie să extragă esența, dacă știe cum să o facă. Dumnezeu vorbește și prin om, dar și din aceste vorbe e nevoie să știm care-s acelea pe care e bine să le urmăm.
      Toate cele bune, plăcute și sănătoase, în zile cu adieri benefice, dragă Iosif!

  4. O poveste trista, care se termina trist, acum nu stim, poate Emil nu mai avea sorti de izbanda dupa asa un accident, cu tot frontul comun in rugaciune facut de tatal sau pentru fiu!😧

    1. Nu putem ști ce șanse ar fi avut la viață ar fi avut Emil, dar merita încercată orice posibilitate, inclusiv apelarea la medicul cel mai bun. Ar fi ajutat măcar la conștiința tatălui.

    1. E un subiect prea trist pentru a-l dezvolta. Așa că rămâne doar o experiență de viață a cărei morală sper să prindă bine cuiva.
      Sărut-mâna pentru cafeluță și îți doresc tot binele din lume, dragă prietenă! ❤

  5. Tristă întâplare de viață! Așa cum viața fiecăruia este presărată și cu astfel de cumpene. Se știe bine că tocmai cei mai evlavioși sunt încercați mai tare, parcă tocmai ca să li se „călească” și mai mult credința. Este greșit când omul ajunge să creadă că dacă este credincios, bisericos, atent la împlinirea regulilor…. este scutit de greutăți și încercări. Dimpotrivă!
    Un asemenea necaz, precum pierderea unui copil într-o familie, este cu adevărat și o lecție cu multe învățăminte. Pentru cine poate să înțeleagă… O lecție grea, care pune din greu credința la încercare…
    O zi bună, dragă Petru! 🙂

    1. Sunt multe întâmplări triste în viața oamenilor din jur și a noastră, pentru că viața nu e doar o plimbare sub clar de lună. Aceste încercări, unele foarte dure, sunt menite să ne întărească trupul, dar mai ales spiritul. Un credincios trebuie să se ajute prin credință, dar ea nu poate face totul, e doar puterea prin care să-și poată suporta necazurile. Efortul trebuie să vină din sufletul lui, din mintea și speranța că toate se pot rezolva dacă încercăm tot ce se poate.
      Să auzim numai de bine, dragă Alex! 🙂

  6. Am aşteptat şi eu mult timp să se întâmple minuni doar pentru că mă rugam, dar am învățat că trebuie să îmi fac şi eu partea mea dacă vreau să se întâmple ceva. “Fă ce ține de tine şi pentru restul lasă-L pe Dumnezeu sā lucreze” a devenit unul din motto-urile vieţii mele, dar a trebuit să învăț asta pe pielea mea.

    1. Cea mai eficientă învățătură e cea pe propria piele, incontestabil. Auzim despre multe experiențe de viață dureroase, dar nu prea ni se impregnează în memorie, pe considerentul că-i un fenomen rar, care pe noi nu ne poate afecta. E drept că marea majoritate or să rămână doar povești, dar ne simțim bulversați când ni se întâmplă și nouă, iar deciziile trebuie să le luăm în criză de timp.
      Mulțumesc pentru reacție!

    1. E încă o dovadă că ne comportăm ca o turmă, în care cel mai simplu e să te supui prejudecăților. Pentru a gândi și a acționa e nevoie de efort și judecată.
      Mulțumesc efervescent!

  7. Mesajul poveştii e simplu: “Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă-traistă.”
    Dumnezeu l-a ajutat să afle că există un medic care îi poate salva fiul, în schimbul unei simple rugăminţi. Mai departe trebuia să se ajute singur – să-şi bage singur în traistă.
    Eu una pun semnul egal între povestea asta şi bancul cu tipul de pe acoperişul casei. E o poveste despre bigotismul dus până la prostie.

    1. E adevărat că mesajul poate fi concentrat în acea zicală, pe care multă lume a auzit-o, dar nu vrea sau nu știe când e cazul să ia seamă la ea. De aceea nu strică să o introducem în cât mai multe exemple, poate se lipește ceva de cei care așteaptă să le pice totul de sus, iar dacă nu se întâmplă, dau vina tot pe divinitate.
      Aleasă mulțumire și numai gânduri bune!

    1. A reușit să ies, să rezolv toate problemele și să revin fără probleme în locuința răcorită! Sunt sigur că urările tale au contribuit foarte mult și îți mulțumesc mult pentru ele, Anușka! 🙂
      Mulțumiri pentru cafea și urări la fel de eficiente îți trimit și eu, dragă prietenă! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.