SĂRBĂTOAREA SCRIITORILOR SEINENI

”📃SĂRBĂTOAREA SCRIITORILOR SEINENI, august 2021
Într-o minunată atmosferă, am petrecut câteva ore, sărbătorind creația literară seineană. Și pentru că publicația cenaclului literar „Sub semnul lui Eminescu”, prima, din existența ei, a găsit de cuviință să adăpostească între paginile ei și creația fotografică, arta plastică și muzicală a seinenilor noștri dragi, consider că am devenit mai bogați cu un frumos seinean tipărit și plin de culoare. Au fost alături de noi: domnul prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, domnul scriitor și publicist Nicolae Goja, domnul Radu Prodan, de la Editura „Siono” din București. Împreună cu o plăcută asistență, am sărbătorit-o pe Doamna Betty Kirchmajer-Donca, președinta cenaclului literar seinean, membru USR, autor a 21 de cărți de poezie, proză și traducere din limba franceză. Doamna Betty, a primit titlul maramureșean de „Scriitorul anului”. Am lansat publicația „Sub semnul lui Eminescu”, în care apar cu poezii, proză, traducere, scriitori noștri: Betty Kirchmajer-Donca, pr. poet Gheorghe Pop, Petru Racolța, Tamasi Attila, Ioana-Gabriela Kadar, Mariana Filipaș, Carmen Ionuț, Codruța Crișan. Acestea sunt ilustrate cu lucrări a fotografilor, pictorilor și sculptorilor: Maria Mariș Dărăban, Nicu Pop, Gabriela Anderco, Ioana Kadar, Ioan Anghel Negrean, Ion Donca, Dan Skorka Patricia Hilbert, Dan Vezentan, Raluca Lazin, Nicușor Cuharic, Claudiu Țar, Carmen Ionuț ș.a. Am lansat cu mare bucurie romanul „Fetița care visa pentru alții”, a șaptea carte a domnului Racolța Petru. Au recitat și au adresat frumoase cuvinte autorului: Flori Rus, Maria Filipaș, Lola Cosma, Ioana Kadar, Gheorghe Pop, Dan Skorka, Radu Prodan. Seara s-a bucurat de multă culoare, talent și căldură oferită de tinerele noastre soliste și artiști: Teodora Dănțăușa, Ujlaki Mark, Paula Andreica, Karla Kencsan, Elisa Pop și Antonia Pop. Am strecurat din căldura sufletului meu fiecărui moment, aducând prin flori, daruri, diplome, plachete, ciocolată și cuvinte de admirație, încântare și mulțumire semnele unei profunde bucurii. Felicitări, dragii mei creatori de frumos seinean! 💖Mulțumesc!”
Tulbure Gabriela Florica, primarul orașului Seini

După prezentarea făcută de doamna primar, mie nu-mi rămâne decât să vorbesc despre partea la care am contribuit și eu, respectiv lansarea cărții ”Fetița care visa pentru alții”. Firește că emoțiile nu m-au părăsit în cele trei ore, cât a ținut festivitatea, mai ales când am aflat că vom fi onorați cu prezența unui reprezentant al editurii SIONO, în persoana domnului Radu Prodan, care a venit cu fiul dumnealui, Robert. Aceste emoții m-au încercat mai ales când am luat cuvântul pentru a dezvălui povestea mai puțin cunoscută care se află în spatele cărții de curând tipărite. Redau câteva rânduri din alocuțiunea mea.
”Ați putea deduce că ultima creație e și cea mai bună, cea care ți-e proaspătă în cuget și suflet, deci e normal să o simt mai aproape. Dar adevărul este că această poveste sensibilă și dramatică a creat altă poveste, la fel de emoționantă pentru mine, însă cu un final nefericit. E vorba de prima și ultima colaborare cu fosta mea profesoară de limba română, Milaș Scutaru Rodica, autoarea prefaței.
Cartea îi este dedicată, ca recunoștință a muncii asidue prin care mi-a insuflat pasiunea pentru literatură, transformându-mi creionul în condei. De altfel, dumneaei a fost un talentat poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și un pictor înzestrat. Coperta volumului de față este inspirată dintr-o pictură pe pânză în care a depus mult suflet pentru a fi cât mai reprezentativă. Acest tablou îl păstrez cu sfințenie în dormitor.
Poate ați sesizat că am folosit timpul trecut, când i-am enumerat calitățile și generozitatea, iar asta pentru că s-a stins din viață la câteva zile după apariția cărții. Nu sunt sigur, dar sper că a apucat să țină în mână acest simbol al recunoștinței pe care i-am purtat-o și o să i-o port cât voi trăi.”

 

56 thoughts on “SĂRBĂTOAREA SCRIITORILOR SEINENI

 1. 35 de minute am întârziat și deja mi-au luat-o înainte alții cu felicitările. 🙂 Foarte frumos a vorbit d-na primar. Sper că ai s-o votezi la alegerile următoare. 🙂 Văd că-i interesată de cultură, iar asta nu poate decât să mă bucure.

  1. Doamna primar e apreciată de marea majoritate a seinenilor, pentru mai multe realizări, din toate domeniile. Firește că o vom susține și noi, măcar prin voturi și recunoștință.

 2. Acum înțeleg de ce erai atât de emoționat în privința evenimentului. Fosta profesoară de română îmi pare un dascăl în adevăratul sens al cuvântului. Sunt convinsă că te consideri norocos că vi s-au încrucișat drumurile în viață. Sunt în asentimentul lui Condei: desigur doamna profesoară a fost prezentă în spirit la festivitate și știe cât de mult o prețuiești. ❤️

  1. Am fost norocoși toți cei care am fost elevii unei astfel de profesoare dedicate complet educației. Calitățile ei de necontestat au făcut să ajungă directoarea școlii din Jucu de Sus, iar după anul ’89 a atras sponsori din străinătate pentru a îmbunătății viața din internat. Regret doar că nu mi-am făcut curaj să o reîntâlnesc în realitate. ❤

 3. Ah, și mulțumesc și pentru fotografii. Cel mai mult m-au plăcut fetele în costum popular. 💕 Sunt foarte drăgălașe și pitorești.

  1. Seinenii sunt înzestrați cu multe talente și e de datoria noastră să le sprijinim și încurajăm pe fiecare în parte. Avem scriitori buni, pictori cu har, tineri și copii cu voce promițătoare și neîntrecuți în dans. E o mare plăcere când ne întâlnim și îi admirăm în ce știu ei să facă mai bine!

   1. Sunt convinsă de asta. Chiar mi-ar fi plăcut să fi fost acolo. Din descrierea ta si fotografii cred că a fost o seară minunată.

 4. Felicitări, Petru! Mă bucur tare că a fost un eveniment aşa frumos!
  Fetiţa care a cântat muzică populară mi se pare cunoscută tare. Cred că a fost pe la vreun concurs gen Românii au talent sau o confund eu?

   1. Ai o memorie foarte bună, Potecuță! Fetița atât de drăguță care apare în a doua și penultima poză e Teodora Dănțăușa. A apărut, într-adevăr, la o seară din ”Românii au talent” și suntem siguri că se va mai auzi de ea.
    Mulțumesc călduros pentru aprecieri!

 5. Felicitări, Petru! Să ai parte de multe sărbători scriitoricești, care aduc un strop de fericire, în contextul actual.

 6. Deosebit totul și emoționant și mă bucur mult pentru tine, Petru! E de apreciat mult că a fost și Siono lîngă tine, mai ales azi, cînd am văzut atîtea lansări fără participarea editurilor în speță. Iar povestea cu doamna profesoară și cartea e chiar un Destin ❤

  1. Îți mulțumesc frumos pentru sentimentele exprimate, Issa! M-am simțit foarte onorat de prezența unui reprezentant al editurii SIONO, care a avut un impact important în această sărbătoare. Nicio altă editură, din celelalte patru cu care am colaborat, nu mi-a făcut o astfel de surpriză. 🙂

 7. Felicitari Petru ! Bravo organizatorilor si tuturor participantilor !Frumos acest eveniment, sub egida genialului poet, Mihai Eminescu, iar dedicatia facuta celei care ti-a îndrumat pasii pe calea cuvântului scris, a fost gândul si gestul cel mai nobil si poate “cheia” tainica care deschide drum spre Paradis.
  Cele bune în continuare si multe binecuvântari pe Cale, spre culmile desavârsirii ideale !

  1. Mulțumesc mult de tot! Pe lângă doamna primar, omul care se ocupă de toate detaliile unui astfel de eveniment este domnul Dan Skorka, care s-a îngrijit și de apariția primului număr din revista cenaclului literar ”Sub semnul lui Eminescu”. E o publicație minunată, cu picturi și fotografii frumoase, alături de creațiile literare reprezentative ale scriitorilor din Seini.
   Sănătate și zile plăcute, cu împliniri și multe emoții benefice spiritului și trupului, dragă Iosif!

 8. Amintire frumoasă și neprețuită aceasta festivitate sub egida marelui nostru poet Mihai Eminescu!!! Felicitări draga Petru, sa ai onoarea sa mai fii sărbătorit în așa o adunare plina de emoții !!! ❤️

  1. Românul s-a născut poet, iar seinenii cu atât mai mult, din moment ce numele Luceafărului nostru e scris prin arborii de pe dealul Comja. De aici și numele cenaclului, ”Sub semnul lui Eminescu”. Mulțumesc frumos și efervescent pentru cuvintele frumoase, dragă Mica! ❤

 9. Bravo! Ai fost sarbatorit frumos meriti pe deplin,cred ca te-ai bucurat pentru premii si cadouri,sa ai parte de succes in continuare Petrica!Felicitari! O seara minunata iti doresc! 🙂

  1. Daaaa, au fost și mai multe cadouri, din care menționez aici un șah de colecție, o cutie cu praline de ciocolată și o diplomă de onoare personalizată cu chipul meu. Mulțumesc frumos pentru aprecieri și îți doresc o zi de cea mai bună calitate, dragă Gabi! 🙂

 10. Felicitări, dragă Petru! Mă bucur din suflet pentru acest moment înălțător pe care l-ai trăit, alături de atâția oameni deosebiți. Și pentru lansarea ultimei cărți, la un asemenea eveniment. Omagiul adus doamnei profesoare de literatură este un gest emoționant.
  Toată admirația pentru inimoșii organizatori. Este admirabil că într-un oraș mic se petrec atâtea evenimente culturale!
  Multă sănătate, multe noi realizări și numai bucurii! 🙂

  1. Mii de mulțumiri călduroase, dragă Alex! Cu astfel de ocazii mă bucur că am fost inspirat când m-am mutat din Baia Mare, deși am regretat în primii ani. Seiniul e de zece ori mai mic, dar pulsează de energie și spiritualitate, iar oamenii sunt mai buni, mai apropiați. Probabil simt și efectul zicalei care spune că ”decât codaș la oraș, mai bine fruntaș la sat”. 😀
   Toate cele bune și frumoase ți le doresc, la rândul meu! 🙂

  1. Gândul tău, alături de altele la fel de generoase, s-a materializat într-o aură care m-a făcut mai încrezător și mi-a dat tărie. Mulțumesc din toată inima și îți transmit, la rândul meu, tot gânduri din cele mai bune!

  1. Mulțumesc frumos, Roxi! Am primit de la doamna primar o diplomă de onoare personalizată, un șah de colecție și o cutie cu praline de ciocolată cu dulceață de trandafiri. 🙂

  1. Chiar a fost răcoare de dimineață, iar acum sunt adieri plăcute, mai ales dacă am lăsat toate ferestrele deschise. 🙂
   Mulțumiri pentru cafeaua miraculoasă, servită după ce am venit de la piață, alături de gânduri bune și urări de-alea benefice, dragă Anușka! ❤

 11. Felicitări, Petru! Ce eveniment fain, felicitări și organizatorilor! Ai fost emoționat tare, se vede, dar e normal. Pralinele alea cu dulceață de trandafiri să le savurezi cu plăcere.

  1. Mulțumesc cum nu se poate mai frumos, Aura! Chiar că mi-au ”tremurat mâinile de emoție”, după cum a remarcat reporterul Nicolae Goja, în ziarul ”Graiul Maramureșului”, dar asta e firea mea de singuratic, care vine rar în contact cu mulțimea. Încă nu am gustat din praline, pe care le voi împărți cu soră-mea, mare amatoare de dulciuri.

 12. Am sosit și eu aici… mai la urmă… cireașa de pe tort!… 😀 Mă bucur că ați avut o întâlnire reușită, bogată!
  Felicitări participanților și organizatorilor!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.