”Petru Racolța este autorul prezentului literar autohton, reușind să îmbine genul policier cu specificul românesc, iar rezultatul, cele două romane, Fetița care visa pentru alții și Pe urmele tatălui, demonstrează perfect evoluția unui scriitor pentru care senzaționalul și tensiunea pot avea cu totul alte culori decât țipătorul hollywoodian elaborat pe bază de rețete și formule standard.
Beneficiind de darul de a creiona cu precizie, structuri mentale și reacții umane, Petru Racolța, în cele două romane ale sale publicate la editura SIONO face dovada – dacă mai era cazul – existenței unui potențial deosebit al autorilor români contemporani ce reușesc să se detașeze de tiparele străine și să creeze producții literare originale ce captivează cititorul încă de la primele rânduri.
Referindu-ne la Fetița care visa pentru alții, chiar dacă subiectul nu e nou, personajele și plasarea lor într-un context diferit de cele obișnuite creează o experiență inedită pentru cititori. Romanul pune la un loc concepte de parapsihologie, paranormal și fantastic pe o structură de thriller foarte veridic, ce nu depășește limitele acceptate implicit de mentalul cititorului și care, având ca fundal decorul lumii reale, aduce cu sine o tensiune ce se manifestă gradual de la primele capitole.
Eroii nu sunt vigilantes musculoși, cu replici tăioase și mâna pe armă, nici detectivi cu o întreagă structură logistică în spate. Eroii sunt copii, iar deosebirea dintre ei și alții asemenea lor e dată de abilitățile fiecăruia, datorită (sau din cauza) cărora sunt marginalizați în societatea care caută o perfecțiune iluzorie. Nu vă lăsați înșelați, însă, de vârsta personajelor principale: suspansul este palpabil, tensiunea atinge cote ridicate și, ca cititor, te trezești captivat de intriga complexă, de trăirile fiecărui personaj în parte și, nu în ultimul rând, de dialogurile ce respectă viața protagoniștilor.
Cum ar fi ca ceea ce visezi, să se întâmple în realitate? Pentru mulți, ar putea să pară o experiență interesantă, inedită și, de ce nu, tentantă. Petru Racolța pune, însă, lucrurile la punct: visul poate deveni o realitate de coșmar – și da, jocul de cuvinte e intenționat. Fetița care visa pentru alții nu mai vrea s-o facă. Alții, însă, îi vor visele, iar cititorul este luat de curentul evenimentelor și, înainte să-și dea seama, devine unul dintre personajele cărții.
Pe urmele tatălui, cel de-al doilea roman publicat de Petru Racolța la editura SIONO, conține o idee cu totul inedită, iar revelarea acesteia constituie o reală surpriză. N-o să vă dezvăluim despre ce este vorba, ci vă lăsăm să o descoperiți citind cartea. Ce putem spune, însă, este că Petru Racolța creează o problemă pornind de la o întrebare banală și, printr-o construcție realistă a evenimentelor, poartă cititorul prin meandrele unei intrigi stufoase și spumoase, din care nu lipsește umorul din colțul gurii, cu care ne-a obișnuit scriitorul maramureșean.
E de subliniat, de asemenea, modul în care Petru Racolța își desenează personajele, creând o pleiadă de caractere unice, fiecare cu specificul său, iar interacțiunea acestora de-a lungul narațiunii generează atât atmosferă, cât și context, ambele perfect credibile, conținând suficiente detalii pentru a transpune cititorul în lumea respectivă.
De fapt, unul din atu-urile autorului este tocmai ușurința cu care își modelează protagoniștii romanelor și atenția la detalii. Implicarea totală a acestuia în actul scrisului e evidentă: dialogurile sunt realiste, ca și cum s-ar fi transpus, pe rând, în fiecare personaj în parte, construindu-i minuțios mentalul și caracterul.
Petru Racolța este un autor cu ștate vechi, dacă putem spune asta, cărțile sale abordând o pleiadă de subiecte, de la povești pentru copii (Revolta din ogradă), science-fiction (Planeta Paradis) și, în fine, romanul polițist combinat cu o fantezie debordantă, reprezentat de cele două producții menționate aici: Fetița care visa pentru alții și Pe urmele tatălui.
Am lăsat la urmă, nu pentru criterii de importanță, ci pe criterii de stil, cele două volume de nuvele publicate sub titlul Povestirile unui maramureșean, autorul fiind original din Seini, unde trăiește și în prezent. Regăsim aici un scriitor cu un umor mai degrabă intuit decât afișat, o ironie subtilă ce devine, uneori, auto-ironie, înveșmântată într-un limbaj care, fără a fi laconic, nu se pierde în mai multe direcții deodată, ci rămâne ancorat pe subiect, în tușe clare, fără echivocuri.
Dacă ar fi să tragem o concluzie, cărțile lui Petru Racolța ar putea fi comparate cu o litografie extrem de detailată, a cărei complexitate rezidă în redarea cu precizie a celor mai simple elemente și îmbinarea lor, iar rezultatul este un tot unitar cu o coerență și o coeziune remarcabilă.”
Radu Prodan
Sună bine. Chiar foarte bine. Dar nu dai nici un link? Oricum, eu citesc numai electronic de când m-a lăsat vederea. Sper ca editura respectivă să aibă și opțiunea e-book.
Credeam că e suficient să tastezi SIONO, și Google îți dă adresa căutată. dar îți mulțumesc pentru sfat și, ca atare, am adăugat două adrese. Sper să folosești una din ele, ca să citești scenariul unui film de acțiune. 😉
Am găsit, m-am informat și… ce să vezi?! Exact formatul electronic pentru Kindle-ul meu nu-i disponibil. Pfft!
Woow, ce rău îmi pare! Dar sper să te descurci cumva.
Sincere felicitări, Petru! La cât mai mulți cititori și multă inspirație în continuare!
Mii de mulțumiri, Mihai! Sper și eu ca numărul de cititori să fie tot mai mare, chiar dacă prețul cărților e un impediment.
Felicitări! Uitasem ce-i mai important. 🙂
Le-am simțit printre rânduri, Jo. Din partea ta sunt evidente. 🙂
❤️
Felicitări!! Constat cu bucurie că numele Petru Racolța înseamnă de ceva vreme cărți interesante și apreciate! Fie ca talentul tău să își atingă deplina măiestrie!! ❤
Mulțumesc din toată inima, Zaraza! Tu ești cea care m-a susținut și ajutat de la prima carte, iar asta nu se uită niciodată. Aleasă recunoștință, dragă prietenă!
Talentul tău nu putea să nu răzbească într-un fel sau altul! Sunt recunoscătoare Cerului că te-am cunoscut! ❤
No, bravo dom’le, văd că merge treaba ca unsă în departamentul publicaţii. Felicitările mele, şi la cît mai multe şi bune! 🙂
Mă înclin onorat pentru încurajările tale și sper să fie fundamentate pe o lectură a cărții. Dacă nu ai apucat să citești capitolele – pe care le-am scos din postări – aș fi dispus să-ți trimit romanul, atunci când iarna îmi va permite.
Din păcate n-am citit, n-am fost prin preajmă la vremea respectivă, dar am încredere în cei care au făcut-o. 😉
Eu, ca şi Jo, stau atît de rău cu ochii încît cu greu mai citesc şi pe ecran, darămite clasic pe hîrtie. Judecînd obiectiv, cred că ar fi o risipă să-mi trimiţi mie o carte pe care nu se ştie cînd/dacă aş apuca s-o citesc, pe cînd altcuiva i-ar putea prinde mult mai bine şi i-ar fi o surpriză plăcută.
Altfel, la modul ipotetic mi-ar face plăcere şi onoare să primesc ceva direct de la autor – aici nu încape discuţie. 🙂
Ok. Poate găsim o soluție de compromis.
Decizia e a ta, va trebui s-o respect oricare va fi ea. 🙂
Între timp spor şi baftă în continuare! 😉
Mulțumesc sincer și din toată inima, Dragoș!
Mă înclin la rîndul meu!

Felicitări calde, Petru, și mult succes cu Delia ❤
Tot atât de calde îmi sunt și mulțumirile mele, Issa! ❤
Cu urări de spor în muncă și mult succes! 🙂
Felicitari 🙂
Mulțumesc mult! 🙂
Felicitări, Petru! Mă bucur tare că a apărut povestea asta frumoasă şi pe hârtie!
Ți-am promis că apare și că o vei primi. Sunt dator și te rog să-mi trimiți adresa.
Peeetru, nuuu aşa. Cu ce eşti dator? Nu se poate!
Se poate și e plăcerea mea. Te rog!
Bine, gata, nu mai opun rezistenţă, trimis pe messengerul de FB. Sper că-i al tău contul ăla 😀 😀
M-ai găsit și îți mulțumesc!
Felicitari ! 👍🙂
Mii de mulțumiri!
Cu mare drag ! 🙂
Bravo, Petru! Felicitari si inspiratie in continuare!
Mulțumesc călduros! Timp să mai avem, că voință este.
Prezentarea e superba scris de Radu Prodan,Felicitari multe, multe sa ai satisfactii si cititori cat mai multi!Sa ai inspiratie in continuare !Succes si o seara excelenta iti doresc!: )
Mă bucur mult că ți-a plăcut și ție prezentarea lui Radu Prodan și îți mulțumesc din toată inima pentru cuvintele frumoase! Cu gânduri bune și urări pe măsură, dragă Gabi! ❤
Felicitări! E o mare bucurie vestea aceasta!
Mulțumesc frumos și călduros!
Mă bucur de bucuria ta!
Felicitări!
Mulțumesc mult pentru reacție!
Sănătoși să fim și să ne tot citim!
Ce mi place descrierea romanului Pe urmele tatalui! M a captivat pe deplin 🤗
Mă bucur și sper ca și lectura romanului să te captiveze! Mulțumesc frumos! ❤
Felicitari ! A inceput anul foarte bine. Tine-o tot asa !
Mii de mulțumiri pentru încurajare! Cu aceleași gânduri bune și urări de bine!
Felicitări!!!
Mulțumesc călduros!!!
Felicitari si la cat mai multe ! ❤
Bună dimineața, suflet drag !
Să ai o zi frumoasă și cu soare,
iar el să-ți încălzească inima ta cea mare!
Te îmbrățișez cu drag!
Mulțumesc frumos și din toată inima, Anușka! 🙂
Generozitatea ta mă molipsește și pe mine, așa cum face și cu prietenii noștri comuni, iar pentru asta îți sunt recunoscător! Să fii sănătoasă și mereu prezentă în această lume virtuală, dragă prietenă! ❤
Jos palaria cu felicitari!
Mulțumesc mult și frumos!
Sincere felicitări din suflet! Meriți tot ce e mai frumos!🍀🤗☕🥳😉
Mulțumesc tot din suflet! Ești generoasă și aprecierile tale mă onorează mult, Ileana! ❤
Felicitări, Petru! Mulțumiri pentru generozitate.
Eu îți sunt recunoscător pentru că-mi ești alături, Ane!
Weekend frumos, precum ți-s gândurile!
Felicitări, Petru! E minunată cartea.
Mii de mulțumiri, Em! Cu nețărmuită recunoștință!
Weekend calduros! ❤
Să ne fie weekend-ul călduros ca și cafeaua oferită de tine și plăcut precum vizita ta, Anușka! 🙂
Cu sănătate, vigoare și mult spor în toate, dragă prietenă! ❤
Multumesc! ❤
Felicitari sincere ! Sper sa ajung în acest an, sa fac un voyage în România, ca mi-e tare dor, iar în trecerea mea prin Seini, m-as bucura sa ne-nâlnim, sa discutam la o cafea ca doi vecini ! 🙂
Un Weekend minunat, relaxant, în toate binecuvântat, draga Petru !
Mulțumesc cu recunoștință și căldură! Chiar mi-ar plăcea să povestim la o terasă din Seini, fiind sigur că am avea multe lucruri interesante de abordat. Iar eu sunt curios din fire, după atâta singurătate în care mă complac. 😉
Duminică frumoasă, plăcută și benefică îți doresc, dragă Iosif!
Felicitări și toate cele bune, Petre! Ești un scriitor adevărat! Mă bucur pentru tine!
Mulțumesc frumos pentru compliment și toate aprecierile frumoase, Erika! Povestitorul din mine speră să fie ”ascultat” de câți mai mulți, iar asta e calea pe care am găsit-o.
Te imbratisez draga Petru si iti doresc o duminica pe placul tau,vesela 🙂
Mulțumiri călduroase pentru cafeluța de duminică, Anușka! 🙂
Veselă să-ți fie și ție ziua, cu odihnă și satisfacții pe toate planurile, dragă prietenă! ❤
Felicitări, Petru! La cât mai multă inspirație!
Mulțumesc frumos, Ana! Inspirația plutește în aer, noi trebuie doar să fim pe fază.
Felicitari , Petru , numai de bine !
Mulțumesc, cu aceleași gânduri bune!
Din tot sufletul te felicit draga Petru, ai inceput sa culegi roadele munci tale, o mare bucurie la inceput de an! Iti urez sa ai si anul acesta bucurii de genul acesta, si sa stii ca astrele tin cu tine, Doamne ajuta!🙏❤🍀
Mii de mulțumiri, dragă prietenă! Anul a început cu bine pentru mine și îți sunt recunoscător că ești unul dintre prietenii care îmi este și de data asta alături! E cel mai bun stimulent pentru a scrie în continuare și a spera în apariții editoriale pe placul cititorilor. ❤
Felicitări din toată inima, dragă Petru! Mă bucur tare mult, pentru fiecare realizare pe care o reușești.
Mult succes în continuare și putere de muncă!
Salutări călduroase de pe meleagurile dâmbovițene! 🙂
Mulțumesc cu multă căldură și din toată inima, dragă Alex! Putere să mai avem, că inspirație și pasiune vom găsi mereu.
Gânduri bune și urări pe măsură din Seiniul însorit, chiar dacă-i și înfrigurat! 🙂
Felicitări! Multă inspirație în continuare și succes cu cărțile publicate și cele ce vor urma!
Mii de mulțumiri pentru vizită și urările pe care le simt călduroase! Să ne tot citim cu bine!
Felicitări și inspirație pe viitor!
Mulțumesc frumos, cu aceleași gânduri și urări benefice!
Sincere felicitări!
Mulțumiri călduroase, maestre! Cu urări de mult spor în scrierile dumneavoastră!
Mulțumesc din inimă!