Un altfel de dresor

Nu mă pricep să dresez sălbăticiuni periculoase,
Sunt destui care reușesc să le îmblânzească,
Eu mă limitez la ceva mai simplu,
Cum ar fi domesticirea unui nor mic
Pe care l-am atras cu gesturi prietenoase,
Făcându-l să-mi adulmece palma întinsă.
Dar a venit o adiere mai rebelă
Și l-a ridicat înapoi printre semenii lui,
Spre regretul amândurora.
Atunci mi-am încercat norocul cu vântul,
Căruia i-am fredonat melodii blânde
Și l-am făcut să mi se așeze pe creștet.
De atunci mă ocolesc furtunile,
Ploaia-mi vine încălțată în papuci de casă,
Iar soarele se arată în costum de baie.

 

28 thoughts on “Un altfel de dresor

 1. Nici ploaia nici soarele, nici vântul, nici gândul, nici pamântul sau Cuvântul nu mai au efectele benefice care au alimentat, dezvoltat si evoluat dealungul istoriei planetare, biosfera reala, ideala, perfect creata de catre Dumnezeu de la început !
  O vara cât mai relaxanta, în toate aspectele binecuvântata, draga Petru !

  1. E drept că nimic nu mai e cum a fost, inclusiv noi, oamenii. Suntem programați să evoluăm până la apogeu, după care să involuăm până la extincție, influențând planeta și fiind, la rândul nostru, influențați de ea. Prin toate fenomenele naturale și catastrofele mai mult sau mai puțin provocate de mâna noastră.
   Sănătate, împliniri, bucurii și numai gânduri bune, dragă Iosif!

   1. Speram ca tot ce consumam sa sa fie de bun gust,
    Suntem prea exigenti cu cei de lânga noi, cu altii.
    Analizam exteriorul, forma aparenta, talie si bust.
    Uitând si ignorând sa FIM sa ne IUBIM …ca fratii…

   2. Să ne iubim, dar mai ales să ne iertăm unii pe alții! Altfel iubirea se stinge la amintirea unor greșeli și se transformă în sentimente mai puțin binecuvântate.

 2. Nu ești un dresor oarecare, ești dresor cu suflet mare!
  Frumos așezat, că de obicei!
  Seară frumoasă și liniștită Petru!🤗❤️

  1. Important este să mă simt un om printre oameni, pentru că sufletul fiecăruia se hrănește cu faptele bune ale celor de lângă el.
   Mulțumesc foarte mult și îți doresc o zi de toată frumusețea, Ileana! ❤

   1. Da, doar că nu toți ne hrănim cu fapte bune, din păcate 😉
    Frumos spus!🤗
    O seară frumoasă!🤗❤️

 3. Dresura e o metodă crudă de supunere cu forţa a voinţelor sălbatice. De aceea evit eu circul, sub toate formele cuvîntului.
  Ce ai făcut tu a fost altceva: deschidere şi comunicare. Bazele unei încrederi reciproce. Periculos şi probabil ilegal, curînd.

  Asta i-aş spune personajului din poezie. Dar ceilalţi m-ar cataloga drept “sărit” dacă aş vorbi cu personaje imaginare, aşa că am să tac.

  1. Cred că și dresura de animale poate fi uneori benefică de ambele părți. Mă gândesc la cel mai bun și apropiat prieten al omului, care învață astfel multe și ajunge un ajutor de nădejde în multe situații: ajutorul dat persoanelor nevăzătoare, luarea urmei și găsirea celor pierduți. Să nu uităm că și câinele, pisica, vaca, au fost la început sălbatice.
   Acum se încearcă ”dresarea” norilor, prin rachete cu ioni de argint, în care recunosc că nu am încredere.

   1. Cu animalele deja domesticite e mai mult educaţie decît dresură, sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Cele sălbatice au parte însă de adevărata dresură, cu biciul – iar asta e ceea ce mă scîrbeşte pe mine. Sălbăticimea ar trebui să rămînă în colţul ei de lume, nu să fie adusă cu forţa în aşa-zisa civilizaţie şi apoi supusă prin brutalitate normelor celorlaltor animale presupuse [mai] inteligente.

    În ce priveşte norii, pe aici e de mult în vigoare “sădirea” lor. Pot prevedea cu exactitate cînd urmează să plouă după zgomotul avioanelor din zonă. De fapt aici e înnorat şi plouă cam încontinuu de cîţiva ani buni, ceea ce poate fi – printre altele – una dintre metodele de demoralizare a prostimii.

   2. Presupun că de aceea nu prea am eu parte de ploi, din moment ce există hoți de nori care îi atrag spre zone cu agricultură predominantă. Așa a ajuns și porția mea de ploaie la tine. 😉

   3. Dacă aş putea ţi-aş trimite toate ploile de aici, absolut pe toate, că ele mi-s duşman de moarte. Dar nu am acea putere, din păcate.

 4. Buna dimineata Petru, cum stii tu sa te joci cu cuvintele, un adevarat dresor, in final la tine vine ploaia incaltata, si soarele in costum de baie, ce dragut!♥️

  1. Bună să-ți fie inima și mereu binecuvântat sufletul, dragă prietenă! E bine să credem că avem o influență cât de mică în a face schimbări plăcute, chiar și cu fenomenele naturii. Sărut-mâna pentru cuvintele frumoase! ❤

 5. Versuri excelente,natura, vremea poate fi influientata de oameni! O zi minunata iti doresc! : )

  1. Jur că nu am ascuns nimic, dar ești tu dotată cu mult har și generozitate dacă mă bucuri cu această remarcă! 🙂 Mulțumesc din toată inima, Ane! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.