Mărturisesc că mă lua cu fiori de câte ori mă uitam la tigaia aceea străveche și cu presupuse puteri. Mai mult, uneori aveam coșmaruri în care eu eram cel vizat de lovitura ei, fiind mânuită amenințător de personaje cunoscute. Așa se explică încremenirea mea în fața vizorului, când am văzut-o pe vecina Voica având în mână un vas asemănător. Dacă toată amabilitatea ei a fost doar un teatru ca să-mi câștige încrederea până găsește prilejul să mi-o plătească folosind același fel de vas? Altfel de ce ar apărea înarmată la ușa mea, cu un zâmbet menit să mă deruteze? Nu i-am deschis, deși a bătut de mai multe ori și a așteptat să fie convinsă că am avut timp să mă echipez pentru primire.
M-a abordat după două zile pe scări, când mi-a auzit tropăitul personalizat, tot cu același zâmbet prietenos și un glas înmuiat în miere:
– Slavă Domnului că n-ai pățit nimic, vecine! Am vrut să-ți ofer alaltăieri o porție proaspătă din tocăniță de ciuperci, făcute într-o tigaie ca a ta. M-am gândit că s-a întâmplat ceva, din moment ce nu ai răspuns la bătăile mele în ușă.
– Îmi pare rău, dar cred că tocmai atunci eram cufundat într-un somn profund, după o durere de cap și două pastile de somn. Oricum, mulțumesc pentru intenție!
– Lasă că nu rămân eu datoare! Mai merg la cules de hribi și o să vezi ce bine le gătesc, m-a asigurat ea cu hotărâre.
”Nu rămâne datoare la ce?”, m-am gândit eu din reflex. Numai la lovitura aceea încasată din întâmplare putea să se refere, iar la modul de răzbunare mai adăugam acum și ciupercile. Dacă mă otrăvește cu ele, nimeni nu o să o poată acuza că a făcut-o intenționat, doar s-au mai întâmplat multe cazuri. Aceste presupuneri mi-au adus mustrări de conștiință când – în aceeași săptămână – am aflat de la femeia care locuia pe același palier cu ea că tanti Voica s-a stins din viață.
– A căzut moartă chiar aici, în fața ușii mele, mi-a povestit afectată vecina Eli. E drept că eram furioasă pe ea după ce mi-am dat seama că mi-a otrăvit-o pe Linda, cățelușa cea mai dulce din lume. Voica s-a tot plâns înainte că nu poate dormi de lătratul micuței mele, deși se întâmpla foarte rar să se facă auzită. După ieșirea din spital, se părea că a devenit o femeie mai înțelegătoare, până săptămâna trecută, când m-a vizitat și a îndopat-o pe Linda cu ciocolată făcută în casă. Scumpa mea a murit peste noapte, iar veterinarul mi-a adeverit bănuiala că a fost otrăvită. Eu sunt femeie credincioasă și îi iert răposatei toate păcatele, așa cum mă rog să i le ierte și Dumnezeu.
Nu-mi venea să cred urechilor că blocul a rămas fără cea mai controversată dintre locatare. Mi se părea stupid și modul în care și-a dat duhul, ea care arăta plină de viață, puternică, rezistentă și la lovitura prin cădere de la mare înălțime a unei tigăi masive. Compasiunea a înlocuit orice resentiment sau gând negativ, asta până la vizita unui echipaj al poliției municipale. Era vorba de doi agenți cu aer foarte oficial, care mi-au atras atenția că sunt suspect într-un caz de ucidere din culpă. Aș fi zâmbit ca de o glumă în fața camerei ascunse, doar că mutrele lor îmi înghețau sângele în vine, în special a celui mai mic de statură, care s-a recomandat ca agent special Buia. Pe celălalt îmi amintesc că îl chema Sitar.
– Dar pe cine am omorât, domnilor?, m-am mirat eu cu aerul cel mai inocent. Mai ales că eu nici nu prea ies din casă, iar pe afară n-am mari șanse să ating măcar un om.
– Recunoști că ai fost vizitat de vecina dumitale de la etajul unu, pe nume Voica Labo?, a întrebat solemn agentul Buia.
– Da, m-a căutat de câteva ori după ce ne-am împrietenit, le-am zis eu și mai nedumerit.
– Mai recunoașteți că ați lovit-o cu o tigaie în cap, cu ceva vreme în urmă?, continuă cu același ton polițistul.
– Cuuuum?! Despre asta este vorba? Nu știu cum se procedează în astfel de cazuri, dar n-ar trebui să am parte de un avocat?
– Domnule, noi punem întrebările care se impun, dar refuzul de a răspunde te poate incrimina și mai mult. Bătrâna avea o leziune mai veche în frunte, noi ne-am interesat de proveniență, parcurgând istoricul ei medical, respectiv internarea în Spitalul de Urgență. Acolo apare că și-a pierdut cunoștința în bucătăria dumitale, după o lovitură cu un vas greu, care vă aparține. Există o mare posibilitate ca acel șoc fizic să-i fi provocat o comoție craniană cu potențial fatal, nedepistată la timp de aparatura medicală și de doctorul care a investigat-o. Firește că asta se va dovedi la autopsie, însă noi trebuie să fim pregătiți cu răspunsurile necesare.
– Of, Doamne, am reacționat eu ceva mai ușurat. E drept că tanti Voica a fost lovită la cap, dar nu de mine. S-a întins după tigaia cu pricina, care i-a căzut în cap după ce a alunecat cu scaunul.
Agenții s-au privit unul pe altul, comunicându-și astfel ceva despre care eu n-aveam nicio idee. Sau poate doar și-au pasat astfel rândul la interogatoriu, de aceea a continuat Sitar.
– Ar fi bine să vedem întâi despre ce unealtă e vorba. Sper că n-ai aruncat-o.
– Nicidecum, l-am asigurat cu o voce la fel de nevinovată. E în cuptorul aragazului și puteți să o luați mai ușor.
Polițistul înalt a scos cu atenție corpul delict, l-a cântărit în mână și din priviri, s-a uitat la mine cu același interes, după care a declarat:
– Mi-e greu să cred că în situația dumitale poți să lovești pe cineva cu greutatea asta, decât dacă-i inconștient și nu se poate feri. Și mai greu e de înțeles cum naiba a picat chestia asta în capul femeii, după ce era deja la pământ. Aș propune o mică reconstituire, pentru a demonstra absurdul acestei teorii.
Iarăși au schimbat câteva priviri între ei, după care tot Sitar a continuat:
– Colegul meu o să se pună în locul victimei…
– De ce eu, și nu tu?, a încercat să se împotrivească Buia.
– Pentru că ești mai apropiat de înălțimea victimei, a motivat cu convingere polițistul mai înalt.
– Eu nu mă urc pe scaunul acela, ca să mă arunc apoi pe gresie.
– Nici nu e nevoie, a venit compromisul colegului. Presupunem că ai căzut deja, iar dumnealui ne va arăta poziția corectă.
Am intrat în jocul celor doi și le-am dat toate detaliile necesare. Buia s-a așezat exact în poziția bătrânei, scaunul l-am plasat la fel ca atunci, iar pe Sitar l-am îndrumat să așeze tigaia sus, pe marginea dulapului, într-un echilibru precar.
– Ei… și acum ce se poate întâmpla?, a comentat cu iritare agentul întins pe jos. Trebuie să mă urc tot eu ca să o răstorn? Altfel rămâne acolo până la un cutremur serios.
Soarta a intervenit din nou, într-un moment în care aveam nevoie de sprijinul ei, deși nu a fost cu bine pentru cel neîncrezător. Tocmai atunci a trecut pe șoseaua dintre blocuri un tir greu, cu o viteză cam mare pentru acea zonă. Geamul s-a cutremurat, cum s-a mai întâmplat în asemenea cazuri, însă a dezechilibrat și tigaia, care a căzut exact în capul agentului Buia.
După uimirea exprimată din plin de chipul lui, Sitar s-a repezit să-i ofere colegului primul ajutor, mai întâi prin readucerea în simțiri.
– Tibi, Tibi, ai pățit ceva? Măi, mă auzi? Revino-ți, omule!, striga el în timp ce-i sălta capul, îi cerceta pulsul și îl scutura zdravăn.
Era aproape să renunțe și să sune la numărul de urgență, când ochii lui Buia s-au deschis, iar vocea i s-a auzit ca un mormăit.
– Ce dracu s-a întâmplat? Parcă m-a trăsnit ceva în cap.
– Ohoo, ce bine că n-ai pățit-o mai rău!, s-a bucurat Sitar. Ți-a căzut nenorocitul de vas în cap, dar văd că ai scăpat doar cu un cucui frumos.
– Zău?, a răspuns ceva mai dezmeticit rănitul. Nu degeaba se spune că accidentele cele mai multe se întâmplă în bucătărie.
S-a ridicat cu ajutorul primit de la coleg, m-a privit cu alți ochi și mi-a spus:
– Omule, nu știu dacă a fost o coincidență, dar te-ai scos oricum din bănuieli. Nici măcar nu ne trebuie tigaia, pe care poți să o păstrezi tot în cuptor, însă nicidecum pe dulap. Vom face un raport, numai că ne-ar plăcea să nu spui nimănui ce s-a întâmplat aici.
I-am asigurat că nu voi sufla o vorbă nimănui, bucuros că am mai trecut cu bine peste încă o încercare provocată de moștenirea cu greutate a mamei. Dar nu am promis nimic despre povestea așternută în scris, care e cu totul altceva. Mai ales că nu mi-am dat nici acum seama ce vrea să transmită în cele din urmă tigaia care-mi dă fiori.
Am vorbit cu mătușa la telefon și i-am spus despre moartea vecinei mele, după schimbarea ei de atitudine. Mi-a adus la cunoștință că și Nadia a murit tot în aceste zile, posibil tot din cauza revenirii la viața promiscuă dinainte. Prietena ei mai mare a convins-o, în cele din urmă, să se lase de școală și să trăiască iar din furat. ”Dar tata și fratele meu nu au murit, deși au fost loviți de aceeași tigaie”, i-am amintit eu. ”Da, dar ei nu au mai revenit la năravurile dinainte, pentru că a fost și mama ta în preajmă, să-i susțină”. Cred că sunt lămurit, însă mi-am propus să nu mai folosesc tigaia în scop educativ. E prea grea schimbarea și ispitele sunt irezistibile pentru cei mai mulți. Mai sper ca polițistul Buia să rămână în viață dacă a fost afectat spiritual de lovitura primită, altfel risc încă o acuzație de crimă.
Ia uite cum, până la urmă, tot din cauza tigăii ăleia a murit tanti Voica! Te-a influențat Jo, Petrule?
Normal! Cine altcineva? 🙂 Dar m-a amuzat faza cu ciupercile. Precis îi pusese gând rău; ar fi sfârșit-o ca bietul cățel. 😦 Gata! N-o mai compătimesc pe tanti Voica.
Trebuie să recunosc că Jo este foarte persuasivă, iar această calitate m-a influențat creativ de mai multe ori. Mulțumesc, Ana!
Excelent! Ce surpriză ne-ai făcut. Imi pare rău pentru tanti Voica, tocmai începusem s-o îndrăgesc, dar cineva trebuia să moară. Sper că urmează partea a treia cu aventurile polițiștilor. Simpatici băieții. Parcă-i și vedeam: Pat și Patachon. 🙂
Jo, mi-am scris comentariul cam în același timp. Din nou, o apropiere suspectă.🙂
Sunt și eu încântat de aprecierea ta, Jo! Trebuia să se lase și cu moarte dacă am mers mai departe, dar cred că ar trebui să las și pe alți povestitori să ne încânte cu inventivitatea lor în ce privește tigăile. Inclusiv pe tine, care ești cea mai mare animatoare. 🙂
Educațională sau corecțională?
Oricum, ar trebui omorât și milițianul. Sunt sigur că o merită. Nu se poate altfel. Aștept (3).
Gând la gând cu bucurie! 🙂 Da! Vrem Tigaia 3!
Jo, e mult mai rău. “suflete pereche” – am dat scris la precedenta “tigaie”.🙂
Poate că ar fi mai bine cum zici tu, Florin. Mai ales după cel de-al doilea episod, la a cărui apariție nu mă gândeam la început.
Nu știu dacă va exista și partea a treia, așa că lăsăm ”milițianul” încă în viață.
😀 Adică, este mort dar nu știe încă.😀
Nu aduce anul ce aduce… tigaia! 🙂
Sunt onorată. Și sunt convinsă că ați face minuni cu ciuma roșie, cu o tigaie asemănătoare. 🙂
E greu, Zdrențele Roșii sunt rezistente.
Eu sunt cel onorat.😀
Nu mă așteptam să urmeze partea a doua. Interesant că… dar și culmea că… deși te citesc de atâta timp, nu am putut prevedea o continuare. În general șocurile ]mi sunt mari la începutul povestirilor, apoi cumva intru în joc și rămân la categoria surprize foarte plăcute! Felicitări!! ❤
Mă cunoști foarte bine și ți-ai dat seama că nici eu nu credeam în vreo continuare. Cu atât mai mare mi-e bucuria pentru aprecierile frumoase cu care a fost primită. Mulțumesc din toată inima, dragă prietenă! ❤
Ciudată e viața asta… în sensul ei cel mai bun! Compar acum această situație amuzantă cu mine. Adica:
Nu numai că poți citi o carte abia scoasă de sub tipar, dar o poți citi pe măsură ce ea se… gătește, ca o mâncare! 😀 Și cum mie îmi place să gust orice în timp ce se gătește… cărțile tale sunt ca o mâncare pe care o savurez în aproape toate etapele ei. Mama îmi povestea de curând de cineva care nu permitea copiilor să guste din aluaturi sau altceva, înainte să fie mâncarea sau prăjitura gata. Nouă ne dădea voie. De aceea poate m-am obișnuit cu toate gusturile intermediare. Așa că… nouă poftă bună la citit și ție la scris!! ❤
Subscriu cu însuflețire și adaug să ne fie de bine de fiecare dată! ❤
Nici pe noi nu ne putea opri mama în a gusta din orice cremă sau alte compoziții îmbietoare. Dar trebuia să fugim de acasă când se întâmpla să o încurcăm cu rețeta, altfel ne altoia cu nuiaua. Reveneam doar când eram siguri că a terminat cu coptul și e liniștită. 🙂
Da, erau niște limite… 😀 Fie nu puteam să mănânc mai mult, că scădea nivelul în castron, fie punea bicarbonatul și era riscul să facem prea multe gaze în stomac. Am încercat chestia asta și acum când gătesc eu, și mă gândesc că nici mama nu avea cum să mă lase să mănânc dacă pusese praful de crescut! 😀 Fratele meu e cu șase ani mai mic decât mine și nu îmi aduc aminte să fi fost amândoi în preajma castronului.
Sînt fără cuvinte, și de text, și de comentarii… ❤❤❤ Dar, dincolo de surpriza unei noi tigăi, remarc, Petru, bucuria împletirii umorului cu un fir polițist, în care ești ca acasă 🙂
Poate că ironia mea la adresa polițiștilor e consecință a hărțuirii de care am avut parte pe șosele, după ce Trabantul meu a fost trecut pe lista neagră a miliției rutiere. 😉
Mulțumesc călduros pentru aprecieri, Issa! 🙂
Buna ziua draga Petru. Sa-ti traiasca sarbatoritii daca ai sa fie cu sanatate si pentru tine aceasta sarbatoare. Nu m-ai surprins ca ai editat si “tigaia 2” ha, ha, ha doar ca mi-a parut rau de catelusa insa cred ca Domnul a pedepsit-o pe Voica si a murit din cauza ciupercilor pregatite de ea cu care, presupun, ca a gandit sa-ti faca si tie rau . Tigaia ta miraculoasa o sa ne insoteasca cred cateva saptamani si o sa ne aduca si momente hilare dar si lucruri mai serioase .

Bună dimineața și apoi o zi cu soare,cum e în Seini! 🙂
Tigaia asta mă ia și pe mine prin surprindere prin aspirația ei de a-și continua periplul și cu episodul doi. Sper să stea de-acum cuminte în cuptorul de la aragaz și să lase pe altele cu povestea lor. 😉
Am avut ieri un Gabriel, pe unchiul meu, care s-a bucurat mult când l-am urat prin telefon. În rest, am fost singur în casă, dar cu ochii pe mesajele frumoase primite de la prieteni ca tine, Anda! Mulțumesc mult și frumos! ❤
Nu s-a lăsat tigaia până n-a terminat treaba! 😀
Foarte bună povestea, Petru!
Şi eu semnez pentru continuare. Hai, merele sper să fie pe drum spre editură, e loc pentru tigaie.
Că bine zici, Potecuță! Sper că și-a terminat treaba, că mai așteaptă și alte tigăi să intre în acțiune. 🙂
Sper ca merele să fie alese bine în timp de iarnă, iar la primăvară să iasă pe piață.
De ce-ai omorît căţelele?! Trebuia să omori sticleţii! 😆
Tigaia-i de vină! Bine că nu m-a ”curățat” și pe mine! 😉
He he, sufletul tigăii pare a fi pus pe fapte mari. 😀
Ştii, tocmai mi-a venit o idee amintindu-mi de serialul la care mă uit acum: Warehouse 13. Nu ştiu dacă l-ai văzut, e vorba de obiecte mai recente sau mai antice care cumva au primit proprietăţi “deosebite” care se activează atunci cînd cineva interacţionează cu ele într-un mod specific. Cred că tigaia ta – care va trebui să primească un nume deosebit – ar putea fi “eroina” principală într-un serial similar în care să producă efecte din cele mai diferite şi năstruşnice în funcţie de personajul care interacţionează cu ea şi eventual şi de alţi factori (ziua/ora, poziţia constelaţiilor/zodia curentă, genul/funcţia/vîrsta personajului etc). 😉
Mi-ai captat interesul cu serialul pomenit. Aș vrea să-l văd și eu, dacă există pe HBO MAX sau altă platformă la care să am acces.
Cu tigaia mai vedem noi, că e anotimpul în care trebuie să apară de tot felul. Să vedem ce idei au și alți mânuitori de această unealtă. 🙂
Mnoh, n-am idee de “platformele” teve, la sărăcia mea nu-mi permit “abonament” decît la descărcări P2P – şi alea destul de vechi, că Orange România cenzurează la maxim totul de cînd a primit pe tavă telecomunicaţiile naţionale.
Sper să-l găseşti pe undeva, ştiu că a fost difuzat pe SyFy care n-am idee dacă se găseşte în vreo grilă de-a noastră.
Am înțeles. O să-l caut pe unde știu și eu. Mulțumesc și îți doresc o zi de joi plăcută, cum sper să am și eu!
Cu plăcere. Aşa să (ne) fie! 🙂
genial! nu pot sa cred! 🤭😂
Mă înclin în fața unui compliment atât de generos! 🙂
Bine ca nu ai deschis usa cine stie ce ti-se intampla daca serveai din ciuperci! Sa vedem ce se mai intamlpla din cauza tigai?O seara frumoasa iti doresc! : )
E bună și frica la ceva, mai ales când e generată de coșmaruri prevestitoare. Nu știu ce o să vedem în continuare, dar eu aștept povești teribile cu tigăile altora. Toate cele bune și frumoase, dragă prietenă! ❤
Tigaia a simțit ceva, așa dar…trebuia să-și continuei treaba ca nu cumva să îți facă tanti ceva rău, îmi pare rău pentru ea, însă mă bucur pentru tine!
Acum să vedem ce fac domni polițiști…🙂
E nevoie de timp și mai multe experiențe pentru a înțelege cum funcționează tigaia moștenită. Pe de altă parte, nu strică să rămână și oarece mister, pentru imaginația cititorilor. Mulțumesc pentru lectură și reacție, Ileana! 🙂
A naibii tigae și a cam făcut de cap, uite ca am văzut o și în capul polițistului în timpul reconstituirii, drăguța poveste scrisa de tine Petru! 👋Apropo de ciuperci, săptămâna trecuta am cumpărat ciuperci de la cineva din piata, acasă le am pus la gunoi, mi s a strecurat îndoiala în suflet! 🤔
Polițiștii aceia meritau o lecție, după felul în care le mergea mintea. O corecție cu tigaia le-ar putea corecta judecata precară. Nici eu nu am încredere în ciupercile cumpărate, dar la hribi și la ghebe nu cred că se poate greși. Păcat că ai dat banii degeaba!
Dintotdeauna mi-au placut gândurile, ideile si idilele, exprimate în simboluri complexe si enigmatice, iar în acest context, ideea de crima “perfecta” pare destul de viabila dar frivola, deoarece semnele particulare aparente, ramase pe corp sau în corpul victimei, pot adeseori induce anchetele sistemelor judiciare în eroare, conducând la condamnarea multor persoane nevinovate, incriminate în milioanele de cazuri eronate sau nesolutionate.
Aceasta poveste (din fericire fictiva) venita din ideea “asasinilor profesionisti”, ma determina sa cred ca toti oamenii nascuti vreodata pe Terra, venim în aceasta dimensiune cu aceasta “gena criminala”, (mai mult sau mai putin profesionala) iar viata în aceasta dimensiune 3D, este o permanenta lupta cu “asasinul” din interiorul sufletului nostru, care de cele mai multe ori iese învingator, asasinîndu-ne zi de zi, putin câte putin, valorile animalice înnascute, al inocentei altruiste si al iubirii neconditionate, sacrificatoare, fara judecati si/sau prejudecati copilaresti, inoculate înca din primii ani de viata de catre parinti, scoala, mediul cultural-social si societatea în care crestem, evoluam si ne dezvoltam fiinta efemera.
Si totusi, exista crima perfecta, ascunsa, tainica, subliminala, invizibila, psihica. în care “asasinii profesionisti” (influenceri) utilizeaza ca arme, cuvinte, simboluri, suntete, infrasunete culori si informatii înselatoare, înfluentând, provocând si determinând masele nestiutoare la instigare si anarhie planetara.
Un sfârsit de saptamâna remaxant, cald si luminat, în toate aspectele si dimensiunile binecuvântat, draga Petru!
Buna ziua 11/11/20222…
Binecuvântari etere, perene!
Bună dimineața de sâmbătă, cu recunoștință pentru darul binecuvântat, dragă Iosif!