Sufletul nu se plagiază

Întâlnirea noastră a fost un test confuz,
Tu ai început să-mi vorbești despre scriitori,
Așternând covor de citate din erudiți celebri,
În timp ce eu așteptam să-ți cunosc propriile concepții,
Mai prețioase decât cugetările memorate în timp.

Am trecut apoi la păreri despre viață,
Subiect pe care l-ai acoperit cu eseuri profunde,
Așternute de autori consacrați,
Dar eram însetat să te descopăr pe tine,
Fără perdele țesute de înaintași.

Când am abordat tema dragostei arzătoare,
Mi-ai amintit de Romeo și Julieta,
Iar apoi de Tristan și Isolda,
Deși mi-ar fi plăcut să întinzi o punte între inimile noastre,
Oferind o șansă unei iubiri fără asemănare
În care să desfășurăm o poveste cu final fericit.

 

38 thoughts on “Sufletul nu se plagiază

 1. Un titlu real, tu ai exemplificat, Romeo și Julieta, Tristan și Isolda. Un poem frumos. Ești imprevizibil, Petru! Propui teme variate in scrierile tale.
  Îmi place că nu ne plictisești!🙂

  1. Multe poeme și povești de dragoste celebre ne-au lăsat înaintașii. Dar e bine ca, după ce le-am citit și apreciat, să ne concentrăm asupra noastră, a partenerului pe care vrem să-l înțelegem și cu care am putea să empatizăm.
   Sărut-mâna pentru cuvintele frumoase, Ane! 🙂

 2. Este adevarat ca “SUFLETUL NU SE PLAGIAZĂ”, dar prea putini îl onoreaza si constientizeaza!
  Sarbatori frumoase, binecuvântate, fericite, în suflet plin de gânduri, vise/visuri împlinite, draga Petru!

  1. E indicat să mergem pe prezumția că toată lumea are un suflet bun, până la proba contrarie.
   Zile senine și frumuseți luminate, cu bucurii și voie bună în tot momentul, dragă Iosif!

   1. Sufletul Bun l-a avut doar Tatal ceresc si Fiul Întâi nascut din El, iar noi toti cei nascuti (doar) din parinti fizici, firesti, pamântesti (biologic) avem nevoie de o (re)nastere din apa si Duh, urmând prin credinta în Cuvântul Sfânt, (AAAE) Calea Noului Adevarat Legamânt, spre Viata vesnica, duhovniceasca, metamorfozata în inima, suflet si gând, 0 90 ua faptura, evoluata, desavârsita, devenind…”fapturi ceresti”

   2. Când omenirea va descoperii “taina” ascunsa în cartea scrisa si publicata de tine, “FRUCTUL INTERZIS” se va trezi din somnul cel de moarte, la adevarata realitate, apoi cred ca va trebui sa scoti si alte tiraje la aceasta carte, care dpmdv. este geniala pentru a deschide mintile adolescentilor care au pierdut relatiile cu lumea si viata reala, tentati si atrasi irezistibil de amagirile imaginilor virtuale, înselatoare, mortale…
    Shabbat Shalom minunat, în toate aspectele vietii binecuvântat, draga petru!

   3. Firește că nu putem fi la fel de buni precum Creatorul și Fiul Său, dar trebuie să ne străduim în a face cât mai multe fapte generoase, fără să ne gândim la răsplată.
    Mulțumesc frumos pentru cuvintele măgulitoare la adresa viitorului meu volum, căruia i-am pus un titlu mai potrivit pentru a îngloba și partea cu ”Bulgărașul de zăpadă”. Sper să apară cu bine în primăvară și să fie primit așa cum prezici! 🙂
    Duminică binecuvântată de suflete dragi alături, cu bucurii și multă voie bună, dragă Iosif!

 3. Versuri excelente! daca trairea interioara adica sufletul e in ordine atuci realizam cate lucruri frumoase se poate intamla cu noi!O seara minunata iti doresc! : )

  1. Și sufletul se poate trata, important este să-l scoatem la iveală și să arătăm ce ne doare. Îți urez să ai o zi pe placul suflețelului tău, dragă prietenă! ❤

   1. Bună dimineața Petru!
    Am trecut de multe ori 🙂
    O zi cu pace și liniște sufletească!❤️🤗

 4. Faină poezie!
  Felicitări!

  P.s.
  Nu mă pot abține din a găsi vinovați în istoria recentă

  Citarea din memorie e un obicei prost promovat de televiziuni începând cu Octavian Paler (fost chiar director al Televiziunii între 1965-1970), iar după Revoluție au fost foarte mulți, dar eu mai amintesc aici doar pe Adrian Păunescu și Vadim Tudor.

  1. Mulțumesc frumos!
   Ar fi de înțeles acest obicei, când e vorba de emisiuni culturale prin care se promovează concepții și idei aparținând unor scriitori remarcabili. Însă la fel se întâmplă și cu unii invitați la lansările de carte, când vorbesc o jumătate de oră fără să spună nimic despre volumul în dezbatere, excelând în citate fără legătură cu subiectul.
   Weekend plăcut!

 5. Foarte faină poezie, dragă Petru! Ai surprins foarte bine o situație des întâlnită, când doi oameni încearcă să se apropie dar, din cine știe ce dorință sau intenție, unii încep să „joace roluri” citite din cărți, văzute în filme. Și de aici… „plagierea sufletească” de care pomeneai. Cam ca și situația de pe rețelele de socializare, când oamenii se prezintă cum de fapt nu sunt. Ori o relație serioasă, profundă, are nevoie tocmai de sinceritate, de deschidere onestă a inimii față de celălalt, iar asta mulți nu o mai înțeleg. De aici atâtea ratări și suferințe.
  Mulțumesc mult pentru momentul de poezie.
  Multă sănătate și o zi minunată! 🙂

  1. Auzim adesea îndemnul psihologilor și al multor specialiști în dezvoltarea personală: ”Fii tu însuți!”. Cred că și mesajul din versurile acestea e similar, însă e nevoie de curaj pentru a-l pune cu adevărat în practică. Mai ales pentru cei care se subestimează, le e jenă să-și exprime caracterul, concepțiile și gândurile. De aceea preferă să-și pună o ”mască” fabricată din lecturile și eroii pe care i-au îndrăgit. De aici și problemele care intervin când acea mască se topește, pentru că viața vine cu altfel de probleme decât cele din poveștile citite.
   Mulțumesc și eu pentru compliment și cuvintele frumoase, dragă Alex! Cu gânduri din cele mai bune și urări pe măsură! 🙂

 6. Frumoasa poezie si actuala. Plaja este larga pentru analogii insa eu am intalnit situatii asemanatoare : s-a uitat scopul intalnirii si mandria de sine si-a jucat rolul. Pentru unii este greu sa separe ceea ce a invatat de ceea ce simte. Poate pentru unii e un paravan al timiditatii dar exista un prag unde trebuie sa schimbi macazul. Asa e sa fie cateodata! O zi de Marti cu bucurii si o saptamana cu speranta in bine draga Petru!

  1. E și timiditatea o scuză des întâlnită, dar cred că sunt soluții mai oneste de a trece peste ea, iar perseverența e unul dintre ele. Nici eu nu eram în apele mele când voiam să abordez o fată, dar după câteva eșecuri, am prins îndrăzneală, învățând și de la cei mai tupeiști. Tot e mai bine decât să port o mască, oricât ar părea ea de… cultă. 😉
   Sărut-mâna cu recunoștință pentru frumoasa vizită și aprecieri, dragă Anda!

 7. Derutantă poezie, nu am știut cum să comentez… Și am rămas în acest punct. ❤ Cam trist, chiar și pentru mine, care apreciez tristețile poetice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.