Atmosfera din familie era tot mai încinsă, iar ultima înștiințare de evacuare a făcut să se topească și fragila fărâmă de înțelegere. Sanda a fost cea care a inițiat cearta aceea inevitabilă cu motivații și acuzații greu de stăvilit.
– Peste trei zile suntem oameni ai străzii, respectabile soț și tată! De data asta vin executorii și ne scot cu forța din apartamentul pentru care am investit toate economiile. Uite-aici!
Zise în timp ce i-a aruncat în față acea hârtie rău-prevestitoare, de care s-au temut în ultimele luni. Vasile a primit lovitura ca pe o palmă usturătoare, hărăzită să-l trezească din tăcerea care-l măcina ca o boală pe dinăuntru. Avea și el reproșurile lui față de lume, față de banca aceea care le lua acoperișul de deasupra capului, față de sentința judecătorească, față de nevastă în ultimă instanță.
– Și de ce-mi scoți mie ochii pentru asta?, se burzului omul în timp ce ridica actul deasupra capului, ca pe o piatră cu care a fost lovit și cu care voia să riposteze. Doar am făcut tot ce am putut să evit această situație, iar asta o știi foarte bine.
Nevasta, o femeie micuță de statură, dar cu o energie debordantă în tot ce făcea sau susținea, l-a privit cu niște ochii cuprinși de flăcările învinuirilor.
– Firește că știu tot ce ai făcut, mai ales când ai pus apartamentul ca garanție pentru un împrumut care nu era absolut necesar. De acolo a pornit totul, dacă îți mai amintești…
Bărbatul avea o statură similară cu a nevestei și un vulcan interior care erupea foarte rar, însă acum era cazul să-și reverse lava acumulată. Deși privirea îi era ușor ascunsă de ochelarii fumurii, vocea i-a căpătat o tonalitate ridicată, cu șanse mari de a echilibra duelul de care se temuse atâta vreme.
– Normal că îmi amintesc, mai ales atunci când m-am lăsat convins de lipsurile pe care mi le-ai enumerat: o mașină nouă de spălat rufe, una de spălat vase, un aragaz încorporat, într-un mobilier nou de bucătărie, robot pentru aspirat și telefoane pentru copii.
– Nu-i include pe Adi și Bianca în această mizerie, a replicat la rândul ei Sanda. Sunt la vârsta la care trebuie să aibă tot ce au ceilalți colegi de școală, să nu fie marginalizați. În schimb, tu te puteai lipsi de o mașină nouă, doar nu mureai dacă mergeai la servici cu cea veche sau cu autobuzul. În felul acesta puteam plăti aproape toată datoria, înainte să ajungi șomer fără bani de șomaj, ci doar cu ce câștigi din meditații.
– De mașină ne folosim cu toții, se răsti cu aceeași tărie Vasile. Iar despre servici n-ar fi trebuit să aduci vorba, din moment ce nici tu nu mai lucrezi decât cu jumătate de normă.
Cearta nu era caracteristică în familia Chindriș, dar situația de față nu era una prin care poți trece fără să te descarci cumva, chiar dacă se sacrifica liniștea obișnuită și uitau temporar de dragostea pe care și-o poartă. În mod sigur ar fi continuat așa încă o lungă perioadă de timp, dacă în sufragerie nu ar fi intrat fetița lor de șapte ani. Copiii sunt adesea un motiv de revenire la calm, iar cei doi adulți îi iubeau mult și încercau pe cât posibil să-i ferească de problemele prea complicate pentru vârsta lor.
– Ce s-a întâmplat, draga mea?, a sărit mămica în întâmpinarea ei. De ce nu stai cu Adi, să vă jucați pe telefon sau să vă faceți temele?
– Adi mi-a spus că o să ne pierdem casa, a răspuns cu o voce aproape plângăcioasă Bianca. E adevărat?
Sanda a luat-o în brațe și i-a așternut un pupic pe părul ei blond și strălucitor ca floarea soarelui, așa cum era și al ei când își mai permitea să-l împrospăteze. Apoi, în timp ce o strângea la piept, căută cuvintele potrivite pentru a o liniști fără să mintă. Însă a intervenit tăticul cu idee care părea o glumă de prost gust într-un astfel de moment.
– Ne mutăm la țară, se auzi vocea lui cu nuanțe de întrebare și sondaj.
– Ți-ai pierdut mințile, măi omule!, veni răspunsul plin de reproș al femeii. Trebuie să ne gândim la o soluție pragmatică, măcar pentru o vreme.
– Vorbesc cât se poate de serios, insistă mai hotărât Vasile. Mai ții minte scrisoarea Bunicului, prin care ne invita în satul lui? Ne spunea că-i singur și tare i-ar plăcea să aibă alături pe cineva din familie, iar mama a fost unica lui fiică. Mergem departe de lumea asta nebună și vom intra în cea rurală, acolo unde ne sunt obârșiile neamului, nealterate și atât de frumoase.
Sanda se apropie de biroul din colțul camerei și se așeză pe scaunul din fața omului, ținând în continuare fetița în brațe. Voia să fie foarte explicită în combaterea aberației pe care mintea buimăcită a soțului o emitea ca pe ceva firesc. Îl cunoștea bine și îi aprecia logica, de aceea l-a ales de partener pentru o viață promițătoare, dar de data asta depășea orice judecată realistă.
– În primul rând, scrisoarea aceea ne-a venit înainte de a muri biata soacră, deci în urmă cu vreo șase ani. În al doilea rând, noi nici nu știm unde e satul acela despre care nimeni nu a auzit, iar tu nu l-ai văzut pe Bunic de când erai copil; nici numele lui nu ți-l amintești cu siguranță: ba îi spui Gheorghe, ba Ion sau Petru. În cel de-al treilea rând, copiii au nevoie de școală adevărată, iar în acele sate s-ar putea ca nici măcar un profesor să nu mai fie, cum nu sunt nici doctori.
Vasile dădea din cap că a înțeles toate motivele expuse împotriva propunerii sale, dar când găsi pauza așteptată, veni cu completările găsite pe loc.
– Nu contează câțiva ani pentru un bătrân de la țară, acolo trăiesc până la o sută de ani fără doctor, doar cu aer curat, mișcare și ceaiuri. O să-l recunosc de cum îl voi vedea, iar fotografiile cu mama și scrisoarea pe care am păstrat-o o să-l convingă că-i sunt nepot. Omul nu mai are pe nimeni și chiar ar fi datoria noastră să-l ajutăm în ultimii lui ani de viață. Știm că satul e situat undeva pe crestele Munților Poiana Ruscă, doar la vreo două sute de kilometri de orașul ăsta. Iar de școala de aici chiar nu o să-mi pară rău, după ce ne-au făcut amândurora și calitatea învățământului care lasă mult de dorit.
– La școala aceea ai fost tu director, dar trebuia să vii cu ideile tale democrate în fața inspectorului școlar. Normal că ți-au luat postul și te-au repartizat la dracu-n praznic, după ce ai afirmat că politica e un cancer și nu vrei să intri în partidul lor. Știau ei că nu vei accepta să conduci o școală de la sat, după cât de mândru și încăpățânat ești. Dacă nu aveam copii, îmi făceau vânt și mie sau mă transferau în județul Harghita. Eu nu mă duc cu Adi și Bianca într-o văgăună fără pic de civilizație modernă, foarte importantă pentru viitorul lor. Îți dai seama cât de mult or să le lipsească viața normală, cu televizor, tabletă și telefon?
Fetița se răsuci în brațe pentru a-și putea privi mama în ochi și a o întreba:
– Mamă, avem un bunic? Mi-ar plăcea să-l vizităm.
Femeia îi aruncă priviri acuzatoare omului din fața ei și răspunse:
– Poate că a plecat la ceruri, dar noi nu vom afla niciodată dacă nici nu știm unde locuiește.
– Preferi să locuim în mașină sau sub cerul liber?, continuă Vasile să o convingă. Marta nu ne poate primi în apartamentul ei mic și aglomerat, iar primăria ne va trimite în blocul acela părăsit, fără curent și apă.
Cearta s-a transformat într-o discuție cu motive pro și contra propunerii lui Vasile, până cu o zi înainte de evacuare. Femeia a cedat în fața realității crude care se întrevedea, scutind copiii de scene și situații crude, inerente în asemenea situații. Au pornit la drum într-o dimineață senină, dar cu sufletele îndoliate după confortul pe care îl lăsau în urmă, poate pentru totdeauna. Sanda i-a propus surorii sale, Marta, să-și ia ce are trebuință din electrocasnicele rămase în apartament, în schimb au primit câinele pe care copiii îl îndrăgeau. ”Numai de el mai aveam nevoie!”, a gândit înciudat Vasile.
O nouă poveste la început de an? Ăsta da cadou!
Început de an, început de poveste. Nu știu cât va fi de lungă, dar nădăjduiesc să vină cu surprize plăcute. Mulțumesc, Potecuță!
Un început incitant și de actualitate! Sunt oameni care prin rădăcini acum la țară, ca o soluție pentru aceste vremuri: la țară ai libertate, mâncare sănătoasă, aer curat, dacă îți place să lucrezi grădina și să ții măcar păsări, dar ar fi foarte folositoare și o vacă; cu bani puțini poți să trăiești frumos, iar prisosul din gospodărie poate să îți aducă și bani. Și copiilor le priește viața la țară. ❤ Găsești sfaturi de la oamenii care au deja experiență, grație internetului. Agricultura sustenabilă se pare că oferă hrană sănătoasă și îmbelșugată, fără îngrășăminte și arat. Eu însămi urmăresc oameni care procedează astfel și anul trecut am aplicat o parte din măsurile agriculturii sustenabile.
Cred că tocmai numeroasele știri și reportaje despre satele părăsite de pe la noi, despre oamenii care se mută la țară și își găsesc acolo un alt rost, m-au inspirat să merg și eu pe această cale. Poate a contribuit și nostalgia provocată de amintirile din satele pe care le-am vizitat de-a lungul vieții și pe care nu le-aș mai putea vedea ca atunci. Toate s-au schimbat, într-un fel sau altul, dar poveștile trebuie să rămână așa cum le știm și îndrăgim. Și când spun ”povești”, mă refer la adevăratul înțeles al cuvântului, pe care sper să-l găsești, mai încolo, ca o surpriză plăcută. ❤
Superba aceasta proza. Sper sa fie inspirata din realitate! 🙂 Poate doar prin astfel de constrângeri financiar-bancare, satele românesti sa fie repopulate, iar bunicii abandonati sa-si sunoasca si îmbratiseze pe nepoti si nepoate.
Binecuvântari, inspiratie si multa sanatate!
Pornim de la realitate și adăugăm pe parcurs condimente cunoscute de fiecare din noi. Vor fi și ele reale, în felul lor, în funcție de felul în care le percepem. Dacă mă cunoști, cred că înțelegi felul meu de a colora ceea ce ne oferă viața.
Mulțumesc cu recunoștință și urări benefice!
Te cunosc doar din stilul epic, specific ardelenesc, adeseori cinic, prin care îti exprimi gândurile si sentimentele, în proza si/sau vers, însa sunt aproape convins ca avem cunostinte comune. 🙂 ))
Gânduri bune si pace în lume!
Convingerea e reciprocă și asta mă bucură!
O poveste care se intampla cu adevarat in zilele noastre,repede ajungi pe strada daca ai imprumut si nu poti sa platesti.Intoarcere la tara cred ca e o solutie. Sa vedem ce va urma! O seara excelenta iti doresc! 🙂
Ăsta-i adevărul crud de la care am pornit și care-i motivează pe eroi să-și caute un refugiu departe de zonele urbane. Pare o idee hazardată pentru niște intelectuali cu copii, dar oamenii sunt imprevizibili, iar asta poate fi de bine. O zi de miercuri cu împliniri, dragă prietenă! ❤
Prin cimitirele din Maramu, sunt vreo trei nume predominante. Unul este Pop, altul Chindriș, pe al treilea nu mi-l aduc acum aminte.
Eu m-am gândit la fostul meu vecin și coleg de muncă, un Chindriș de peste Munții Gutâi. Dar, în aceste vremuri, oamenii se răspândesc prin toată țara, odată cu numele lor.
M-am gândit că-mi scrieți al treilea nume.
Ar putea fi Iuga? Un nume des întâlnit în Maramureșul istoric.
Nu. Am verificat chiar între paginile mele WP: Pop și Chindriș. Era vorba de greco-catolici. Ambele familii sunt omniprezente prin cimitirele MM fie ele ortodoxe sau greco-catolice.
Aștept urmarea.
Multe întâmplări am întâlnit! Sigur este adevărată! Din păcate se ajunge și aici, însă e posibil să le fie mai bine la țară la cum decurg toate în țara noastră! Dintotdeauna la țară e frumos, aer curat, mâncare sănătoasă, doar că și acolo aveam nevoie de bani. Oamenii muncitorii pot! Acum depinde de fiecare caz în parte! Abia aștept să văd dacă bunicul care uitat de ceva ani îi va primi. Am sentimentul că da, dar … niciodată nu se știe. Uite că mai fac ceva bun și băncile 🙂, am glumit, evident!
Vise frumoase!🤗❤️
Până aici, totul e cât se poate de realist și va mai fi o vreme. Cu bune – cum ar fi migrația forței de muncă spre zonele rurale – și rele – prin care vedem atâtea sate abandonate, pentru că tinerii au plecat la orașe sau în străinătate, iar bătrânii s-au stins cu dorurile în suflet. De aici voi încerca să introduc o lume mai altfel, despre care nu pot vorbi, pentru că aș strica surpriza. 🙂
Să auzim de bine! ❤
Din păcate ,
de BUNICII VETERANI de RĂZBOI ,
nepoții din ziua de astăzi , își amintesc doar când dau de vreun necaz ……………
Și tot din păcate ,
ROMÂNII au UITAT de umilința la care au fost supuși de autoritățile statului român pe timpul planPANDEMIEI de Covid-19 !!! 😦 😦 😦
Alioșa .
Multe rele a adus goana după căpătuială, competiția care s-a încetățenit între locuitorii mai tineri din zonele rurale de a demonstra că ei pot câștiga mai mult decât vecinul, consăteanul sau alți români. S-au văzut cazuri în care oameni cu stare bună au plecat din localitate pentru a-și spori averea… și nu s-au mai întors. Bătrânii au rămas să le păzească avuția și au murit tot așteptându-i. Foarte trist! 😦
Salutări și mulțumiri pentru intervenție, Alioșa! 🙂
Ai uitat să scrii la final ”va urma”. 🙂 Începutul e promițător și de-abia aștept continuarea.
Poate că ar fi trebuit să specific că va urma, dar m-am gândit că-i evident. În plus, primul capitol s-a încheiat. Sper să nu-ți înșel așteptările… la cotitură! 🙂
Aș minți dacă n-aș recunoaște că m-am gândit la o posibilă continuare… una în care apare și o tigaie… orice gospodărie care se respectă are o tigaie, nu? 🙂 Glumesc. În general îmi plac ideile tale și citesc cu mare interes tot ce publici. Iar dacă, dintr-un motiv sau altul, am ceva de crâcnit, crâcnesc. Doar mă știi. 🙂 No pressure, though. 😀
Mulțumesc, Jo! Chiar și cârcotelile tale sunt plăcute, ca aprecierile! 🙂
Am căutat pe hartă și am găsit că Munții Poiana Ruscă nu sunt unde credeam eu. Sunt munții de lângă Sarmizegetusa, nu din Apuseni cum îmi imaginam…
Inspirație și spor!
M-am documentat și eu înainte, după câte informații am găsit pe internet. Nu am fost niciodată prin zona aceea, de aceea voi apela și la imaginație.
Aleasă mulțămire!
Un început de carte bun. Mă bucură inspirația ta.
Să-ți fie zilele frumoase, Petru!
Sper să ajungă de-o carte, după cum o să-mi fie de ajutor muza.
Toate cele bune, frumoase și sănătoase, Ane!
Ce sa spun draga Petru, o poveste faina, m am lipit pana la sfarsit, si cred ca vor ajunge la tara, cat de frumos este, felicitari pt gandul bun de a te indrepta spre o poveste adevarata!🤗
Mulțumesc frumos pentru măgulitoarea apreciere, dragă Mica! Voi încerca să fiu cât mai realist, chiar și atunci când fantezia o să-și ceară drepturile, așa cum face de obicei când scriu o poveste mai lungă. ❤
blog frumos care rezumă o gravitate imensă, mulțumesc suflet drag 🙏
Mulțumesc, la rândul meu, pentru lectură și aprecieri! O zi binecuvântată!
fii mereu bine în trup, minte și suflet🙏