Adi a fost și mai greu de convins că trebuie să-și lase în urmă pentru totdeauna camera, școala, colegii și orașul. La zece ani e greu să accepți că lumea e nedreaptă și trebuie să plătești pentru judecățile strâmbe ale celor mari. Iar când și-a dat seama că motivele invocate de el nu au efecte concrete în fața hotărârii părinților, a căzut într-o stare de lehamite, ameliorată prin singura activitate pentru care manifesta interes: jocurile de pe telefon, o lume în care erau reguli clare și nimeni nu îl putea nedreptăți.
Cu acest anestezic și-a luat locul în mașină, în acea dimineață de vară cu un soare care se anunța generos și impasibil în fața necazurilor mărunte pe care le au furnicarul de ființe insignifiante. Chiar și Bianca era preocupată mai mult de imaginile și melodiile găsite pe internet, deși gândul la aventura lor de căutare a bunicului necunoscut îi răscolea emoții plăcute. Granița dintre cei doi copii era bine reprezentată de trupul masiv și negru al Maiei, cățeaua dornică mereu de mângâiere și cuvinte de afecțiune. Ea era singura care-i putea întrerupe pe cei doi frați, prin strecurarea capului pe sub mâinile lor, determinându-i astfel să-i ofere atenția meritată. Sanda mesteca vârtos din guma cu gust de zmeură și își lua adio, în gând, de la toate reperele cunoscute pe care le lăsau în urmă. Vasile și-a încălcat promisiunea că nu va mai fuma vreodată și trăgea cu nerv din țigara al cărei fum era absorbit de curentul format între geamurile portierelor din față. Adulții erau în doliu după trecutul care murise pentru ei și nu știau cum să le prezinte condoleanțe celorlalți membri ai familiei, ei înșiși fiind neconsolați.
– Tată, îmi mai dai puțin internet, că mi s-a terminat?, s-a auzit vocea rugătoare a Biancăi.
– Cere-i mamei, că eu am nevoie să consult harta, i-a explicat cu blândețe Vasile. Drumul se îngustează și întâlnim intersecții din care lipsesc indicatoare.
Era bucuros că cineva a spart încleștarea rece a tăcerii, pe care o simțea până pe șira spinării. Își dădea seama că era perceput ca principalul vinovat pentru acest dezastru și nu știa cum să încălzească puțin atmosfera, să insufle speranțe și interes în ce privește viitorul apropiat. De aici și întrebarea pe care a pus-o, adresată fetiței care aștepta să-i fie înapoiat telefonul, dar cu nădejdea că Adi se va lăsa antrenat și el în discuție.
– Știi că Munții Poiana Ruscă sunt foarte căutați de turiști din toată Europa? Iar noi eram atât de aproape și încă nu am avut ocazia să-ți arătăm ce sate frumoase și peisaje de poveste se găsesc în aceste locuri ascunse de păduri seculare.
Bianca aruncă o privire pe geamul din dreapta ei, încercând să surprindă acele frumuseți, dar încă nu i se păru nimic demn să o impresioneze. Singura reacție a constat tot printr-o întrebare:
– Mai avem mult până la Bunicu?
Tata zâmbi dezamăgit, în timp ce mama îi aruncă o privire în care se citea mustrarea, însă el nu mai suporta tăcerea.
– Nu mai e mult, dar o să mergem încet, pentru că drumurile de pe munte nu sunt asfaltate și au gropi. Aveți răbdare, că ajungem noi până diseară, iar dacă vreți să facem o pauză de masă sau de odihnă, nu trebuie decât să ne spuneți. De asemenea, dacă trebuie să iasă Maia pentru pipi.
– Ești sigur că știi unde mergi?, l-a întrebat Sanda, cu evidentă preocupare. Am început să urcăm pe munte, iar localitățile par lipsite de viață.
– Sunt cât se poate de atent la fiecare detaliu. Scrisoarea Bunicului e veche și ștampila puțin lizibilă, dar se poate vedea numele de Poiana… și nu mai știu cum. Câte localități pot fi cu numele ăsta?
– Multe, i-a răspuns femeia. În munții ăștia sunt aproape cincizeci de așezări care au sub o sută de locuitori și încă vreo duzină sunt părăsite. O fi un cătun cu numele de Poiana Ruscă, după muntele pe care e așezat, sau Poiana Soarelui, Poiana Verde, Poiana din Deal și tot așa.
Vasile clătină din cap a neîncredere, în timp ce căuta argumente prin care să-și liniștească familia.
– Nu poate fi vorba de un cătun, ci de o comună cu oficiu poștal, deci cu oameni mai mulți, primărie și tot ce e nevoie pentru a ne informa. Bănuiesc că nu mai e mult până o să apară în fața noastră o pancartă pe care să fie scris numele de Poiana… Atunci vom întreba pe cineva de Bunicul.
Toată lumea voia să creadă că așa se va întâmpla, în timp ce mașina trecea prin sate tot mai mici și prin gropi tot mai mari. Uneori dura câte un sfert de oră până dădeau de câte o așezare semănând a casă pustie, fără semne recente că ar fi locuit vreun om în ea. Departe, pe dealuri abrupte și îndepărtate, se puteau vedea alte construcții din lemn îmbătrânit, dar nimeni nu putea bănui că în ele ar fi vreo viață. O mare bucurie le-a inundat fețele când au văzut un bărbat viguros care cobora la vale, trăgând cu funia de o vacă. Până și Adi și-a scos căștile din urechi, atunci când s-au oprit în dreptul lui pentru ca tata să-i pună câteva întrebări.
– Bună ziua, bade!, l-a salutat cu entuziasm Vasile. Dar de unde vii și încotro mergi cu văcuța?
– Ziua bună, oameni buni!, a răspuns el plin de vervă. Iaca, vin de-acolo și merg încolo.
Au zâmbit cu toții la auzul răspunsului evaziv. Omul era îmbrăcat într-un costum național impecabil, de parcă atunci l-ar fi scos din cutie, iar în pălărie avea o pană faină de păun. Se vede treaba că era și glumeț, iar asta i-a îndemnat pe orășeni la răbdare și înțelegere.
– Foarte adevărată și aproape completă lămurire, interveni Sanda, cu zâmbetul pe buze. Poate ne spui și numele localității ”de-acolo”, pentru ca să știm ce ne așteaptă.
Bărbatul s-a uitat în spate, apoi în față și după aceea la chipurile fiecărui pasager din mașină. Și-a ridicat pălăria de paie, a răsucit-o puțin la 180° și, după ce a reașezat-o pe cap, le-a răspuns cu aceeași notă șăgalnică.
– Nu-i nimic înapoi, în afara urmelor mele și ale Voichiței pe care o duc la târg. Mai bine vă întoarceți, altfel îi pericol să vă prindă noaptea în pustietăți.
Răspunsul în doi peri a început să-l irite pe Vasile, care a încercat să-l testeze cu o întrebare mai simplă.
– Dar cum te cheamă, bade?
– Cum m-a botezat mama de la naștere, cum altfel!
Șoferul s-a încruntat, Sanda și-a arătat mirarea, Adi a zâmbit pentru prima oară în acea zi, iar Bianca a râs pur și simplu.
– Păi bine, om misterios, chiar nu vrei să ne spui nimic concret? Te plătesc, dacă asta vrei, doar să fii explicit cu câteva informații necesare unor turiști care caută o localitate cu numele de Poiana…
– Ei, așa mai vii de-acasă, s-a arătat bucuros de colaborare bărbatul. Dar nu-mi trebuie bani pe cuvinte, ci doar să-mi cumpărați văcuța, ca să fie o afacere cinstită.
– Ce să facem noi cu o vacă pe drumurile astea, omule?, și-a arătat uimirea Vasile. Crezi că o putem lega de mașină, când de-abia urcăm așa?
– Doar nu credeți că puteți merge cu mașina mai departe?, i-a avertizat străinul. La vreo două sute de pași va trebui să coborâți și să o luați pe jos, cu tot ce aveți. Apoi o să intrați în nori, dar Voichița mea știe drumul și v-ar fi de folos. Îmi dați motorul ăsta la schimb și suntem chit.
– Dar știu că ai tupeu, bade, i-a răspuns ironic Sanda. Dacă nu vrei să ne ajuți, mergi în drumul matale și nu ne mai lua peste picior.
Bărbatul a salutat ridicând pălăria, făcând chiar și o reverență, după care și-a continuat coborârea lină. Copiii s-au amuzat din nou, iar Bianca a venit cu o remarcă:
– E atât de drăguț de zici că-i Păcală!
va urma
Păcală, Păcală, dar tare mi-e că a avut mare dreptate şi-n curând rămân cu maşina-n deal 😀
Altfel, chiar aşa vorbesc oamenii pe la ţară, cel puţin pe unde am fost eu. Că de fapt nimeni nu întreabă exact unde merge fiecare, e mai mult aşa, în loc de bună ziua. Şi răspunsul e invariabil,: ia pân’ la vale. 🙂
Ce ți-e și cu copiii ăștia și imaginația lor debordantă! Li se pare că văd personaje din povești pe toate drumurile. 🙂
Noi suntem mai realiști și încercăm în continuare să-l găsim pe Bunic, care trebuie să fie pe undeva. 😉
Eu n-aș fi pornit la drum fără să fac o analiză pe teren înainte. Dar na! Asta e plăcerea în literatură, să te avânți în necunoscut fără să o faci tu însuți. 😀
Ai mare dreptate, pentru că așa fac oamenii prevăzători și cu judecată. Dar vedem și exemple în care persoane de toate vârstele se duc în drumeții la munte, fără să aibă echipamentul necesar sau să cunoască locurile. Noroc cu salvamontiștii. 😉
Scena de final îmi aduce aminte de bancu’ cu tipu’ rătăcind prin deşert, mort de sete, care întîlneşte în cale cîte un vînzător de cravate şi îi refuză pe toţi, pînă ajunge în sfîrşit la o oază unde singura clădire era un cazinou impozant, însă portarul nu l-a lăsat să intre fiindcă acolo cereau ţinută obligatorie iar el n-avea cravată.
În locul lui Vasile eu aş fi dat maşina pe vacă. 🙂
M-ai amuzat cu bancul pe care l-ai amintit și cred că are oarece asemănare cu situația din poveste. 🙂
Și eu cred că schimbul ar fi fost avantajos pentru Vasile și familia lui. 🙂
Un moment chiar am crezut că vor face schimbul!
Mă bucur că am putut returna un pic de amuzament după tot ce am primit de la tine în timp, duminică de duminică. 🙂
Realitatea e un pic mai complicată decît în poveşti, aş putea detalia motivele dar n-are sens acum; să spunem doar că nu era chiar atunci momentul propice pentru acel schimb. 😉
Viaţa are – cel puţin cu unii oameni – un “talent” extraordinar de a le oferi şanse ori lucruri benefice cu mult înainte de vreme, cînd omul nu are (încă) nevoie sau nu le ştie recunoaşte valoarea, ori mult prea tîrziu cînd deja valoarea şi/sau utilitatea le-au fost depăşite de mult. În cazul de faţă se pare că a fost puţin cam prea înainte de vreme. Dar vom vedea, în poveşti există întotdeauna şi o a doua şansă. 🙂
De acord cu dl Dragoș: dacă nu ai șosea, nu ai nevoie de autoturism…
După cum am recunoscut mai sus, și eu sunt de acord cu Dragoș. Știe el să aprecieze o sursă de lapte. 🙂
Eu aș fi optat pentu un măgăruș…
Sau… un cal! Un cal! Loganul meu pentru un cal!!!” 😆
Măgăruși și cai nu erau la ofertă. 🙂
Bine ca au pornit in cautarea bunicii dar se pare cu e asa de usor de gasit mai ales la tara cu drumurile neasfaltate,sa vedem. Interesanta e povestea.O seara frumoasa iti doresc! : )
Cu cât sunt drumurile mai rele, ba chiar imposibil de străbătut cu mașina, cu atât se pot vedea mai multe locuri uimitoare și de neînchipuit. Civilizația ajunge la oamenii munților pe șosele, dacă mai apucă. Să fii iubită și mereu iubitoare, dragă prietenă! ❤
Cred că decât să caute o… Poiană, mai bine întrebau de Poiana în care mai locuiește un bătrân… 🙂
Mai era nevoie și de persoana potrivită pe care s-o întrebe. În pustietatea aia, cu doar un om și o vacă…
gloriously derelict
Keep well
The Fab Four of Cley
🙂 🙂 🙂 🙂
Thank you very much for the appreciation! 🙂
Păcală, Păcală, dar tatăl copiilor e un veritabil Tândală. Cum să pleci la drum cu ăia micii, cu atât de puține informații??!!!
Când te frig degetele, nu-ți mai dai seama unde te arunci ca să scapi de durere. Nu contează nici ce pregătire ai, iar asta s-a dovedit de multe ori. 😉
Povestea “Satului dintre neguri”, mai dureaza sa l gaseasca, asteptam continuarea povestii, probabil cu mai nulte peripetii cred, pana vor ajunge, daca vor ajunge draga Petru la Bunicu!🤗
Multe și grele sunt cărările prin munți și păduri, dar cu atât mai spectaculoase. Mai ales când e vorba de o poveste. Mulțumesc pentru lectură, dragă Mica! ❤
După atâția ani, în care nu și-au vizitat bunicul, se merită puțină aventură mai nepoftită 🙂
Posibil să fie drumul mai lung și anevoios, iar mașina să fie lăsată🙂
Seară frumoasă Petru! 🤗
Pe la noi poate fi greu drumul și către un sat de la șes, darămite dacă e vorba de o așezare situată pe cărări de munte. Pe de altă parte, tocmai acesta e farmecul: de a trăi în liniște, departe de lumea stresată și stresantă. 🙂
Să fii iubită, Ileana! ❤
Draga Petru, am lipsit cam de mult timp din peisaj si acum revin si citesc…deja m-a captivat povestea ta si sunt nerabdatoare sa vad ce urmeaza. 🙂 PS. bine te-am regasit!
Mare și plăcută surpriză mi-ai făcut prin revenirea ta în blogosferă, dragă Ileana! Sper să fie de durată și să mai călătorim alături de tine! 🙂
Mă bucură și mai mult alegerea să lecturezi din povestea poveștilor și nădăjduiesc să fie pe placul tău până la final.