Chemarea naturii

Mă cheamă izvorul cu susur subțire,
Să-i văd limpezimea, precum de cristal,
Cu trup de șerpoaică, un vers de iubire
Și forța din praguri pulsând în aval.

.
00039392_detail

.
Mă cheamă pădurea cântându-mi în strună,
Să-i merg pe cărare cu ramul de mână,
Vrăjit de mireasma de lemn neînceput,
Ostoit de dorul pe care l-am avut.
.
Mă cheamă câmpia cu valuri de flori,
Să-i văd frumusețea în mii de culori,
S-o pieptăn cu pasul, să-i strâng bogăția,
Căci, vara, de aur e plină câmpia.
.
Mă cheamă lacul lin, cu clipocit de șoapte,
Să-mi soarbă privirea, la început de noapte,
Cu vântul ce adie, născând gingașă undă,
Regretele din suflet, ‘cercând să mi le-ascundă.
.
Mă cheamă muntele spre piscuri mărețe,
Mă-ndeamnă spre ceruri, să sorb frumusețe
Și singur în vârfuri, stăpân ca un rege,
A lumii priveliști să-ncerc a-nțelege.
.
Mă cheamă natura la sânul ei de mamă,
De felul cum am protejat-o să dau samă,
Plecându-mă în poală-i am să-i cer iertarea,
Sperând că o să-mi dea și binecuvântarea.

Toamna Bloggerilor

Participă la campania Toamna Bloggerilor până pe 15 Octombrie și căștigă premii în valoare de peste 15.000 lei!

Până pe 15 Octombrie te poți înscrie în Campania Toamna Bloggerilor, cu blogul sau blogurile tale care respectă cerințele fiecărui concurs în parte (verifică cerințele fiecărui concurs, pentru a afla la care dintre acestea poți participa cu blogul tău).

Toamna-Bloggerilor1-360x138

Foarte important – Ce trebuie să faci pentru a participa la campania Toamna Bloggerilor: Pentru a te înscrie în competiție trebuie doar să ai un blog care să respecte cerințele fiecărui concurs, să scrii articole și să le înscrii în formularul corespunzător fiecărui concurs în parte.

Foarte important: Bloggerii care se înscriu până pe 21 Septembrie la cel puțin 5 campanii Toamna Bloggerilor pot câștiga o tabletă Serioux Vision X de 7 inci în următorul mod: reprezentanții sponsorilor jurizează articolele înscrise până pe 21 Septembrie, la ora 23:59, iar bloggerul care a participat la minim 5 campanii până la acea dată și obține cea mai mare medie a notelor căștigă tableta! Se vor lua în calcul cele mai bune 5 note acordate la articolele scrise, pentru media generală.

Campania Toamna Bloggerilor 2014

Campania Bocris

– Tabletă Asus FonePad 7 cu 3G, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Smartphone Prestigio MultiPhone Dual Sim, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Cameră Foto Digitală Canon IXUS 132 16 MP Zoom optic 8x, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania CadouriAltfel

Participă și poți câștiga unul dintre următoarele premii:

– Voucher de cumpărături de pe http://www.cadourialtfel.ro în valoare de 300 RON, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– voucher de cumpărături de pe http://www.cadourialtfel.ro în valoare de 200 RON, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– voucher de cumpărături de pe http://www.cadourialtfel.ro în valoare de 100 RON, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

* Toți bloggerii participanți la campanie, care scriu minim un articol despre Cadouri Altfel au 5% discount la cumpărături (o comandă), mai puțin produsele aflate la promoție.

* Toți bloggerii participanți la campanie, care scriu minim două articole despre Cadouri Altfel au 10% discount la cumpărături (o comandă), mai puțin produsele aflate la promoție.

Notă: Câștigătorii primelor trei locuri vor putea beneficia de voucherul aferent și de discount în două comenzi diferite. Voucherele și discounturile nu se cumulează.

* Pentru bloggerul care va câștiga locul I, există posibilitatea de a deveni „Ambasador de brand” pentru CadouriAltfel, calitate care va presupune colaborarea cu magazinul nostru online în campanii dedicate.

Campania Imperator

Participă și poți câștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Voucher de 500 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Voucher de 300 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Coucher de 200 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania Oringo

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 2 premii:

– Telefon mobil Samsung Galaxy Fresh S7390, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Tabletă Prestigio MultiPad Ultra 7.0”, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

Campania CautCeas

Participă și poți câștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Ceas Casio Edifice în valoare de 677 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Ceas Casio Edifice în valoare de 659 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Ceas Casio Sport în valoare de 308 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania Ceasuri-Pro.ro

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Ceas la alegere, în valoare de cel mult 400 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Ceas la alegere, în valoare de cel mult 300 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Ceas la alegere, în valoare de cel mult 200 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania Florăria Mobila

Participă și poți câștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Suma de 400 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Suma de 200 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Voucher de 30% reducere pentru o comandă din magazinul Florăria Mobila, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania Logo1

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Suma de 400 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Suma de 200 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Suma de 100 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania Mylash.ro

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Voucher de 400 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Voucher de 300 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Voucher de 200 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania nJoy

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Tabletă Devi B700, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Tastatură GMK310, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Tastatură CMK120, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania Photofancy

Participă și poți câștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Voucher de 500 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Voucher de 250 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Voucher de 100 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania PutereaPlantelor.ro

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– Voucher de 300 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– Voucher de 200 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– Voucher de 100 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Campania OnlineParfum.ro

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 3 premii:

1. Voucher de 200 lei, pentru cel mai apreciat articol de către juriu

2. Voucher de 200 lei, pentru cel mai promovat articol pe rețelele sociale (articolul care are cele mai multe semnale sociale – promovări pe rețelele sociale Facebook, Twitter, Google Plus – conform Zelist Monitor)

3 Voucher de 100 lei, pentru bloggerul care generează cele mai multe comentarii pe site-ul magazinului Onlineparfum.ro, sau pe pagina de Facebook a site-ului Onlineparfum.ro – https://www.facebook.com/OnlineParfum.ro?sk=reviews

Campania EchipamenteSki.ro

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele 2 premii:

– Husă ski Fischer, pentru cel mai apreciat articol de către juriu

– Geantă clăpari Fischer, pentru articolul cu cele mai multe comentarii generate pe site-ul EchipamenteSki.ro și pe rețelele sociale

Campania Kaki.ro

Participă și poți căștiga unul dintre următoarele premii:

Voucher de 400 lei, prima poziție

Voucher de 300 lei, a doua poziție

Voucher de 200 lei, a treia poziție

Locurile 4-14: tricouri de acest tip: http://www.kaki.ro/produse/tricou-promotional-kaki-ro.php

Campania SmartProtection

Bloggerii plasați pe primele 3 locuri primesc următoarele premii:

Locul 1: 250 lei și două produse de pe SmartProtection la alegere

Locul 2: 150 lei și două produse de pe SmartProtection la alegere

Locul 3: 100 lei și două produse de pe SmatProtection la alegere

Campania BidBond

Participă și poți câștiga unul dintre următoarele 3 premii:

– 250 lei, pentru bloggerul clasat pe prima poziție

– 150 lei, pentru bloggerul clasat pe a doua poziție

– 100 lei, pentru bloggerul clasat pe a treia poziție

Perioada de desfășurare

Concursul se desfășoară în perioada 7 Septembrie – 15 Octombrie

Fiecare participant se poate înscrie cu cel puțin unul sau cel mult patru articole în fiecare campanie individuală. Fiecare campanie individuală are propriul său regulament și propriul sponsor. Fiecare campanie este jurizată individual, de către fiecare sponsor în parte, care acordă note de la 1 la 10 (cu zecimale, pentru o mai bună departajare) fiecărui articol participant. Notele se vor acorda imediat după încheierea perioadei de înscriere a articolelor în campaniile individuale, adică în perioada 16 Octombrie – 24 Octombrie. Câștigătorii vor fi anunțați pe 25 Octombrie.

Regulament

Bloggerii înscriși în Concursul Toamna Bloggerilor pot alege la ce campanii participă (un blogger poate participa la o singură campanie, la cinci, zece sau la toate campaniile), însă cei care se înscriu la minim 75% dintre campanii au parte de multe beneficii. Toți participanții care se înscriu la minim 75% din campanii au șansa de a câștiga una dintre cele două tablete oferite bloggerilor ocupanți ai primelor două locuri în Clasamentul concursului Toamna Bloggerilor, unul dintre cei doi mouse-uri wireless Logitech Zone Touch, oferite bloggerilor ocupanți ai locurilor 3 și 4 ai clasamentului sau unul dintre cele 6 stick-uri de memorie acordate bloggerilor ocupanți ai locurilor 5-10 în Clasamentul Toamna Bloggerilor!

Foarte important: Bloggerii care se înscriu până pe 21 Septembrie la cel puțin 5 dintre campaniile Toamna Bloggerilor pot câștiga o tabletă Serioux Vision X de 7 inci, în următorul mod: reprezentanții sponsorilor jurizează articolele înscrise până pe 21 Septembrie, la ora 23:59 inclusiv, iar bloggerul care a participat la minim 5 campanii până la acea dată și obține cea mai mare medie a notelor, câștigă tableta!

Foarte important: Dacă un blogger participă la o singură campanie, poate câștiga oricare din premiile aferente acelei campanii. Toate linkurile din articolele înscrise în concurs trebuie să fie de tip „dofollow”. Articolele care cuprind linkuri de tip „nofollow” nu sunt luate în calcul pentru jurizare.

Clasamentul concursului Toamna Bloggerilor se realizează în funcție de notele primite de la fiecare sponsor în parte. Fiecare sponsor va acorda note de la 1 la 10, fiecărui articol participant. Notele vor avea zecimale, astfel că lupta va fi foarte strânsă. Primii 2 bloggeri din clasamentul Toamna Bloggerilor (în urma adunării notelor primite de la advertiserii din cadrul fiecărei campanii individuale) vor primi câte o tabletă. Bloggerii clasați pe pozițiile 3-4 primesc câte un mouse wireless Logitech Zone Touch, iar ocupanții locurilor 5-10 primesc câte un stick de memorie.

Un blogger se poate înscrie cu minim un articol și cel mult patru, la o singură campanie. Premiile fiecărei campanii individuale vor fi acordate de către sponsori, în termen de 45 de zile de la finalizarea jurizării. Dacă noi sponsori se vor alătura Concursului Toamna Bloggerilor, unele campanii vor fi lansate mai târziu, însă înainte de 1 Octombrie. Perioada de lansare a campaniilor este cuprinsă între 7 Septembrie – 1 Octombrie.

Un blogger se poate înscrie cu minim unul și cu maxim patru articole. Sponsorul jurizează fiecare articol în parte și acordă o notă de la 1 la 10 (cu zecimale), fiecărui articol. Articolul cel mai bine notat (dacă bloggerul scrie mai mult de un articol pentru o campanie), din cadrul fiecărei campanii individuale, intră în calcul pentru clasamentul Concursului Toamna Bloggerilor.

Premii

Pentru a câștiga un premiu în cadrul unei campanii individuale, un participant trebuie să scrie minim un articol și maxim 4  articole în cadrul acelei campanii. Sponsorul fiecărei campanii în parte va juriza fiecare articol participant. Se vor acorda atât premii în cadrul fiecărei campanii individuale, cât și premii în tablete și premii în gadget-uri bloggerilor clasați pe primele 10 poziții ale clasamentului Toamna Bloggerilor.

Cei interesați sunt invitați să acceseze articolul de pe Blogatu. ro: http://blogatu.ro/2014/09/participa-la-campania-toamna-bloggerilor-pana-pe-15-octombrie-si-castiga-premii-in-valoare-de-peste-15000-lei.html

Aproape totul despre cafea (ultima parte)

Secretul specialiștilor

Barmanul este trendsetter. El trebuie să știe ce e la modă, ce se bea, cum să te îmbraci. E important să știe să facă o cafea pentru a oferi calitate. Dacă barmanii nu sunt specializați, nici consumatorul nu va avea cultură de bar și nu va ști ce să consume.

Cât de caldă trebuie să fie spuma de la cappuccino

Pentru a face desene în cafea ai nevoie de 10 secunde. Trebuie să montezi crema corect pentru cappuccino, spuma ajunge la 70 de grade Celsius.

Secretul cafelei bune: să fie măcinată pe loc

Cum poate fi preparată o cafea perfectă la ibric, acasă: temperatura apei trebuie să fie între 92 și 96 grade Celsius, pentru că, dacă fierbe, va altera gustul cafelei. La 150 ml de apă se pun o linguriță și jumătate de cafea și se mestecă ușor, cu flacăra aragazului stinsă. Iată cum poți să faci din cafeaua ta o operă de artă:

images-in-coffee-11

Citate celebre despre… cafea!

* A bea este omenesc, a bea cafea este divin

* În spatele fiecărei femei de succes stă destul de multă cafea (Stephanie Piro)

* Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea (proverb turcesc)

* Ciocolata, bărbații, cafeaua, unele lucruri trebuie să fie cât mai bogate.

* Cred că dacă aș fi femeie aș folosi cafeaua ca parfum (John Van Druten)

* Ce dulce e cafeaua! Mai drăgăstoasă decât o mie de săruturi, mai dulce decât vinul muscat Johann Sebastian Bach (Cantata Cafelei)

* Nicio cafea nu poate avea gust bun dacă nu bucură mai întâi nările cu o aromă dulce (Henry Ward Beecher)

* Cafeaua fără cofeină este invenția diavolului

* Nimeni nu poate înțelege adevărul până când nu gustă din dulceața cafelei (Șeicul Abd-al-Kadir)

* În clipa în care te pregătești să bei o ceașcă de cafea fierbinte și tare, șeful îți va cere să faci ceva care durează exact până în clipa în care cafeaua s-a răcit.

* Cafeaua este băutura care te adoarme dacă nu o bei (Alphonse Allais)

Reflecții despre cafea… sau… Cafeaua – văzută de Alexandra la vârsta de 5 ani și 2 luni

1. Cafelele sunt super delicioase dacă le bei cu zahăr.

2. Cafeaua e cea mai bună băutură din lume, dacă o guști.

3. Iubesc cafeaua pentru că este foarte bună, pentru că toată lumea pune niște ingrediente bune în ea.

4. Cafeaua este foarte bună pentru că toată lumea are grijă ca ea să fie delicioasă.

5. Cafeaua este foarte bună dacă are scorțișoară!

6. Boabele de cafea sunt maro și câteodată negre.

7. Mama bea cafeaua cu zahăr și o savurează cu plăcere, alături de țigară.

și acum… o pauză de cafea meritată din plin!!!!!!

cafea-cu-dragoste_de189a4e14923a

O ceașcă de cafea împărțită cu prietenii este fericire gustată și timp bine petrecut.

(sfârșit)

după Mariana Vinereanu

7 dintre cele mai psihopate iubite

Curiozități despre oameni: 7 dintre cele mai psihopate iubite

De la iubita care i-a aruncat în aer penisul prietenului ei, până la cea care i-a retezat limba, întâlnește 7 dintre cele mai nebune și răzbunătoare iubite!

Dominique Fischer: tatuatoarea care și-a sculptat numele cu un cuțit pe iubitul ei, în timp ce el dormea

psihopate-celebre-1

O aventură de o noapte l-a costat așa de mult pe Wayne Robinson, care a fost rănit de iubita sa Dominique Fisher, aceasta exagerându-și talentul în arta tatuajelor, și nu numai pe corpul acestuia. După ce s-au cunoscut într-un bar de noapte din Blackpool, aceștia au băut și s-au drogat până nu au mai știut de ei; toate au fost bune și frumoase până dimineață, când, trezindu-se, Wayne a văzut că avea pe brațul drept crestat „Dominique”. Ca și când nu ar fi fost îndeajuns, pe spate avea crestată o stea, iar pe brațul stâng multiple tăieturi.

Tatuatoarea a declarat că domnul Robinson a fost de acord să se tatueze în seara precedentă, însă acesta nu a confirmat spusele ei. Se pare că a fost așa de beat și drogat încât nu a simțit absolut nimic. Din nefericire pentru el, va rămâne cu cicatrice toată viața, neavând banii necesari pentru o operație cu laser de îndepărtare a cicatricilor.

Tatiana Bastos: Femeia care și-a înjunghiat fostul iubit pentru că a refuzat să facă sex cu ea

psihopate-celebre-2

Muncitorul britanic Ricardo Morias este un mascul feroce, sau era. După ce a părăsit-o pe Tatiana Bastos și și-a găsit altă iubită. Se pare că aceasta nu a putut trăi fără „obiectul” lui, așa că l-a urmărit când a ieșit de la muncă și, sărind în mașina lui, a început să-i facă avansuri sexuale. Fiind refuzată, s-a supărat și l-a înjunghiat chiar în ce avea omul mai de preț. De asemenea, a fost amenințat cu moartea, atât el cât și iubita lui. Reușind să scape, a ajuns în cele din urmă la spital, cu organul atârnând doar într-o pieliță. Bastos a fost acuzată de vătămare corporală gravă și a fost condamnată la 32 luni de închisoare.

Kira V.: Rusoaica ce a aruncat în aer organele genitale ale prietenului ei, cu petarde

psihopate-celebre-3

O femeie din Rusia a devenit atât de supărată de vestea că prietenul ei intenționează să o părăsească, încât a legat mai multe petarde la penisul lui și le-a dat foc. Victima de 33 de ani, identificat ca fiind Alik D., a trăit cu această femeie, pe nume Kira V., timp de aproximativ doi ani, dar când aceasta din urmă a început să-i sugereze să se căsătorească, bărbatul a refuzat și a spus că mai degrabă ar reveni la prima sa soție, cu care are deja un fiu. Când Alik a început mutarea, Kira i-a cerut o ultimă cină de rămas bun. După o masă copioasă și consum exagerat de alcool, Alik a adormit. Prietena i-a legat mai multe petarde în jurul organului genital și le-a explodat. Ajuns la terapie intensivă, medicii abia au reușit să îl mențină în viață.

Kristina Pongracz: Și-a bătut iubitul în vârstă de 77 de ani cu propriul baston

psihopate-celebre-4

Kristina Nikole Pongracz – o domnișoară sexy în vârstă de 28 de ani, din Goode, Virginia, îl avea iubit pe William Herchenrider – 77 ani și cu baston pentru a se putea deplasa. Când „porumbeii” au plecat la moșia celui din urmă, poliția a primit o sesizare cu privire la o ceartă conjugală. La sosirea acestora la reședință, aceștia au găsit dormitorul plin de sânge și pe cei doi căzuți unul lângă celălalt. Se pare că Pongracz, după ce a consumat mai mult alcool, s-a hotărât să își verse nervii pe iubitul ei, lovindu-l de nenumărate ori chiar cu bastonul lui, până a leșinat. Herchenrider a supraviețuit după bătaia primită și va putea să își viziteze „iubita” cât timp aceasta va fi după gratii.

Lisa Marie Coker: adolescenta care a stricat nunta fostului ei iubit, înarmată cu o rangă și o lamă de ras

psihopate-celebre-5

Lisa Marie Coker, o tânără de 19 ani, a fost arestată după ce a stricat ceremonia de primire a invitaților la nuntă a fostului ei prieten. Proaspătul cuplu, fiind prea ocupat cu organizarea, au pus-o pe mama mirelui, Gail Hosey, să întâmpine oaspeții, timp în care la ușă apare Coker, cu unele cadouri mai puțin obișnuite. Fiind refuzată și neprimită la nuntă, aceasta s-a supărat și a atacat-o cu ranga pe mama mirelui. După ce au reușit să îi ia ranga, totul s-a transformat într-o păruială zdravănă, iar mama mirelui a fost tăiată cu lama. În cele din urmă au reușit să o imobilizeze pe scandalagioaică, iar Gail Hosey a fost transportată la spital, având nevoie de 16 copci. Coker a fost reținută și condamnată la închisoare pentru vătămare corporală gravă, port de armă albă și disturbarea liniștii publice.

Iubita unui dependent de Warcraft i-a șters acestuia toate conturile de pe acel site

psihopate-celebre-6

Puține lucruri pot determina o persoană să spargă electronice scumpe într-un acces de furie, pur și simplu necontrolat. Având însă o iubită care îți șterge toți eroii de level 80 de la Word of Wacraft, în timp ce tu pleci după țigări, la magazin, cu siguranță este posibil. Nefiind suficient, iubita s-a gândit că ar fi interesant să se și filmeze în momentele de furie oarbă.

psihopate-celebre-7

O femeie a mușcat limba iubitului ei după ce i-a cerut să o sărute de ziua ei. Tracy Davies și-a înfipt dinții în Mark Coghill, după ce i-a spus că îl iubește. Domnul Coghill, în vârstă de 45 ani, care și-a întâlnit jumătatea, pe Tracy Davies, prin intermediul unui ziar de anunțuri matrimoniale, a privit cum o parte din organele lui sunt scuipate pe jos. Medici nu au reușit să îi coasă limba la loc, de frica unei infecții, iar domnul Coghill va trebui să trăiască de acum înainte fără o treime din limbă.

Aproape totul despre cafea (CXVI)

Zodiac European – Horoscop Distractiv

Ce cafea preferă?

Crezi sau nu… astrele au ceva de zis în legătură cu gustul fiecăruia pentru cafea. Află din timp ce cafea să-i comanzi prietenului tău data viitoare când ieșiți la cafenea.

Berbec – Primul la rând, trei doze de espresso și berbecul și-a văzut de drum.

Taur – Cappuccino – simplitate înfășurată în lux pentru stăpânul lumii materiale.

Gemeni – Cafea dublă cu lapte, jumătate decofeinizată, jumătate normală.

Rac – Comodul Rac se simte perfect cu o mocca, tot confortul unei cacao.

Leu – Macchiato. O prezentare grozavă cu destul avânt pentru întreg grupul.

Fecioară – Precizia este pe primul loc. Fecioara preferă Caffe Americano.

Balanță – Balanța își găsește echilibrul într-o Café au Lait.

Scorpion – Optează pentru întreaga senzualitate a unei Breve Latte.

Săgetător – Un caramel rece cu lapte sună bine pentru el.

Capricorn – Întotdeauna eficient, el găsește că un mic espresso își face treaba.

Vărsător – Un ceai natural de zmeură este o alternativă răcoritoare pentru cafea. Depășește limitele societății moderne, dovedind cafeina inutilă.

Pești – Într-o bună zi, ceaiul va înlocui cafeaua definitiv și Peștele va fi deasupra tuturor.

Cu zodiile la Cafea

Una dintre cele mai vechi metode de „comunicare”, fără îndoială, este o banală invitație la cafea. Un studiu recent, la care au participat peste 18 mii de persoane, relevă faptul că între preferințe și personalitate există o strânsă legătură. În acest sens, se pot observa 7 tipuri de personalitate, pe care vă invităm să le citiți, împreună cu 12 invitați de seamă…

* Dacă partenerul comandă o cafea tare. Acești oameni tind să fie responsabili, ambițioși și agresivi. Independenți și pragmatici în relații, va fi o provocare să scoți la suprafață latura lor romantică.

* Dacă partenerul comandă cafea cu lapte. Aceste persoane sunt foarte relaxate, liniștite. Sunt oarecum tradiționaliști în relații și se simt confortabil în rolurile lor tipice (bărbatul plătește nota, deschide ușa femeii, etc.)

* Dacă partenerul comandă o cafea mocca sau ciocolată caldă. Dacă a comandat acest tip de băutură înseamnă că te afli în fața unui romantic căruia îi place să fie îndrăgostit. Ține minte că uneori sunt foarte temperamentali și nu te poți baza pe ei.

* Dacă partenerul comandă o cafea mocca / băutură de ciocolată rece. Spontane, aceste persoane sunt foarte seducătoare și preferă surprizele și creativitatea în ceea ce privește întâlnirile. Dacă îți dorești o relație pe termen lung, nu uita că pentru ei viitorul înseamnă 5 minute începând din acest moment.

* Dacă partenerul preferă combinații de ceai, lapte, cafea și alte ingrediente. Deseori stresați și nerăbdători, aceste persoane au tendința de a fi mai reținute și timide în relații. Așa că va trebui să faci tu prima mișcare.

* Dacă partenerul comandă Cappuccino / Frappe. Plini de ambiție și optimism energic, aceste persoane dau totul – inclusiv în relații. Câteodată sunt foarte entuziaști și exagerează. Din acest punct de vedere, au nevoie de un partener care să îi înfrâneze.

* Dacă partenerul comandă produse decofeinizate. Aceste persoane sunt mai mult discipoli decât lideri. Sunt persoane care acordă sprijin partenerilor și devin serioase când vine vorba de viață, dragoste și carieră.

Designul cănilor de cafea

Producerea porțelanurilor a fost încă de la început tratată ca o artă și multe muzee ale lumii au porțiuni dedicate acesteia.

Este celebru deja porțelanul chinezesc, fiind unul dintre cele mai apreciate porțelanuri din lume. Obiectele din porțelan erau pictate cu plante, motive florale, dragoni, scene de viață, sau erau simple, în funcție de regiunea din care proveneau. De exemplu, în regiunea Zhejiang se mai fabrică încă un porțelan cunoscut sub numele de celadon, nume dat de francezi. Celadonul este un porțelan de culoare verde, strălucitor, din care se lucrează forme simple, fără să fie pictate. Primele fabrici de porțelan european au fost deschise în Anglia și Franța, în secolul XVI.

În Anglia, fabricarea porțelanului a cunoscut o înflorire destul de mare la sfârșitul secolului XVII și era puternic influențat de porțelanul chinezesc. Fiecare fabrică de porțelan avea un semn distinctiv, de exemplu multe fabrici foloseau ca marcă, pe lângă culori și modele, marginile și toartele aurite la ceșcuțe și farfurii.

Cănile s-au diversificat atât de mult, încât ne dau impresia că sunt concepute pentru a se adresa fiecărui tip de personalitate. De exemplu, cănile din metal sunt preferate de bărbații care vor ceva simplu și de efect, cănile cu mesaje vesele inscripționate sau cu caricaturi sunt întâlnite mai ales la birou.

Cănile de cafea se găsesc într-o mulțime de forme și materiale. De la ceștile din carton, până la cele din sticlă, diversitatea lor pare infinită. Varietatea cănilor s-a dezvoltat odată cu combinațiile de cafea, cu lapte, frișcă, băuturi alcoolice, înghețată etc. Astfel, pentru caffefrappe-uri designul cănilor s-a stilizat, cănile transformându-se în pahare de sticlă groasă cu picior sau pahare foarte înalte, cu toartă sau fără.

Cea mai mare cană de cafea

În Statele Unite a fost construită, de curând, cea mai mare cană de cafea din lume. Aceasta are 2,5 metri înălțime și poate conține 7.608 litri din băutura cu efect energizant sau 32.160 de cești cu o dimensiune normală, relatează newslite.tv.

303717_197982400334769_90644929_n

Coffe Art sau arta în cafea

Cred că ai avut ocazia să vezi la un moment dat poze (și poate, unii mai norocoși, chiar în realitate) cu tot felul de desene și figuri interesante realizate în ceștile de cafea. Ei bine, aceasta este Coffe Art sau Latte Art, și adevenit un curent artistic apreciat nu numai de către iubitorii de cafea.

96

Barista

Ce este de fapt un barista? Barista este un barman de băuturi pe bază de cafea. Barista este persoana care învață toate secretele cafelei. Pentru a deveni un barista, ai nevoie de o mulțime de studii și multă, multă practică. Evaluarea unui barista cuprinde aspecte complexe precum: temperatura și culoarea cafelei, consistența cremei de lapte pentru cappuccino, echilibrul gustativ între ingrediente, paharul folosit și multe alte detalii.

Există 2 metode de a realiza artă în cafea. Prima metodă presupune realizarea de modele prin turnarea laptelui în espresso. Această metodă se numește free pour latte art. Cele mai populare desene sunt forme de spirale, frunze sau inimioare.

A doua metodă presupune desenarea cu ajutorul unui instrument în formă de stilou, folosind frișca sau ciocolata, folosirea unor șabloane și presărarea de diverse prafuri (scorțișoară, zahăr, etc.). De obicei se lucrează pe caffe latte datorită proporției de cafea, lapte și spumă, ceea ce ușurează realizarea desenelor, cu toate că se pot realiza ornamente de acest fel și pe cappuccino sau alte băuturi pe bază de cafea.

(va urma)

după Mariana Vinereanu

De ce se îngrașă femeile după căsătorie

Femeile se îngrașă în primul an după căsătorie. În medie, ele iau în greutate 2 kg în primele 6 luni de la nuntă, dar unele se pot îngrășa mult mai mult, chiar 9 kg.

mireasa

Cercetătorii de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, au verificat greutatea mai multor femei, înainte și după căsătorie. La studiu au participat 350 de mirese, care au fost recrutate pentru cercetare la un târg de nunți.

După șase luni de la nuntă, femeile se îngrășaseră în medie cu 2 kg, dar cele care se străduiseră să slăbească înainte de fericitul eveniment luaseră mult mai mult în greutate, chiar și 9 kg. Interesant este că una dintre mirese a recunoscut că o rudă sau chiar iubitul o sfătuise să slăbească înainte de nuntă.

Cele care au încercat, dar nu au reușit acest lucru, s-au îngrășat cel mai mult – aproximativ 9 kg. Cele care totuși au slăbit, special ca să arate bine în rochia de mireasă, s-au îngrășat ulterior cu 4,5 kg.

Cercetătorii cred că acest fenomen apare din cauza unei diete mult prea relaxate și a lipsei de motivație, femeile știind că nu mai trebuie să mai fie pregătite pentru vreo ședință foto importantă.

Sursa: Daily Mail

Aproape totul despre cafea (XV)

Scoaterea petelor de cafea

Scoaterea petelor proaspete de cafea se face cu apă caldă și detergenți. Petele vechi se tamponează cu glicerină, apoi cu apă caldă și în final cu apă oxigenată. Se poate încerca și presărarea de sare de bucătărie peste pata umezită. Petele de cafea au o culoare caracteristică maro – gălbuie, până la maro – închis.

* În cazul mătăsii colorate, se poate încerca îndepărtarea petelor cu o soluție de acid lactic 5%, după care se spală bine cu apă.

* Petele de pe țesăturile de in, bumbac sau mătase artificială se curăță cu hipoclorit de sodiu. Dacă soluția decolorează țesătura sau dacă pata se află pe lână sau mătase naturală, se clătește bine porțiunea cu apă rece și apoi se aplică o soluție de apă oxigenată 3%, după care se spală cu multă apă.

De ce se degradează cafeaua

După prăjire, cafeaua se menține proaspătă și își păstrează calitățile în jur de 2 săptămâni. De ce se întâmplă asta?

Aerul, umezeala, căldura și lumina

După prăjire, boabele de cafea trec prin procese chimice naturale, de degazificare, ce durează 3 zile. Aerul, umezeala, căldura și lumina afectează toate aceste procese. Expusă la o cantitate mare de aer (într-un recipient neacoperit), cafeaua se oxidează, ceea ce duce la degradare, pierderea calității și a gustului. Dacă intervine și umiditatea (în cazul păstrării în frigider sau congelării), cafeaua își pierde foarte mult din aromă. La fel, căldura și lumina prea puternică, accentuează degradarea.

Boabe sau măcinată?

Cafeaua măcinată își pierde prospețimea mai repede decît boabele. Acest lucru se întâmplă în primul rând datorită faptului că prin măcinare se mărește suprafața exterioară afectată de procesul de oxidare, și deci se mărește și viteza de degradare. De aceea, pasionații de cafea cu adevărat pretențioși își macină singuri cafeaua, chiar înainte de a o prepara.

Cum trebuie păstrată cafeaua

Adevărul este că nu există nicio metodă foarte bună de păstrare a cafelei. Până la urmă și cafeaua este un aliment și de aceea trebuie să fie preparată și consumată cât este încă proaspătă, pentru a te bucura la maxim de calitățile ei.

Perioada maximă în care cafeaua se poate păstra proaspătă este de aproximativ 2 săptămâni din momentul în care a fost prăjită. În cazul cafelei preambalate, considerând că a fost ambalată și vidată la scurt timp după prăjire și măcinare, se pot considera 2 săptămâni de la deschiderea ambalajului. În cazul cafelei vrac, trebuie să aveți grijă, pentru că, de obicei nu se știe cu cât timp în urmă a fost prăjită. Dacă aveți un magazin local specializat, care își prăjește singur cafeaua, atunci e ok, dar sfatul meu e să nu cumpărați cafea vărsată din supermarket-uri sau magazine la care nu știți proveniența și termenul de valabilitate al acelei cafele.

Cafeaua își pierde aroma foarte repede, indiferent dacă este sub formă de boabe întregi sau măcinate. Boabele întregi prăjite se păstrează în containere sigilate, în locuri răcoroase cu umiditate scăzută. Dacă vreți să le păstrați mai multă vreme, puneți-le în recipiente vidate și înghețați-le, cel mult trei luni. Și cafeaua proaspăt măcinată poate fi păstrată la frigider, tot într-un container sigilat.

Dacă este posibil, ca să obțineți o cafea aromată, măcinați boabe în fiecare zi, deoarece cafeaua măcinată își pierde aroma după doar două zile. Cea mai bună metodă de păstrare a cafelei în această perioadă este într-un recipient etanș. Aerul este inamicul cafelei. De asemenea, recipientul trebuie păstrat într-un loc răcoros și întunecat, unde nu există variații mari de temperatură.

Cafeaua nu trebuie păstrată lângă o sursă de căldură, dar nu este nevoie nici de măsuri extreme, cum ar fi frigiderul sau congelatorul. Mulți consideră că păstrând cafeaua în frigider, aceasta se menține proaspătă mai mult timp. Din contra, frigiderul poate avea mai degrabă efecte negative asupra cafelei, dacă aceasta nu este păstrată în recipiente etanșe. În primul rând că alimentele păstrate în frigider se deshidratează și astfel cafeaua se usucă excesiv sau și mai rău, poate absorbi diverse mirosuri de la alte alimente ce îi vor altera iremediabil gustul.

fotografii-de-toamna_la-o-cafea

Termen de valabilitate la cafea

Cafea boabe la 1 kg – termen de valabilitate = 14 luni-18 luni

Cafea la cutie – nedesfăcută: până la 2 ani; desfăcută: maxim 1 lună, într-un mediu rece (frigider). În general, termenul de valabilitate este de 2 ani de la data fabricației.

ȘTIAȚI CĂ… (despre cafea)

… pigmentul cafelei e unul dintre cei mai puternici și mai persistenți dintre toți pigmenții naturali alimentari? Curățarea petelor de cafea se face cât mai repede posibil, deoarece uneori poate deveni de neînlăturat. Înlăturarea petelor de cafea poate fi uneori foarte grea, inclusiv de pe inox. Deci atenție la paharul de cafea, pentru că pătează!!!

… dintre băuturi, nu doar cafeaua conține cantități ridicate de cofeină? Sunt alte băuturi care chiar o întrec! O doză de băutură tip Cola conține 60 mg cofeină, o doză de băutură energizantă conține 80 mg, o ceașcă cu ceai negru – 50 mg, iar o ceașcă cu ceai verde – 10 mg.

… dacă îți freci mâinile cu zațul de la cafea, scapi garantat de mirosul de usturoi, ceapă și orice alt miros puternic care se impregnează în pielea palmelor tale?

… dacă consumi mai mult de 3 cești medii de cafea pe zi, devii dependentă? Spre deosebire de obișnuință, dependența are efecte neplăcute: gastrită, migrene, anxietate, iritabilitate, palpitații. În plus, atunci când vei avea cu adevărat nevoie să te revigorezi cu o cafea, organismul nu va mai răspunde absolut deloc, fiind mult prea obișnuit cu acest lichid.

…. Știați că putem detecta cinci gusturi de bază? Patru sunt foarte familiare: gustul dulce, acru, amar și sărat. Al cincilea e mai familiar în Asia și mai puțin în Vest, se numește UMAMI și e gustul glutamatului monosodic.

… Celebrul compozitor Johann Sebastian Bach compune în 1732 o cantată în cinstea cafelei, prin intermediul căreia lăuda calitățile acestei băuturi și își exprima dezacordul față de inițiativa de a interzice cafeaua femeilor, pe motiv de infertilitate. Piesa muzicală compusă de Bach cuprinde următoarea arie sugestivă: „Ah, ce dulce este cafeaua! Mai drăgăstoasă decât o mie de sărutări, mai dulce decât vinul muscat! Vreau cafeaua mea, vă rog!”?

… Denumirea de espresso se referă la timpul foarte scurt în care băutura este preparată?

… Capucino este botezată astfel datorită asemănării dintre culoarea băuturii și culoarea robelor călugărilor din ordinul Capucinilor?

… Prima cafea instant produsă în masă este creată de chimistul englez George Constant Washington, care va boteza noul produs Red E Coffee (joc de cuvinte în limba engleză care se poate traduce „cafea de-a gata”.

… În Italia, prepararea espresso-ului depinde de cei patru „M”: Macinazione (măcinarea cafelei), Miscela (amestecul de cafea), Macchina (espressorul) și Mano (priceperea celui care prepară băutura)?

… În lumea Arabă premodernă, soția putea să divorțeze de soțul său dacă acesta nu mai putea să-i asigure porția de cafea?

(va urma)

după Mariana Vinereanu

Sex, crimă și gastronomie (II): Replica

Când Mona și-a revenit, durerea de cap pe care o simțea era cumplită. Încercă să-și amintească ce s-a întâmplat cu ea și unde se află. Frântură cu frântură memoria îi revenea și o făcea să se îngrozească. Oare era real? Efortul de a-și deschide ochii nu a dat rezultat decât parțial. Printre sprâncenele singurului ochi ce o asculta a deslușit imaginea unei încăperi necunoscute și perfuzia ce-i prelungea mâna; deci era un salon de spital.

Într-un fotoliu apropiat de pat, dormea ghemuită Leti. A încercat să o cheme, dar nu a reușit să scoată decât un scâncet, suficient însă să o trezească. A sărit imediat și a luat-o de mână. Plângea și îi cerea iertare, iar Mona nu știa la ce se referă.

Au trecut două zile până au reușit să se înțeleagă. Prietena ei i-a povestit cum a găsit-o în dimineața aceea, când trebuia să meargă la examen. A urcat sus și a văzut-o inconștientă, plină de sânge. Și-a imaginat imediat ce s-o fi putut întâmpla. Tony plecase precipitat de la restaurant, dar nu înainte de a o întreba la ce hotel era cazată Mona, ca să le ia dimineață. Ea a răspuns din reflex, fără să se gândească la consecințele ce se puteau ivi din cauza minții perfide a tânărului Casanova.

S-a presupus că a avut un accident în timpul sau după un contact sexual. Nimeni nu a alertat poliția și prietena ei i-a spus că n-ar fi fost o idee bună, ci dimpotrivă. Nu se puteau lupta cu Ivănescu, erau prea puternici, iar ele prea slabe. Nici sora ei, Rodica, nu se putea implica, dar putea să o ajute altfel, numai să nu facă valuri.

Le-au promis o locuință unde să se mute împreună. De asemenea, îi oferea Monei un loc de muncă la restaurant, pe post de chelneriță. De profesoară nu mai putea fi vorba anul ăsta. Leti o sfătui să accepte până apare ceva mai bun, iar ea a înțeles și a fost de acord. Dar visurile ei s-au spulberat și în locul lor a încolțit o nouă ambiție, a răzbunării.

După două săptămâni, a ieșit din spital. Avea o cicatrice deasupra ochiului stâng și un tic supărător: i se zbătea mereu, ca și cum ar face cu ochiul. Au mers împreună la noua locuință, prețul primit pentru tăcere. Era o căsuță cochetă de la periferia capitalei, cu o curte verde și trandafiri multicolori. Sus avea două dormitoare și o baie, iar jos o sufragerie și o bucătărie mare, pe placul oltencei. Se vedea că ea a ales-o.

Mona a mai rămas o săptămână să aranjeze interiorul, dar banii îi erau pe sfârșite și trebuia să meargă la lucru. Nu mai servise până atunci la mese, însă era hotărâtă să învețe. Se temea de revederea cu Tony, ca nu cumva să cedeze nervos și să sară la gâtul lui. Era musai să se controleze!

Purta ochelari mari de soare, zi și noapte, care-i acopereau defectul și astfel, înarmată cu răbdare, a început un nou capitol al vieții. Primele zile a fost mai greu, ca întotdeauna, dar s-a încadrat cu mare îndemânare în peisaj. Când a văzut că e apreciată de clienți, Bibanul a repartizat-o în schimbul de noapte. Salariul era mai mare și bacșișul mai consistent.

În tot acest timp nu a uitat de părinți și le-a trimis mereu vești, dar numai din cele bune. I-a vizitat de Crăciun și i-a copleșit cu cadouri, însă le-a strecurat și ceva bani pentru medicamente. Erau din ce în ce mai slăbiți, iar în anul care a venit s-a stins bătrânul. La câteva luni s-a dus și maică-sa. A plâns îndelung la ambele înmormântări, simțindu-se vinovată că i-a părăsit.

Acum, însă, trebuia să se rupă de trecut, așa că a vândut tot, știind că nu mai avea de ce să revină pe meleagurile natale. Era prea dureros și avea alte planuri, care cereau tărie de caracter și un suflet împietrit. Cu banii și-a luat un autoturism atrăgător și a făcut școala de șoferi.

La restaurantul Perla, situația Monei era din ce în ce mai bună. Începea să cunoască anumite secrete și ilegalități. A aflat că la etaj erau două camere pentru clienții speciali, unde aceștia aveau parte de „servicii complete”, incluzând prostituate și droguri. Damele proveneau dintre dansatoarele la bară sau din fetele pe care le trafica patronul.

Asta i-a dat ideea să poarte fuste scurte și decolteuri provocatoare. Clienții nu au rămas impasibili și au început să-i facă avansuri. I-au dat și o poreclă, „Misterioasa”, apropo de ochelarii întunecați ce nu-i lipseau niciodată de la ochi. A învățat și mișcările senzuale ale fetelor, iar după un timp l-a rugat pe Bibanu’ s-o lase măcar o seară ca animatoare. Acesta a acceptat încântat.

Succesul a fost evident de la început și astfel a lăsat postul de chelneriță. Banii erau frumoși, iar sexul pe care-l oferea era râvnit de cei mai avuți clienți ai localului. Primul dintre ei a fost un deputat tânăr și drăguț. L-a dus într-una din camerele de sus, iar câștigul l-a împărțit pe din două cu Bibanul. N-a fost o experiență tocmai plăcută și se temea să nu fie frigidă, de când cu violul. A primit, totuși, o sumă consistentă și promisiunea că se vor mai revedea. Mona i-a propus ca data viitoare să se întâlnească la căsuța ei. Era mai intim și mai profitabil.

De atunci a cunoscut mulți și a învățat multe. Niciodată nu s-a gândit că va ajunge prostituată, ba chiar avusese dispreț față de ele. Se mira și ea cât de mult s-a schimbat. Râdea rar și cădea adesea pe gânduri, în schimb era o bună ascultătoare, ceea ce era o calitate apreciată de clienți.

Leti nu avea nimic împotrivă, vizavi de noua ocupație a prietenei sale. A avertizat-o doar să fie mai atentă. Și ea mai venea cu câte un iubăreț, ca să se distreze, dar nu ținea să păstreze vreunul mai mult timp. Fiecare avea cheia ei de la dormitor și nu intrau la cealaltă fără să-și ceară voie.Au trecut doi ani de când s-au mutat în casă nouă, iar Leti a ajuns bucătăreasă șefă. Petrecea mult timp în bucătăria restaurantului și în ziua liberă gătea acasă. Parcă era obsedată de rețete noi, complicate și cu atât mai apreciate.

Și Mona făcea progrese. Avea clientelă selectă, chiar și un senator în vârstă. Alteori venea deputatul cel drăguț. Cert este că amândoi se îmbătau și se lăudau apoi cu calitățile lor. Senatorul declama că ar trebui să fie președinte, dar că „prostimea” nu știe să voteze. Deputatul priza droguri și se plângea că nu e înțeles de nimeni, nici măcar de soție.

Uneori îi trezea cu greu dimineața și îi revedea la televizor cum dormeau în timpul ședințelor parlamentare. Atunci mai râdea și ea, gândind: „Doamne, ce fel de oameni au ajuns să facă legi în țara asta!”

Pe Tony l-a văzut de mai multe ori la Perla, dar s-au evitat reciproc. Era prudentă, fiindcă nu putea să se confrunte cu el. Nu în felul acesta și nu în acel loc. Într-o noapte l-a văzut la o masă pe tatăl lui, procurorul Ivănescu. Era în toane bune și cam cherchelit, dar singur. Când a venit rândul ei, Mona a început un dans lasciv, provocator. A învățat multe în timpul care a trecut, inclusiv cum să simuleze un amor adânc. Se apropia tot mai des de masa lui, mângâindu-l în treacăt și îmbătându-l cu parfumul ei. Nu avea cum să o cunoască și asta îi dădea curajul să meargă mai departe.

El avea la vreo 50 de ani și se știa că-i fugeau ochii după fete. Nu a fost prins niciodată, fiindcă se temea de nevasta geloasă, dar nu prea atrăgătoare. Precaută și orgolioasă, ea l-a avertizat din timp că dacă o să calce strâmb va divorța și-l va lăsa pe drumuri, căci banii veniseră din partea ei, la fel ca și funcția lui.

Mona cunoștea toate aceste intrigi și tocmai de aceea a insistat să-l corupă în acea noapte, iar la urmă a reușit. L-a atras în dormitorul ei și i-a oferit câteva ore intense. Aproape de dimineață, Ivănescu a plecat căutând în gând un alibi pentru când va ajunge acasă. Nu putea să-și imagineze că era în zadar. Totul fusese filmat cu o cameră ascunsă.

Era vineri, într-o zi toridă de vară târzie. Doamna Ivănescu a venit pe la ora 14 la restaurantul Perla, localul preferat al multor parveniți. Voia să pună la punct ultimele detalii pentru petrecerea prilejuită de nunta de argint. Pentru asta trebuia să discute cu Bibanul și cu Leti, pentru stabilirea meniului și a numărului de persoane.

Printre altele, a comandat cârnați din carne de porc nestresați, crescuți în Suedia, sarmale, fructe de mare și un tort imens, personalizat. Leti a asigurat-o că totul va fi perfect și, la plecare, i-a dat un plic ce-l lăsase cineva pentru ea. Înăuntru era o casetă pe care era invitată s-o vizioneze.

Mona era acasă și trecea prin emoții mari. Știa că ia parte la un joc foarte periculos. Ar fi trebuit să se odihnească, căci trebuia să intre în tură la noapte, dar nu avea stare.

Pe măsură ce se apropia seara, se adunau și norii negri pe cer. Vântul a început să bată cu putere, obligând-o să închidă geamurile. A lăsat deschisă doar ușa de la terasă. Ploaia a început cu picături mari, urmate de boabe de gheață, precum niște alune. Deși era doar ora 21, se întunecase bine. S-a dus la dulap să se îmbrace, când a auzit un zgomot venind dinspre terasă. Când s-a întors, nu și-a putut reține țipătul. Era Tony, care escaladase etajul profitând apoi de ușa deschisă. Din buzunarul sacolului a scos o casetă video și i s-a adresat rânjind:

– Mare târfă ai ajuns! Credeai că așa o să te răzbuni? Tu crezi că eu sunt prost? Ia te uite ce-am găsit umblând prin lucrurile mamei! Bine că nu a văzut-o nimeni, înafară de mine, of course! Care va să zică… l-ai vrăjit pe babacu’ și ai crezut că o să-i faci să se despartă, iar eu voi ajunge un băiat cu o familie destrămată, după un scandal de infidelitate… Nu prea îți umblă mintea, fătucă. Trebuia să mă omori, dacă aveai boașe! Altfel nu scapi de mine. Oricum, trebuia să te mai vizitez în timpul care s-a scurs de când te-am făcut femeie. Poate vei fi mai înflăcărată de data asta, așa cum ai fost cu bătrânu’. Prima oară ai fost cam rece. Ce zici, târfă, te dezbraci de bunăvoie sau îți mai dau o lecție?

Monei îi pierise graiul, îi era frică, dar se căznea să nu o arate. A zâmbit forțat și a reușit să vorbească în cele din urmă. I-a spus că face ce vrea el, însă, voia doar două minute la baie, după care va fi a lui. Precaut, Tony aruncă o privire la toaletă, să se asigure că n-are pe unde să scape. În acest timp, Mona șterpeli o banană din fructiera de pe măsuță.

A primit acordul să intre în baie și după ce a împins ușa, a decojit cu grijă o parte a bananei, scoțându-i miezul. Mâinile îi fremătau, căci trebuia să se miște repede, fără să trezească suspiciuni. Avea două lame în fața oglinzii. Le-a tăiat în mai multe bucăți și le-a strecurat în coaja fructului. A mai adăugat puțin șampon și și-a introdus inovația în vagin, având grijă ca lamele să rămână bine așezate înăuntrul cojilor de banană.

Trebuia să iasă, fiindcă Tony dădea semne de nerăbdare. S-a apropiat supusă de pat și l-a rugat să fie blând cu ea. Firește că el a făcut contrariul. S-a năpustit ca un armăsar și a penetrat-o brutal. A mișcat rapid de câteva ori, până când și-a dat seama că ceva nu este în regulă. Nu mai avea erecție și simțea o usturime groaznică. Și-a cercetat penisul și când l-a văzut măcelărit și plin de sânge a scos un urlet deznădăjduit. Se ținea de mădular, încercând să oprească hemoragia abundentă și țipând la fată să sune după salvare.

Mona era ridicată în picioare și-l privea hipnotizată cum se tăvălea gemând. Îngrozit de moarte, bărbatul implora după ajutor, din ce în ce mai vlăguit, pe măsură ce sângele se scurgea din el. Degeaba: fata stătea împietrită.

Așa a găsit-o Leti, când a venit acasă. Era liberă peste noapte și urma să gătească dimineață pentru familia Ivănescu. S-a îngrozit când a văzut scena. Tony era mort, înfășurat pe jumătate în cearceaful îmbibat în sânge. S-a apropiat de prietena ei și a scuturat-o zdravăn, punându-i întrebări repetate. A așezat-o pe scaun, a stropit-o cu apă rece și cu greu a readus-o la realitate.

După incredibila mărturisire, Leti a ținut să o examineze pentru a vedea dacă nu are și ea leziuni. Norocul a fost de partea ei, dar ce era de făcut în continuare? Aveau un cadavru în casă și nu era al oricui. Mona ar fi fost acuzată de crimă și nici prietena ei n-ar fi scăpat basma curată.

Leti a simțit că se impune câte un pahar de vodcă. Trebuiau să treacă peste șoc și să gândească bine cum să acționeze în continuare. După încă un pahar și o bună bucată de timp, tot olteanca a venit cu soluția:

– Draga mea, trebuie să scăpăm de mort. Nu putem să-l îngropăm undeva pentru că, mai devreme sau mai târziu, tot va fi găsit. Se va face legătura și o vom încurca amândouă. El trebuie să dispară efectiv, fără nicio urmă. Am să te ajut, dar… tu trebuie să fii tare și să mă asculți. Crede-mă… nu avem încotro! O să fie o muncă macabră și foarte scârboasă, dar, dacă suntem unite, vom reuși. Am văzut că a venit cu mașina lui și a parcat-o ceva mai încolo. Tu ai să-i conduci autoturismul până la o parcare din celălalt capăt al Bucureștiului, dar pe străzi laterale. Eu am să merg după tine, te iau și trecem pe la Perla. Am să aduc un flex și niște vase mari. Haide, că avem o grămadă de treabă! Bine că plouă și nu prea e lume pe străzi.

La început, Mona nu și-a dat seama ce va urma și o asculta ca un robot, făcând totul automat. Pe la ora două, după miezul nopții, erau din nou acasă. Au coborât cadavrul în bucătărie și atunci a înțeles oșeanca ce urma să facă. S-a îngrozit și a trebuit să mai de peste cap câteva pahare de tărie. Trebuia să fie la fel de puternică precum prietena ei, doar era în propriul interes.

Au pornit flexul și au trecut la porționarea corpului. Afară era o ploaie zgomotoasă, iar casa era destul de departe de celelalte. Nu era pericol să fie auzite. Sângele se închegase și foloseau o folie imensă ce acoperea toată partea inferioară a bucătăriei.

Fiecare os a fost secționat la dimensiunile celor de porc și le-au curățat de carne cu un cuțit electric. Apoi le-au pus într-o oală mare la fiert. Capul l-au ras, i-au tăiat urechile și le-au aruncat, de asemenea, în oală. Între timp, au dat toată carnea, zgârciurile și măruntaiele, prin mașina de tocat. Au condimentat-o precum carnea de cârnați și au introdus-o în mațe de oaie.

După ce au fiert ciolanele, le-au stors bine de măduvă și capul l-au despicat, scoțându-i creierul. Oasele le-au introdus în cuptorul încălzit și le-au uscat bine. Mai greu a fost cu mațele, pe care au trebuit să le taie în bucăți și să le dea drumul în canalizare. În oala în care s-au fiert bucățile, au adăugat zarzavaturi și au făcut o ciorbă.

Când totul a fost gata, Leti a băgat oasele într-un sac menajer și a plecat la atelierul unui prieten. Era ora opt și tocmai se deschidea. L-a rugat să o lase să folosească ciocanul pneumatic, pe care știa să-l mânuiască din prestări anterioare, și, profitând de intimitate, nu i-a fost greu să piseze oasele bine uscate, rezultând o făină proteică. Tocmai bună pentru o vecină ce ținea găini.

Până s-a reîntors Leti, Mona a curățat lună bucătăria și dormitorul. Pe la ora zece se deschidea restaurantul și Leti trebuia să înceapă a găti pentru petrecere. A dat un telefon prin care anunța că întârzie puțin, fiindcă a gătit o parte din meniu acasă. Pe la 11 era la Perla. Ciorba era fierbinte, iar cârnații arătau excelent.

carnati-de-casa

De la 13 începeau să vină invitații. Printre ei, cunoștințe mai vechi: senatorul și deputatul, clienții Monei. Familia Ivănescu era îngrijorată că nu aveau nicio veste de la Tony, tocmai azi, la nunta lor de argint. Poate că s-a încurcat iar cu vreo pițipoancă și a fugărit-o până la munte sau la mare, și-au zis ei. Dar ciorba era bună și cârnații nemaipomeniți!

A doua zi s-a găsit mașina lui Tony, abandonată. Ancheta deschisă a avut-o printre suspecți și pe Mona. Au interogat-o și au făcut o percheziție la casa cu trandafiri. Au găsit chiar urme din ADN-ul dispărutului, dar fata se justifica prin faptul că uneori, când o vizita, se bărbierea și se mai tăia, fiind băut. Dosarul dispariției lui Tony este încă nesoluționat.