Cu suflet, pentru suflete

Avem în genele noastre dorința de a construi, iar casa la care visăm e realizarea cea mai mare a vieții noastre. De când suntem copii, aspirăm la ea chiar fără să ne dăm seama. O desenăm sau o ridicăm din cuburi sau piese lego, tot mai mare și mai deosebită de celelalte. Provin dintr-o familie de constructori, în care tatăl a construit zeci de case din temelie până la ultima țiglă de pe acoperiș. Pe atunci, aproape toate se făceau din chirpici, fără vreun proiect anume, ci doar din imaginație sau inspirate din ce se vedea la alții. Fratele meu mai mare i-a călcat pe urme, doar că el folosea deja cărămizi. Multe construcții din localitate sau chiar din alte județe îi poartă amprenta și îi păstrează vie amintirea.

sigla-2016

Eu am lucrat două decenii la o firmă de construcții, contribuind la ridicarea multor blocuri de locuințe, dar încă nu am construit o casă pentru mine. Timpurile s-au schimbat, materialele sunt mult mai performante, iar casa visurilor mele are toate condițiile să se concretizeze. Firește că primul și cel mai important pas este proiectul, iar cele mai optimizate proiecte de casă le execută echipa de la AIA Proiect, care oferă servicii complete de proiectare încă din 2005. În zona mea, oamenii își construiesc case spațioase, personalizate și solide, cu utilități moderne, care să corespundă mai multor generații. Fiecare e judecat și catalogat imediat după felul în care îi arată locuința. S-ar părea că mă înham la o cheltuială mare, dar construcția nu e scumpă dacă lucrezi cu profesioniști, evitând intermediarii.

Un proiect de casă optimizat – cum sunt cele de la AIA Proiect – reduce cam 45% investiția, iar costurile de întreținere pot să scadă până la 50%. La asta pot să adaug avantajul major de a locui într-o localitate străbătută de izvoare subterane termale, de care pot beneficia pentru încălzirea locuinței și umplerea piscinei. M-am uitat atent la fiecare proiect de casă de pe site-ul companiei și am ales felul în care ar trebui să arate casa pe care o aștept de atâta timp. În mare trebuie să aibă trei dormitoare, o cameră de oaspeți, bucătărie, sufragerie și cameră de zi. Am optat pentru parter plus un etaj, un garaj spațios și o piscină încăpătoare. Suntem o familie de patru persoane, iar copiilor le place mult să înoate.

Proiect casa moderna P+1 .
Am înțeles că toate proiectele de casă executate de AIA Proiect sunt întocmite astfel încât să obțină autorizația de construire, iar discuția inițială în care îmi voi expune cerințele este gratuită. Prețul proiectului nu se calculează în funcție de valoarea investiției, ba chiar se pot reduce mult costurile realizării, după consultarea proiectantului. AIA Proiect are în componență numai arhitecți membrii ai Uniunii Arhitecților din România, precum și ai Ordinului Arhitecților din România, deci pot fi sigur că locuința mea va avea girul celor mai buni profesioniști din țară. Amprenta îmi va aparține însă, pentru că vreau ca și copiii copiilor mei să fie mândri de ce a conceput și realizat bunicul lor. Va fi o casă ecologică, cu resurse ieftine de energie și cu pierderi minime, spre deloc. O casă de viitor, pentru viitor.
.
Acest articol participă la competiția SuperBlog 2016
.

22 thoughts on “Cu suflet, pentru suflete

  1. Cati dintre OAMENII TINERI din Seini au si gologani , pentru o astfel d e locuinta nea Petre ? Cati dintre OAMENII TINERI din…ROMANIA , AU BANII NECESARI PENTRU O ASTFEL DE LOCUINTA nea Petre , chiar stiind ca , facand un imprumut la…orice banca , vor reusii sa adune cat d e cat suma pentru AVANS ??? ” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul ” , pentru a cita dintr-un clasic …. in viata XD .

    1. Și totuși, cel puțin în această parte a țării, mulți oameni își fac case mari și durabile. Trec adesea prin Țara Oașului și mă minunez ce clădiri impunătoare se ridică de la an la an. E drept că banii vin de la tinerii plecați în străinătate, iar în case locuiesc mai mult bătrânii și nepoții. Deocamdată.

  2. Ehe, casă, dulce casă! ☺☺☺ Rămâne, pentru mulți, doar un vis frumos, chiar dacă – precum se vede/citeşte – are cine să se implice. Contra cost, fireşte. Apreciez efortul tău, Petru, sper ca juriul să facă acelaşi lucru atunci când va veni momentul. O seară frumoasă în continuare!

    1. E un ideal la care e bine să aspirăm mereu, iar atunci când se ivește ocazia, să îndrăznim a-l realiza. După cum am spus, prețul nu e chiar atât de mare dacă chivernisim banii pe mai mulți ani și apelăm la profesioniști. Toate cele bune și frumoase, Cristian! 🙂

  3. Sa ai reusite cu aceasta casa ecologica cu bani putini. Nu stiu daca voi avea vreme sa mai trec drept pentru care-ti las urarile pentru o saptamana minunata si o lunaNoiembrie plina de succes si reusite la toate proiectele tale. Sa ne auzim cu bine ❤

    1. Îți mulțumesc pentru frumoasa vizită și binevenitele urări, Anda! Am să trec pe la tine ca să văd cum izbândești în activitățile propuse. Până atunci, spor la treabă și multe satisfacții! 🙂

  4. E nemaipomenit de bine cand un vis devine o realitate,Bravo! Ne ramane sa ne gandim la un alt vis pe care sa ducem pana la implinire! Multumiri pentru informatii utile ,nu se stie cand sunt binevenite!Un weekend de vis iti doresc!:)

    1. Chiar așa este când cel mai mare vis prinde contur, iar dacă se finalizează e nemaipomenit! Începutul e mai greu, întotdeauna. O zi însorită, așa cum a început pe la mine, draga mea prietenă! 🙂

      1. Pai, cum sa nu fiu VESEL daca NASU’mi s-a desfundat,
        dupa ce ieri toata ziua pe nari am inhalat ,
        infuzie de ROZMARIN netratat,
        ca-i in gradinta mea cultivat ? 🙂
        Si tu sa fii vesel Petru ! 🙂
        Sandu 🙂

  5. La tema asta sunt …in tema ! Am obtinut autorizatia de construire in baza unui proiect minimal:dimensiuni, p+mansarda, dimensionarea stalpilor si grinzilor, compartimentare flexibila. Cand am ajuns cu zidurile la nivelul glafurilor ferestrelor, mi-am dat seama ca am nevoie de arhitect…
    Casa a iesit frumoasa, dar era bine sa fi apelat si la specialisti pentru utilitati (electricitate si iluminare, apa, incalzire, gaze, aer conditionat, cabluri tv si internet…)
    Ca am amintit de aer conditionat: sunt incântat ca nu am nevoie de a.c.

    1. Îți sunt recunoscător că ai venit cu un exemplu elocvent, despre etapele pe care trebuie parcurse în construcția unei case fără probleme. E bine să calculăm din timp, nu numai banii, dar și etapele sau meșterii cu care trebuie să lucrăm.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.