Schimbări iminente

LUCRURI CARE VOR DISPĂREA SAU SE VOR SCHIMBA RADICAL

Deși astăzi suntem încă obișnuiți cu ele, mai curând sau mai târziu ele vor fi altfel! Este bine să ne adaptăm de acum, să acceptăm ideea că ele sunt în curs de dispariție / schimbare – poate nu la fel de repede în toate regiunile lumii…

1. Oficiile poștale. Trebuie să fim pregătiți pentru o lume fără oficii poștale. În majoritatea țărilor, serviciile poștale clasice (susținute de stat) sunt atât de adânc împotmolite în probleme financiare încât nu de întrevăd modalități ca ele să fie susținute pe termen lung. Firmele private, de genul „Fedex” și ”UPS”, asigură transportul și distribuirea coletelor pe plan național și mondial, cu un profit uriaș, având fiecare câteva sute de mii de salariați. Ele se vor dezvolta și ramifica, utilizând cele mai moderne mijloace de difuzare. Deocamdată poșta „de stat” are încă, în majoritatea statelor, un statut protejat. Prin lege, este garantată și responsabilă pentru comunicația poștală. Bonul de trimitere/primire are valoare legală de dovadă, și dacă trimiterea se pierde pe drum, poșta poate fi trasă legal la răspundere.

1. Cecul. Țări avansate, ca de exemplu Marea Britanie, se pregătesc deja să desființeze cecurile (ca formă de plată) în următorii câțiva ani. Aceasta din cauza costurilor mari ale procesării cecurilor. Ele vor fi înlocuite în întregime de carduri din plastic și de tranzacții online.

3. Ziarele. Sub forma tipărită, tirajul ziarelor este într-o scădere dramatică. Deja câteva cotidiene mari au renunțat la versiunea tipărită. Tendința este tot mai marcantă. Tânăra generație pur și simplu nu citește ziarul – ei preferă (dacă mai citesc vreun ziar) versiunea online. Acum, editorii de ziare și reviste caută o alianță cu Apple Amazon și cu companiile majore de telefonie mobilă pentru a dezvolta un model de abonamente cu plată care să le salveze profiturile.

4. Cartea. Am discutat cu cineva care mi-a declarat că nu va renunța niciodată la cartea tipărită, la senzația de a ține cartea în mână și de a-i răsfoi paginile. Așa credeam și eu până când am accesat niște librării online (librării virtuale) unde  am văzut că poți citi gratuit chiar un capitol întreg de previzualizare înainte de a cumpăra. Iar prețul era sub jumătate din cel al unei cărți tipărite! Și, culmea, m-am obișnuit foarte repede cu „e-book”-ul sau „rama digitală” și practic am uitat că nu mai țin în mână o carte, ci un „gadget”…

5. Telefonul fix. Deși la acest capitol părerile sunt încă împărțite, multă lume a ajuns la concluzia că poate renunța la telefonul fix, păstrând numai unul sau două telefoane mobile. Excepție vor face, poate, familiile numeroase care efectuează zilnic un număr mare de convorbiri locale. Însă mulți păstrează telefonul fix doar din obișnuință…

6. Muzica. Este un capitol mai complicat și mai  neclar al schimbărilor. Se spune că „industria muzicii” se află în mijlocul unui proces de moarte lentă, impregnat de descărcări ilegale, de lăcomia și corupția mediilor implicate, de dificultatea muzicii inovative în a ajunge la ascultătorii care o așteaptă. Marile „mărci” ( labels) și firmele de radio se „auto-distrug”; aproape jumătate din ce se cumpără azi reprezintă „bucăți de catalog”, deja cunoscute de marele public. Mai multe pot fi aflate din cartea „Appetite for Self-Destruction” de Steve Knopper și documentarul video „Before the Music Dies”.

7. Televiziunea. Și televiziunea trece prin transformări dramatice. Rețelele de TV prin cablu au venituri tot mai mici, clienții se împuținează fiindcă mulți preferă să privească TV-ul și filmele direct de pe computere. Pe de altă parte, companiile de televiziune – pentru a rămâne profitabile – își scad cheltuielile, în dauna calității programelor difuzate și crescând până la limite greu de suportat cantitatea de publicitate. Răspunsul se pare că vine tot de la continentul american. Așa cum în urmă cu o jumătate de secol americanii au lansat televiziunea prin cablu, acum tot ei propun înlocuirea (sau suplimentarea) ei cu ceea ce s-ar putea denumi „televiziune la comandă”. Exemplul tipic este „Netflix”. Cum funcționează? Un abonament de $10… 15 lunar are două componente: (a) DVD-uri – care se transmit prin poștă – și (b) livrare de programe / filme – prin vizionare directă („sreaming”). Totul fără reclame, fără „rating”, la calitate maximă. Clientul are nevoie doar de un DVD-player pentru componenta (a) și de un PC cu Windows instalat pentru componenta (b). Clientul cere ceea ce dorește, costul celor mai multe comenzi este inclus în abonament (suplimentar, contra cost, se pot comanda jocuri, programe speciale etc.). Sună bine, nu?

8. Proprietatea (posesia). Ideea de proprietate va suferi și ea modificări. Astăzi suntem obișnuiți să fim posesorii unui PC cu hard-drive-ul lui pe care avem stocate documente, imagini, muzică, filme etc. Ele se află în proprietatea fiecăruia dintre noi, pot fi accesate folosind un software adecvat și copiate, stocate pe medii ca CD-uri, DVD-uri, HDD-uri sau memorii externe. Suntem „proprietarii” lor. Dar ce ne propune Apple, Microsoft și Google? Sunt în curs de finalizare ultimele „cloud services” (nu am găsit un termen potrivit în limba română). Asta înseamnă că sistemul dvs. de operare va fi organic legat de internet. Dacă dați un clic pe o icoană, se va deschide ceva din „norul” internetului. Iar dacă veți salva un fișier, acesta va fi stocat tot în acest „nor”. Desigur, veți plăti un abonament lunar furnizorului de „cloud”. În această lume virtuală, avantajul va fi că veți putea accesa cărțile sau muzica dvs. de pe orice calculator, laptop sau dispozitiv mobil, oriunde v-ați afla. Aceasta este partea „bună” a lucrurilor. Dar, pe de altă parte, întrebarea firească este: cât de stabil va fi acest întreg edificiu? Dacă, la un moment dat, totul va dispărea? Scepticii vor prefera să se deplaseze până la raftul cu albume foto, la biblioteca unde își păstrează cărțile sau să insereze în calculator CD-ul dorit… În concluzie, cloud-ul își are rostul lui, dar și limitele lui. Probabil nu va înlocui complet niciodată „proprietatea” și „„controlul” pe care le oferă un suport de informație local. În final, o mică remarcă: calculatoarele „mainframe” de acum 30-40 de ani mergeau într-un fel pe aceeași idee, că utilizatorul nu are nevoie de un „terminal” care să-i dea acces la resursele și „inteligența” unui „server” mamut central. Cât de bine a rezistat modelul acela s-a văzut odată ce au apărut primele calculatoare personale…

9. Intimitatea. Iată un concept în curs de dispariție! Se înmulțesc camerele de luat vederi pe străzi, în magazine, în clădiri și chiar încorporate în calculatorul, laptop-ul sau mobilul dvs. Ca rezultat, veți putea fi sigur că 24 de ore din 24 „ei” (adică cei interesați, cei care vă urmăresc) vor ști cine sunteți, unde vă aflați și ce faceți. Vor fi ajutați în mod decisiv de sistemul GPS și de programul „Google Street View”. Una din consecințele benefice (sau cel puțin inofensive) ar fi că „ei” vă vor putea construi un „profil” cât mai fidel, care să reflecte obiceiurile dvs. și astfel să vă ofere produse / servicii conforme acestui profil. În ce privește alte consecințe posibile, puteți să le imaginați și singuri…

Pentru încheiere, aș putea menționa că singurul lucru care nu poate fi schimbat sunt „Amintirile” dvs. Dar aici își va spune cuvântul „Alzheimer”!

12 thoughts on “Schimbări iminente

 1. Dacă vor dispărea cărţile voi fi foarte tristă, chiar dacă tehnologia a simplificat lucrurile – o carte tipărite e mai …. prietenoasă parcă. Muzica, şi ea mă îndoiesc, poate se va reinventa industria muzicală…. Cât despre celelalte… chiar sunt de acord, cu toate!

 2. Nimic nu e nou sub Soare , totul este intr-o continua transformare…
  O vedere clara asupra viitorului, ave-ti perfecta dreptate,va dispare si mersul la banca , totul pe computer. poate nici nu vom mai folosi intr-o zi bani cash..(teama de a nu fi atacati,ce sa schimbat lumea in rau, cu peste 30 de ani in urma ne aducea badea Ioan salariu la Cateau Lesinata dupa 10 beri impartea salariul, se ducea pe urma la alte puncte de lucru facea la fel.) Geanta era plina de bani de ordinal zecilor chiar sutelor de mii, nu il ataca nimeni, era o lume mai buna??? azi te ataca si fara cash ,te obliga cu cardul sa ii dai bani… Cand va veni sigilul ala pe mana si frunte ce vor face hoti atunci,iti vor scana capul sa iti fure bani???

  1. Să nu avem nici o grijă! Și hoții evoluează odată cu tehnica și vor găsi întotdeauna o cale de a acumula bunuri nemeritate. Căci, după părerea mea, cea mai veche meserie din lume e hoția, nu prostituția.

 3. Eu, sunt mai conservatoare, nu-mi prea plac schimbările de niciun fel, îmi conferă acea stare de nesiguranţă, dar din păcate singura constantă din viaţa noastră este schimbarea şi încet încet ne adaptăm cu toate, fie că ne place sau nu, nu întotdeauna depinde de noi. Cine poate ştii ce şi câte schimbări ne vor fi date să mai vedem în viitor? Poate până la urmă şi mâncarea va dipărea,( ufff mă îngrozeşte ideea) şi cine ştie cu ce se vor hrăni urmaşii noştrii!
  O seară minunată îţi doresc, Petru şi-o nouă săptămână binecuvântată! 🙂

  1. Cuvântul cheie chiar că este „adaptarea”! Așa au reușit să supraviețuiască și speciile de plante și animale de-a lungul vremurilor, iar omul trebuie să le ia exemplul. Chiar dacă schimbările vin din partea lui și unii vor întâmpina dificultăți. O săptămână blândă, dar superbă și pentru tine, Stefania! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.