Picături de cultură

* În Papua Noua Guinee, se vorbesc cele mai multe limbi și dialecte din lume: 820. Acestea reprezintă 12% din totalul numărului de limbi vorbite pe glob. Limba oficială a țării este engleza, cunoscută doar de 2% din populația țării.

* Denumirea veche a parcului Cișmigiu era balta lui Dura Neguțătorul, dar în 1779 Alexandru Ipsilanti, pentru a organiza mai bine aprovizionarea cu apă a orașului, poruncește să se construiască o cișmea spre ieșirea Știrbei Vodă de astăzi.

* Intrarea hotelului Novotel este fațada fostului Teatru Național. În timpul celui de-al doilea război mondial, mai exact în anul 1944, s-a urmărit distrugerea Palatului Telefoanelor, bomba însă a ratat ținta și a căzut pe Teatrul Național.

* Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în București în 1840, fiind printre primele orașe din Europa care aveau astfel de mijloace de transport.

* Biserica Neagră din Brașov este cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul așezământ de cult brașovean măsoară 90 de metri lungime și 37 de metri înălțime, cu un turn al crucii de 65 de metri.

* Dacă forma lunii este de seceră (în forma literei C) – luna este în descreștere, iar când este în formă convexă (în forma literei D) – luna este în creștere. Litera descrie exact invers faza lunii – D – în Creștere, C – în Descreștere.

* Pentagonul are dublu numărul de toalete de care este nevoie. Când a fost construit legea impunea băi separate pentru albi și negri.

* În India, numărul spectatorilor din sălile de cinema se ridică la 3 miliarde anual – mult mai mult decât în orice altă țară.

* În Rusia există de două ori mai mulți judecători și magistrați decât în SUA. În același ritm, rata criminalității este de 8 ori mai mare în Statele Unite ale Americii.

* Canadienii sunt cei mai mari consumatori de sucuri naturale din lume. În medie, o persoană consumă cel puțin un litru de suc natural pe săptămână.

* O statistică interesantă arată că primele cinci țări consumatoare de cafea din lume sunt aceleași cu țările în care încrederea între oameni este cea mai ridicată. Ne referim aici la Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia și Olanda.

* Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate în Elveția. Aici, salariul unui profesor debutant pornește de la 33.000 de dolari americani pe an.

* În 1656, un inventator olandez numit Christian Huygens, lucrând independent, a construit primul ceas cu pendul. Ceasurile cu pendul au rămas cele mai exacte mecanisme pentru măsurarea timpului până în secolul 20.

* Lipiciul datează din timpuri străvechi. Artiștii combinau culorile cu ouă crude, sânge uscat și seva de plante pentru a face vopseluri lipicioase pentru picturile murale. Mai târziu, egiptenii și alții au învățat să facă lipiciuri mai puternice fierbând oase de animale și piei.

* Designer-ul Gabrielle „Coco” Chanel a introdus primul ei parfum în 1921. Ea i-a dat numele ei „Chanel No. 5”. După cum a explicat, ea a sărit direct la numărul 5 pentru că ăsta era numărul ei norocos. Ca mirosul să aibă succes, l-a introdus pe piață la data de 5 mai. Chanel No. 5 a devenit cel mai bine vândut parfum din lume.

* Aurul pur are 24 de karate (puritate 99,99%) și de regulă nu se folosește la bijuterii. Prin aliaj însă se obțin diferite nuanțe de aur: aur roșu rezultă din amestecul cu cupru, aurul galben conține ca aliaje argint fin și cupru, iar în structura aurului alb se găsește zinc. Proporția în care se găsește materialul prețios în compoziția unui aliaj determină finețea acestuia.

* Regele persan Xerxe(s) I (c. 519-465 î.Hr) a biciuit marea. În timpul expediției din 480 î.Hr. contra Greciei, Xerxe(s) a construit peste Helespont (numele antic al strâmtorii Dardanele) un pod de corăbii. Acesta a fost însă distrus de o furtună. Atunci regele, care reprimase cu cruzime răscoalele din Egipt și Babilon, a poruncit ca marea să fie pedepsită cu 300 de lovituri de bici, ca oricare sclav care nu vrea să se supună. Tiranul a murit asasinat de unul dintre dregătorii săi.

* Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului, aflat în Oceanul Pacific și având 11.034 m adâncime. Ea a avut în trecut 10.911 metri.

* În trecut, rochiile de mireasă nu erau albe, ci orice culoare considera de cuviință mireasa. La începutul secolului 20, purtau rochii albe la nuntă doar persoanele avute, deoarece rochiile se murdăreau și nu mai puteau fi purtate la fel de mult precum cele colorate. De asemenea, materialul alb era mai scump pentru că era mai greu de găsit și simboliza și statutul social al celei care îl purta. Regina Victoria este cea care a dat tonul modei rochiei albe de mireasă, în 1840. Până atunci, femeile purtau la nuntă pur și simplu cele mai bune rochii pe care le aveau.

* Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decât distanța parcursă de frații Wright în primul lor zbor.

sursa: Newsletter

6 thoughts on “Picături de cultură

  1. Foarte interesant, Petru. Mi-au plăcut mult, picăturile de cultură. Chiar mi-ar plăcea să-ţi faci un obicei şi să ne mai delectezi cu astfel de informaţii interesante.
    Îţi mulţumesc mult, Petru! Ai o duminică odihnitoare! 🙂

  2. Sunt onorat de aprecierea ta, dragă Stefania! Chiar m-am gândit că niște astfel de informații ar putea ajuta la ridicarea nivelului de cultură generală, mai ales pentru cei care ar participa ca concursuri de acest gen. Doar că la noi sunt practic încă inexistente… O după-amiază de vis pentru tine! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.