De ce se sărută oamenii?

Cel mai simplu răspuns ar fi acela că oamenii se sărută deoarece se simt bine când fac asta. Însă pentru cei cu adevărat curioși, astfel de răspunsuri nu vor fi niciodată suficiente. Din categoria acestor curioși fac parte și filematologii, oameni de știință care studiază anatomia și evoluția istorică a sărutului.

de ce ne sarutam?Cel mai simplu răspuns ar fi acela că oamenii se sărută deoarece se simt bine când fac asta. Însă pentru cei cu adevărat curioși, astfel de răspunsuri nu vor fi niciodată suficiente. Din categoria acestor curioși fac parte și filematologii, oamenii de știință care studiază anatomia și evoluția istorică a sărutului.

Până acum, acești oameni de știință nu au explicat exact care sunt originile sărutului, însă au câteva teorii legate de acest subiect, constatând totodată modul în care suntem afectați fizic de de sărut.

Una dintre marile întrebări pe care și le-au pus oamenii de știință este dacă sărutul reprezintă un comportament învățat sau instinctual. Unii specialiști susțin că este vorba despre un comportament învățat ce datează din vremea strămoșilor noștri primitivi. Este posibil ca atunci mamele să fi mestecat mâncarea bebelușilor și să le-o fi transferat acestora direct de la ele din gură. Chiar după ce copiii dezvoltau dinți și puteau mesteca, este posibil ca mamele să fi continuat să își apropie buzele de obrajii copiilor pentru a-i alina.

Această teorie conform căreia este mai curând un comportament învățat este susținută de faptul că nu toți oamenii se sărută. Anumite triburi, susțin antropologii, nu au acest obicei. Mai exact, se pare că 10% din populația Globului nu obișnuiește a se săruta.

Pe de altă parte, există alți oameni de știință care nu împărtășesc acest punct de vedere. Ei consideră că sărutul este un instinct, ca urmare a faptului că și unele animale se sărută între ele. În timp ce majoritatea animalelor își freacă nasurile unele de altele ca gest de afecțiune, altele preferă să își apropie buzele unele de altele.

De exemplu, maimuțele bonobo găsesc o multitudine de scuze pentru a face schimb de salivă între ele. Se folosesc de acest obicei pentru a se împăca după certuri, pentru a se alina unele pe altele, pentru a crea legături sociale și uneori fac asta chiar fără a avea un motiv anume (așa cum facem și noi).

Astăzi, cea mai largă acceptată teorie referitoare la sărut este aceea că oamenii se folosesc de acest gest pentru a „mirosi” calitățile partenerilor. Atunci când fețele a doi indivizi sunt apropiate, feromonii lor „comunică” făcând schimb de informații biologice legate de posibilitatea celor doi parteneri de a avea urmași sănătoși. De exemplu, femeile preferă în mod inconștient bărbații care au un miros ce indică faptul că aceștia au gene din sistemul imunitar diferite de ale lor. Astfel, ele au șansele de a da naștere unor urmași cu un sistem imunitar mai puternic și cu mai multe șanse de supraviețuire.

Revenind la răspunsul simplu de mai sus, și acesta poate fi argumentat prin faptul că buzele și limba conțin terminații nervoase care în timpul sărutului ajută la intensificarea sentimentelor.

Sursa: Little Misteries

30 thoughts on “De ce se sărută oamenii?

 1. Salut Petru !
  De la vale, din campie
  iti trimit pe unde ” CIOCARLIA ” 🙂

  sa-ti sporesca bucuria
  de a SARUTA
  pe IUBITA ta !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa.

  1. Ciocârlia e binevenită pentru ascultare, dans și la urmă merge și o sărutare, ca o cireașă pe tort! Mulțumesc pentru dar și spor la țucat, Sandule, că ai pe cine! 🙂

   1. Multumesc pentru urari
    iar de la Doamna mea , multe sarutari ! 🙂
    Iar acum la incheiere,
    o sa-ti spun o intrebare
    de n-o fi cu suparare :
    – Unde crezi ca va merge azi Ponta ? 🙂

    O zi superba ! 🙂
    Sandu.

   2. Da, cred că dansul e un ritual benefic pentru diferite stări sufletești, iar iubirea e unul dintre cele mai motivante. Ferice de cei care știu să-l practice cu sufletul, căci ei vor avea parte de multă dragoste și sărutări. 😉

   3. Chiar că nu știu pe unde umblă Ponta, dragă prietene, dar cred că o să aibă și el parte de pupăturile de cuviință. Care-s mai multe pe față sau în dos, nu pot să-mi fac o idee, dar am unele bănuieli.
    O zi plină de iubire, Sandule! 🙂

 2. Văd că nimeni dintre cei care au efectuat studiile nu s-a gândit la faptul că buzele reprezintă primul și cel mai important sistem de comunicare al copiilor proaspăt născuți. Mirosul și simțitul cu buzele îl ajută pe copil să-și recunoască mama! Apoi, prima legătură fizică între prunc și mamă este în timpul suptului, act în care buzele au un rol primordial.
  Continuăm?
  Eu spun că actul sărutului se păstrează din acea perioadă a vieții, ca sistem de comunicare, poate subconștient, în care se face și un schimb de substanță.

  1. Sunt multe lucruri care nu s-au spus despre sărut și s-ar putea scrie multe romane pe această temă. Cred că tandrețea se manifestă cel mai mult prin intermediul buzelor și a gurii, ca o reminiscență a hrănirii și a tandreții materne. Nu numai la om, dar și la alte specii de animale. Ceea ce nu e rău, că altfel ar trebui să găsim un alt mod de a ne transmite iubirea, în mod cât mai explicit și excitant.

 3. Nici nu stiam ca exista stiinta studierii sarutului si ca se numeste asa… 😮
  Sincer , eu ma pup de drag sau dragoste…. 😀

 4. Omul de cand se naste pana moare este atins de mangaiere si sarut . M-ai pus pe ganduri . Ce-i oare cu sarutul asta ? Este un gest de afectiune care implica semnale neurochimice . Insa este si un exemplu de tradare . Esau saruta fratele tradat , Ioab isi saruta victima cand o injunghie si Iuda saruta pe Iisus . Exista sarutul pasional , sarutul ca respect intre prieteni , sarutul de buna regasire , sarutul convential si cel de despartire , de adio . Deci un sarut poate insemna multe … Sarutul vorbeste despre noi

  1. Tocmai de aceea am zis că s-ar putea scrie multe cărți despre sărut. Dar oricâtă teorie s-ar face pe acest subiect, nimeni nu o să ne poată învăța care-i sărutul sincer de iubire sau care o fi cel de trădare sau interes. Poate că nici acei care-l folosesc nu-și dau seama în acel moment.

 5. De ce, de ne-ce, important e ca exista! Nu l-as desfiinta! 😆 Eu fac parte din categoria acelor femei care nu se pupa una-doua cu alte femei, indiferent de ocazie, dar imi place sa ma sarut cu cel iubit! ❤

  1. Nici eu nu-s atras de pupături, dar pun mare preț pe săruturile din iubire adevărată, care te vrăjesc și te îndulcesc mai tare ca mierea. Sau cel puțin așa-mi amintesc! 😉

   1. Intim, desigur, dar pot sa aleg sa sarut pe cineva drag ca sa pot simti mai mult si sa fiu astfel mai sigura ca el e “alesul”. 🙂

 6. Daca am sti cite milioane de microbi contine gura/saliva garantat nu ne-ar mai veni sa ne pupam… :D. Pina una-alta, ne bucuram de simtamintele care-s generate de actiunea in sine.

  1. Tocmai aceasta-i dovada iubirii supreme: acceptarea de bună voie a microbilor celuilalt. Iar dacă gustul e bun și organismele nu se revoltă printr-o boală, totul e OK! 🙂

  2. Cata vreme organismul tau e sanatos, nu ai de ce te teme. E valabil si reciproca, adica: daca te temi, chiar daca esti sanatos, te poti imbolnavi. Parerea mea e ca daca suntem toti organisme vii, bacterii etc, toti-toti, toate au un rol si e firesc sa existe bacterii peste tot. Ele prolifereaza acolo unde imunitatea e slaba si imunitatea e slaba acolo unde este multa frica. Nu mi-e frica de “microbi”, mi-am trait copilaria la tara, acum mananc mure de pe marginea drumului evident la fata locului si n-am patit nimic niciodata. 🙂 Organismul e capabil sa se auto-vindece, daca este sustinut de un psihic puternic, care crede in puterea lui. Atunci cand punem eticheta “sunt bolnav”, am deschis larg poarta bolii. 🙂

   1. Prin „vaccinurile” pe care ni le-am administrat singuri din copilărie ne-am format fiecare o anumită imunitate. E drept că la început am avut câteva perioade de boală, dar organismul și-a dezvoltat capacitatea de autoapărare și astfel a devenit mai puternic. La fel poate să fie și cu sărutul: după ce ne obișnuim cu microbii partenerului, devenim imuni și la ei. 😉

  1. Femeile sunt mai pupăcioase, în schimb bărbații se sărută mai intens cu iubitele. O fi tot un caracter moștenit sau adaptat pe parcurs. Să fii sărutată și pupată cât mai des, dragă Gabi! 🙂

 7. Multumesc de cunostinta Petru pentru numele stiintei asteia minunate dar tare la inceput, daca as spune ca nu exista iubire fara sarut m-ar crede cineva? :-)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.