Nu știa cum a ajuns pe patul acela, legat la mâini și cu o durere de cap îngrozitoare. Își amintea doar cum se distra vizionând meciul naționalei de fotbal, pe ecranul televizorului din restaurant, dar și cum patronul făcea cinste tuturor cu câte o halbă de bere la fiecare gol marcat de ai noștri. Probabil că fuseseră multe goluri, din moment ce pierduse numărul lor. Încercă să se ridice, dar curelele de la mâini îi provocau alte dureri, fapt ce-l făcu să strige după oricine l-ar auzi.Într-un târziu, văzu capul unei femei ce se strecura pe ușa întredeschisă, dar care dispăru la fel de repede precum apăruse. După alte câteva minute, apăru un bărbat mărunțel, zâmbitor și îmbrăcat într-un halat alb. Imediat, îl bombardă cu întrebări răstite:
– Ce mi s-a întâmplat? Unde sunt? De ce-s legat la mâini?
Mărunțelul își trase un scaun și se așeză în apropierea lui Lică.
– Chiar nu mai știi ce ai făcut? Vezi dacă ți-ai băut mințile?
– Ce-am făcut!? Am fost la meci…
– Iar la sfârșit ai devenit violent, ai împărțit pumni și scaune în stânga și-n dreapta. De aceea te-au legat și te-au adus în Sighet, la dezalcoolizare.
– Asta Dorina mi-a făcut-o!…
– Așa e! Dacă nu era nevastă-ta, acum erai în pușcărie, nu în spital. Ea ne-a sunat și ne-a povestit despre problema ta cu băutura.
– N-am nicio problemă.
– S-a văzut… Eu sunt doctorul Pricop și am să te dezleg, dacă te calmezi și vrei să cooperezi.
– Dezleagă-mă. Mă dor toate și mi-e sete.
Doctorul îi desfăcu legăturile și apoi veni cu un pahar. Lică îl apucă și gustă cu lăcomie din băutură, dar se opri cu greață:
– Dar asta e… apă!, exclamă el strâmbându-se.
– Dar ce-ai fi vrut să fie?
– Ceva cu alcool! Nu așa faceți dezalcoolizarea?
– Nu, nu așa o facem, ci prin pastile și ședințe de terapie. Cine ți-a băgat în cap alte idei? Și cum ai ajuns dependent?, întrebă Pricop, așezându-se pe scaun și scoțând din buzunar un pix și un carnețel.
– Nu sunt dependent, cum zici matale. Pot oricând să mă las, da’ nu vreau. Așa era și bunicul, om bun la suflet, de aceea îmi plăcea să-l vizitez în fiecare zi, dar mai ales seara. Eram doar un copil, însă știam că-și aduce câte un sfert de albușcă, iar atunci avea drag să-mi povestească multe lucruri interesante. Țin minte cum odată, după ce aflase că am limbrici, mi-a pus și mie un deget de băutură și mi-a zis: „Dă-l peste cap și nu mai trebuie să iei prafuri de la farmacie. Cu ăsta scapi de toți viermii”. Mi s-a părut grețos, dar a avut dreptate: de atunci n-am mai avut limbrici. E drept că a început să-mi placă efectul, iar bunicul și-a făcut un obicei din a-mi da să gust mereu din băutură. Doar uneori îmi amintea: „Mă, nepoate, ai grijă când ai să crești! Să nu ajungi ca Fleandură, ăla ce umblă toată ziua cu hainele rupte. Atâta a băut, până l-au dus la dezalcoolizare. Acolo l-au forțat să bea numai tărie, fără pic de apă, până i s-a făcut greață și nu mai poate să vadă băutură în fața lui. Uită-te la el, că parcă și-a pierdut mințile!”
Doctorul zâmbi amar, notând ceva în carnețel.
– Hmm… Cred că cineva te-a informat greșit. Nu țin minte să fi existat un astfel de tratament, dar m-ai făcut să râd, ceea ce e bine. Și umorul e bun pentru tratament. O să te ținem aici o lună, după care sperăm să te vindeci. Altfel nu putem să te ajutăm, depinde doar de tine.
– Dar eu nu sunt bonav, doctore!
– Atunci n-ai nimic de pierdut dacă iei o vacanță și stai cu noi. Avem activități distractive, doar că n-ai dreptul la vizite. Fă-ți prieteni printre pacienți și timpul va trece mai repede.
Mărunțelul îi zâmbi încă o dată și ieși din salon. Lică se uită chiorâș la paharul de alături, iar după un timp își făcu curaj și îl goli. Amară i se părea apa, dar mai ales cele treizeci de zile care urmau. Asistenta se prezentă curând cu câteva pastile, amare și alea.
Zilele treceau din ce în ce mai ușor, iar Lică părea alt om peste o lună. Dorina a venit după el și s-au bucurat amândoi de revedere. Speranțele într-o benefică schimbare au ținut doar două săptămâni. Bărbatul n-a mai putut rezista ispitei, mai ales când își vedea prietenii la terasă, cu paharele în față și un rânjet batjocoritor pe chip. Doar nu era dependent, a dovedit asta timp de 45 de zile. Acum putea să reintre cu fruntea sus în rândul prietenilor de pahar.
Grav. Omu’ e clar dus. Alcoolul este cel mai mare dusman al lui si el se imprieteneste cu el.
Anturajul e un educator perseverent și eficace, iar viciile se învață cel mai repede de la prieteni.
Da, stiu 😦
Dependentul nu va recunoaste niciodata ca are nevoie de ajutor. Si sunt atat de multi…
Din păcate, românii ocupă un loc fruntaș în acest top al băutorilor de alcool.
Din păcate, românii ocupă un loc fruntaș în topul consumatorilor de alcool.
Din pacate…
De la beat carciuma vine… 🙂 Incurabil omul nostru…stiu pe cineva care nu mai bea de multa vreme, la indicatia doctorului…dar mananca din farfurie cu lingurita paine inmuiata in tuica/vin…da el nu mai bea ! 🙂 🙂 🙂 Doamne fereste ! 🙂 Seara faina !
🙂 🙂 🙂
Am auzit și eu astfel de cazuri, dar credeam că-i doar o glumă. Se pare că nu întotdeauna e de râs. O duminică pe placul tău! 🙂
Din pacate chiar ca nu se poate scapa foarte multi de acest viciu care distruge sanatatea si e greu de suportat itr-un cerc de priten sau in familie!Un weekend minunat iti doresc!:)
Cine are o ocupație pe care o face cu pasiune și perseverență, e mai greu să fie atras într-un astfel de viciu, iar dacă mai bea uneori câteva pahare, știe să se oprească înainte de a(-și) face rău. Gânduri și sentimente din cele mai bune, draga mea prietenă! 🙂
E f. grava situatia unui alcoolic! Mai ales ca nu se lasa de bautura ,cunosc ………..asemenea viciu de la sotul meu, care acum este bolnav si nu bea ,dar nush cat va dura 🙂 insa nu este violent cum era Lica 🙂
Cred că fiecare dintre noi a cunoscut și mai cunoaște astfel de cazuri, care de multe ori aduc tragedii și chiar sfârșitul înainte de vreme. Cei care sunt agresivi la efectul alcoolului, nici nu ar trebui să-l guste.
Adevarat!
Buna dimineata ! Petru
Am adus cafeluta fierbinte ,acum am preparato si am pus ganduri bune si o zi de duminica binecuvantata sa ai !
Te primesc cu sufletul deschis și cu cele mai calde urări, anytza! Cafeaua primită e întotdeauna mai bună decât cea făcută de mine! Mii de mulțumiri! 🙂
Cu drag Petru ,esti un prieten minunat !
Buna dimineata Petru !
Lasand la o parte talentul tau de POVESTITOR 🙂
din pacte in ” Romania lucrului bine facut ” ,
de-alde LICA sunt cu sutele de mii atat in randul barbatilor cat si al femeilor …………….
Dar asta-i alta problema iar daca mai adaug ceva,
iar sare ” coana MITA ” 🙂 la ” bataie virtuala ” 🙂 😦 🙂
La mine BALCIUL e in toi,
au venit multi negustori cu PALINCA ,
iar la PRANZ voi bea si eu un toi
inainte de-a manca o budinca !!! 🙂 🙂 🙂
Duminica faina, Petru ! 🙂
Aliosa.
Nu-i niciun bai dacă bei câte un țoi, de poftă de mâncare și bună dispoziție. Atâta vreme cât nu ne bem mințile și nici sănătatea nu ne-o subminăm, înseamnă că suntem stăpâni pe situație. Poftă mare la bunătăți, Sandule! 🙂
Inspirat, ca mai mereu,
Petrică, amicul meu.
Dar am o mare pandalie:
Cum arăți tu, Petrișor,
După o ferice Sindrofie?
Onu
Mulțămesc de întrebare,
Dar și io-s ca orișicare
Om care s-a amețit:
Bun de gură, de glumit. 🙂
Ce să spun?
Îmi place răspunsul ticluit
Care nu-i de orișicare
Ci al cuiva,
Pe astă cale, zămislit.
Onu