Călăuza

Imagini pentru imagini cu muribunzi

Oamenii care au fost buni
și au dovedit-o de-a lungul vieții,
trec granița dintre viață și moarte
călăuziți de sufletul celei mai îndrăgite persoane.
De aici provine și chipul împăcat cu care se sting,
un semn care ne sugerează Raiul mult visat.

Oamenii care au făcut mult rău altora
și au luptat doar pentru ei,
părăsesc această lume neîmpăcați,
călăuziți de chipul celui mai mare dușman.
Pe figura lor se va citi deznădejdea,
ce poate fi similară cu Iadul înfricoșător.

46 thoughts on “Călăuza

 1. Foarte frumos spus!

  Deși cred că până la urmă, călăuza ne va fi propriul sine.
  Dacă plecăm împăcați cu noi înșine, ne suntem o companie plăcută și după moarte, iar dacă nu, simpla noastră prezență ne va fi ca un ghimpe în coastă, noi nerămânând împăcați cu noi înșine, în acest caz.

  1. Siguri nu putem fi, dar eu rețin comportamentul unor muribunzi – sau doar oameni ce-și așteptau sfârșitul ca pe o eliberare – ce-și povesteau visele ori vedeniile în care erau chemați dincolo de către soțul/soața ce decedase înainte.

   1. Totdeauna cand e vorba de atasamente trebuie sa fim foarte atenti. Ortodocsii vad de multe ori pe Isus etc. Dar mai greu e sa afli ce se intampla dupa ce il vede pe Isus, dupa ce isi vede soata, sotul. Asta e marea intrebare!

 2. Când murim neîmpăcați cu noi înșine, dăm vina pe ceilalți pentru nereușitele noastre. Să nu uităm că primim multe lucruri bune în viață – sau am putea primi – dacă nu ne-am uita mereu după altceva…

  1. Cam așa e firea umană: pentru nereușite dăm vina pe ceilalți, iar meritul succeselor nu-l împărțim cu nimeni. Cu atât mai lăudabile sunt persoanele generoase și modeste.

   1. Mi-ar părea rău ca muza mea să se stingă odată cu mine. Măcar pe ea să o pot lăsa moștenire celor care au aceleași gânduri și convingeri. Prin ceea ce rămâne scris și asimilat apoi de cititori.

   1. Eu n-am vazut ingeri in vis. Fiica mea a vazut cu adevarat cand avea 2-3 ani. Dar pe atunci nu am luat-o in serios, desi eram cu totii credinciosi. Acum ma intreb – cat de credinciosi eram in cazul asta??

 3. Frumoasa ideea calauzei. Sa speram ca vom fi mai cu_minti si ne indreptam. O vecina zice ca trebuie sa suferim sa ne mantuiM, desi… Numai bine! 🙂

 4. Gânduri care ne fac să conștientizăm că…. plecarea din această lume nu trebuie să fie oricum, ci să ne pregătim pentru „marele pas” și să lăsăm totul în regulă pe aici…
  Multă, multă sănătate, dragă Petru și zile cu bucurii! 🙂

  1. Dacă tot ne e scris, măcar să o facem frumos, demn și cu speranța că e doar o nouă etapă. Universul are planuri prea complexe pentru a le înțelege noi.
   Sănătate, bucurii, voie bună și zile minunate îți doresc și eu, dragă Alex! 🙂

  2. Cea mai buna pregatire este sa constientizam cine suntem! Plecarea pe “alte meleaguri” trebuie sa aiba loc, ar fi bine sa aiba loc, cu deplin control al nostru, si nu purtati de cine stie ce ritualuri si obiceiuri menite sa ne adoarma.

 5. Bunadimineata ! Tuturor
  Cam matinala dar asta este ora mea cand servesc cafeluta 🙂
  O zi buna si o cafeluta draga Petru !
  Adevarate sunt spusele de mai sus .

  1. Bună să-ți fie inima, precum ți-e și cafeaua, Anușka! Mă bucur că ești la fel de matinală ca mine și pot bea cafeaua proaspătă.
   Mare mulțămire și recunoștință, pentru că-i singura licoare pe care pot s-o consum astăzi, fără să-mi afecteze analizele de sânge! 😉
   O zi cum nici nu-ți închipui de frumoasă, dragă prietenă! 🙂

 6. Inseamna c-ai fost rau de tot bolnav nea Petre daca ai ” idei ” dintr-astea ! Si eu am fost foarte aproape de-o cina in compania stramosilor insa , sa dea dracu’ daca mi-a aparut vreo ” calauza ” in pragul usii la vremea respectiva ! Si daca ar fi aparut , i-asi fi spus : Lasa-ma fa in pace ca am treaba , ce esti chioara , du-te si tu la altii… mai putin ocupati !?! Respect si sanatate maxima onorate nordist !

  1. Nu am fost chiar „dus cu pluta”, dar am avut mai mult timp să cuget și să-mi amintesc unele plecări ale sufletului, cum a fost și cel al mamei mele. Iar de aici și până la ideea unei „călăuze” nu a fost nevoie decât de puțină imaginație și speranță într-un sfârșit liniștit. E bine că ești hotărât să înfrunți sfârșitul, nea Marian, și îți doresc să o ții tot așa câteva decenii bune!

 7. Poate nu am ajuns la nivelul acela superior de conștiinţă pentru că deocamdată nu vreau să mă călăuzească nimeni. Asta mă face să mă gândesc la obiceiurile bătrânilor noștri. De câte ori deschideam ușile mari ale dulapului bunică-mi simțeam cum mi se face rău și mi se înmoaie picioarele. Pe rafturi stăteau frumos așezate prosoapele, batistele pregătite pentru înmormântare pe care cu mândrie ni le arata, însoțite de “instrucțiunile de folosire”, iar pe umerașe se odihneau hainele pentru ultimul drum.
  Nu. Sigur nu vreau să mă mai gândesc la astfel de lucruri horor.

  1. Nici eu nu mă gândeam la așa ceva, acum vreo câteva decenii. Ba chiar, fiind copil, mi se părea interesant să văd ce-și mai punea bunica în lădița pregătită cu sfințenie pentru ultimul ei drum. Chiar și coșciugul îl descria cu lux de amănunte, ca nu cumva să cumpărăm ceva nepotrivit.

   1. Cunosc pe cineva care și-a cumpărat și sicriul din timpul vieții și până să-l urce într-un pod, la loc ferit, a stat cu el în camera vecină dormitorului. Nu știu cum puteau dormi noaptea și nu aveau coșmaruri.

   2. Cunosc un caz în care persoana cu coșciugul cumpărat anticipat a trebuit să-l schimbe de câteva ori. Murea lumea în jurul lui și nu aveau bani pentru așa ceva, așa că îl cereau cu împrumutul.

 8. Ai fost inspirat tu de ceva în versurile date, dar și eu cred la fel!!! 🌺Domnul sa ne aibă în paza lui!!! 🙏

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.