Despre Japonia şi japonezi
Să trecem în revistă mai jos zece lucruri interesante despre Ţara Soarelui Răsare, care ne ajută să înţelegem mai bine o civilizaţie impresionantă:
1. La intrarea în fiecare casă japoneză, podeaua este ridicată cu aproximativ 15 centimetri, ceea ce indică faptul că cei care intră trebuie să se descalţe şi să-şi pună papuci. La intrarea în camerele cu podea din “tatami” (o podea tradiţională făcută din paie de orez, cu margini din brocart), pragul este înălţat cu 2-5 centimetri, ceea ce înseamnă că şi papucii trebuie lăsaţi la uşă.
2. Filmele de animaţie japoneze reprezintă 60% din producţia mondială în domeniu. Şi pentru că Japonia are atâta succes cu desenele animate, în ţară există aproape 130 de şcoli pentru actorii care îşi pun vocea pe aceste filme.
3. Japonia are procentul cel mai mare de locuitori în vârstă din lume, respectiv 21%.
4. Arhipeleagul japonez are în componenţă 6.800 de insule. Peste 70% din populaţia Japoniei locuieşte la munte. Ţara are, totodată, şi 200 de vulcani.
5. Primii locuitori ai Japoniei au trăit în Paleolitic, în urmă cu 30. 000 de ani.
6. Speranţa de viaţă a japonezilor este cu patru ani mai mare decât a americanilor, respectiv peste 82 de ani.
7. Japonia este a doua ţară din lume cu cea mai mică rată a omuciderilor. Cu toate acestea, tot în Japonia există o pădure recunoscută în toată lumea pentru faptul că este preferată de sinucigaşi, perimetrul fiind împânzit de schelete umane.
8. Japonia a dat 18 laureaţi ai Premiului Nobel, în chimie, medicină, literatură şi fizică.
9. Carnea de cal crudă, denumită “basashi”, este o delicatesă în Japonia.
10. Rata de şcolarizare în Japonia este de 100%, în consecinţă rata şomajului este mai mică de 4%.
10 lucruri pe care poate nu le ştiaţi despre GHEIŞE
1. Un lucru care ar trebui să fie ştiut despre gheişe este acela că primele gheişe au fost bărbaţi. Nu este loc de glumă! Bărbaţii “gheişă” erau cunoscuţi sub numele de Honko şi dansau pentru clienţii lor în baruri şi restaurante sau în camerele unde se servea ceaiul.
2. Termenul “gheişă” se traduce prin “persoană care iubeşte arta”. Mulţi sunt de părere că gheişele sunt de fapt prostituate. Nimic mai greşit. Dacă tastaţi pe google cuvântul “gheişă” prima definiţie care apare este “o femeie de naţionalitate japoneză care obişnuieşte să distreze bărbaţii prin conversaţie, cântec şi dans”.
3. Aceste femei erau învăţate să aducă bucurie celorlalţi şi deşi multe erau curtezane, nu erau considerate prostituate. De fapt, multe gheişe erau obligate să participe la ceremonia numită Mizuage prin care unei Maiko (o gheişă aflată în perioada învăţării) îi era cumpărată virginitatea de către cel care oferea cei mai mulţi bani. Era considerat un gest de onoare în acea perioadă.
4. Unul dintre lucrurile pe care gheişele le învăţau la cursuri era acela de a-şi păstra întotdeauna anonimatul. Se pare că acest fapt adăuga un tip de mister gheişelor, lucru adevărat.
5. Momentul în care gheişa servea ceaiul, iar mâneca kimono-ului ei abia îi descoperă încheietura mâinii, este de o senzualitate inexplicabilă. Se pare că are rolul de a-l stârni pe bărbat, care vede doar o mică parte din pielea ei albă, jinduind la mai mult.
6. Ceea ce le face pe gheişe speciale este faptul că ele te determină să-ţi laşi imaginaţia să zboare, fapt esenţial al acestei culturi. Din păcate, acest lucru este un lucru tot mai rar întâlnit la femeile din ziua de azi care nu înţeleg acest concept şi unele continuă să-şi arate în mod excesiv pielea.
7. Kimono-urile sunt realizate manual pentru gheişe, acesta fiind creat sub propriile lor îndrumări. Aspectul kimono-urilor este diferit în funcţie de anotimp, dar absolut toate sunt realizate din mătase. Gheişele petrec aproximativ două ore pentru a se machia, a-şi aranja părul şi a se îmbrăca în kimono.
8. Gheişele muncesc în Okyva, unde locuiesc până pătrund în această lume, alături de Okasan (matroana lor) şi surorile (celelalte gheişe). Deşi sunt plătite pentru treburile de menaj realizate în diferite case, mare parte din banii aduşi de ele ajung la Okyva. Banii sunt utilizaţi pentru costurile întreţinerii Okyva.
9. În afara naturii sexuale a stilului de viaţă a gheişelor, nu numai că ele nu pot fi considerate prostituate, dar nici nu au voie să aibă relaţii de lungă durată, atâta timp cât decid să devină gheişe. Dacă se căsătoresc trebuie să renunţe la această meserie.
10. Astăzi numărul gheişelor este de aproximativ 1000-2000, pe când în anul 1920 erau peste 80.000.
Tot din Japonia, 10 lucruri care au reţinut atenţia lumii după marele tsunami din 11 martie 2011
1. CALMUL. Nici o imagine cu lovituri în piept sau durere sălbatică. Durerea în sine a fost elevată.
2. DEMNITATEA. Cozi disciplinate la apă şi alimente. Nici un cuvânt sau gest dur.
3. CAPACITATEA. Arhitecţi incredibili! Exemplu: clădirile s-au legănat, dar nu au căzut.
4. GRAŢIA. Oamenii au cumpărat doar ceea ce aveau nevoie zilnic, încât toată lumea să obţină ceva.
5. ORDINEA. Fără jafuri în magazine. Fără claxoane şi depăşiri în trafic. Doar înţelegere.
6. SACRIFICIU. Cincizeci de muncitori au rămas să pompeze apă de mare în reactoarele N. Cum vor fi recompensaţi vreodată?
7. TANDREŢE. Restaurantele au redus preţurile. Un ATM nepăzit era nefolosit. Cei puternici aveau grijă de cei slabi.
8. FORMARE. Toată lumea ştia exact ce să facă; bătrâni, copii… Şi au făcut exact doar ce trebuia.
9. MEDIA. A manifestat o magnifică reţinere în buletinele de ştiri. Nimic senzaţional Doar reportaje calme.
10. CONŞTIINŢA. În cazul în care se întrerupe curentul într-un magazin, oamenii pun lucrurile înapoi pe rafturi şi pleacă în linişte.